Reménytelen a szíriai Aleppo helyzete

A nemzetközi tiltakozás és az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli ülése sem tudott véget vetni az Aleppóban elszabadult pokolnak. Az Oroszország által támogatott szír kormányerők soha nem látott hevességű támadást indítottak múlt héten, a tűzszünet összeomlása után a nagyváros felkelők által uralt városrészei ellen.

A lázadók vasárnapra virradóra visszafoglalták a kormányerőktől a várostól néhány km-re fekvő Handarat palesztin menekülttábort. A válasz nem késlekedett, orosz és szíriai gépek bombázták vasárnap már a stratégiai jelentőségű tábort, Aszad elnök hadserege a korábbinál pusztítóbb erejű fegyvereket – gyújtó- és bunkerromboló bombákat használt a tábor elleni támadásaiban.

A nagyerejű fegyverek lakott területek elleni bevetése elleni tiltakozásképpen az ENSZ BT vasárnap késő esti rendkívüli üléséről több nyugati diplomata kivonult és felvették, hogy amit a damaszkuszi rezsim művel orosz támogatással Aleppóban, az már háborús bűn.

Staffan da Mistura az ENSZ szíriai különmegbízottjának adatai szerint a hétvégi harcokban mintegy 213 ember vesztette életét Aleppo tartományban, közülük 139-en a kormányerők által ostromlott Aleppo város lázadók kezén lévő negyedeiben, amelyekben összességében 275 ezer civil rekedt.

Az AFP szerint a városban a szűnni nem akaró, négy napja folyamatosan tartó bombázások és harcok nyomán tovább romlik az amúgy is katasztrofális helyzet. A kórházak, amik még megmaradtak, túlzsúfoltak, gyógyszer és kötszerhiánnyal küszködnek, a sérülteket már csak a padlón tudják elhelyezni, miközben azok tetemes része gyerek, mondta a hírügynökségnek egy helybéli orvos.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága tegnap bejelentette, hogy vasárnap 70 teherautónyi segélyszállítmányt sikerült eljuttatni négy szíriai településre, de Aleppo egyelőre megközelíthetetlen a harcok miatt.

Az aleppói harcok kiújulása a távlati szíriai politikai rendezés esélyeit minimálisra csökkentették.

Szerző

Aggályos a NAV számlakövetése

Publikálás dátuma
2016.09.27. 07:24
Fotó: Népszava
A számlázó programok bekötése a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz (NAV) nem jelenthet teljes körű megoldást az áfacsalások megakadályozására, ugyanis ennek megvalósítása jogi és gyakorlati akadályokba ütközik, és így továbbra megkerülhető marad - írta közleményében Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. 

Mint ismeretes jövőre a tervek szerint az elektronikusan kiállított számlák elkészítésével egy időben azok adatait (ha áfatartalmuk elér 100 ezer forintot) online megkapja a NAV. E mellett 2017. július 1-től a vevő is köteles lesz a 100 ezer forint feletti beszerzési számláinak adatait tételesen megküldeni az adóhatóságnak, így a két adat összefuttatható. Az adótanácsadó szerint azonban nem kötelezhető minden vállalkozás elektronikus számlázásra, emellett nemcsak a „szállítók”, hanem a „vevők” adószámát is fel kellene tüntetni a bizonylaton a csalások kiszűréséhez. Zara László további egyeztetéseket szorgalmaz a szakma, az államigazgatás és informatikai szakértők között.

Szerző

A lakáskiadók töredéke fizet adót

Publikálás dátuma
2016.09.27. 07:22
Fotó: Népszava
Mintegy 240 ezer emberről tudja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy lakáskiadással foglalkozik, ám arról nincs pontos adata a hivatalnak, hogy hányan adóznak a lakáskiadás után - írja a Világgazdaság. 

A lap kérdésére a NAV közölte, hogy 2015-ben az szja-bevallásokban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet mindössze 72 ezren vallottak be, összesen több mint 60 milliárd forintot. Egy bérbeadó átlagosan valamivel kevesebb, mint 70 ezer forintot keresett a lakásával. A bevallók száma kevesebb, mint amennyien lakást bérelnek, ugyanis a KSH tavaly őszi felmérése szerint a háztartások 6 százaléka, mintegy 250 ezer él bérelt magánlakásban.

A lap szerint az adóbevétel nagy részét a cégeknek lakást kiadóktól származik, mert ez esetben a cégek vonják le és fizetik be a járandóságot. Ezt látszik megerősíteni, hogy idén az év első hét hónapjában eddig 31 milliárd forintot fizettek be bérlők a költségvetésbe, ami több mint a fele a tavaly egész évben bevallott jövedelemnek. Ennek az összegnek maximum 15 százaléka adó. Ez alapján a lap szerint sokan lehetnek, akik nem adóznak magánszemélyeknek, vagy turisztikai célra kiadott lakásaik után.

Szerző