Előfizetés

Társa volt a robbantónak? - Vaklárma a Teréz körúton

Publikálás dátuma
2016.09.27. 11:17
MTI Fotó: Kovács Attila
Szakember robbanthatott szombat este a Teréz körúton, az általa használt bombát összerakni ugyanis nem csak hosszú idő, de veszélyes is - összegzett a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. A köztévében egy klinikai szakpszichológus elemezte a tettest, aki szerint minél gátlástalanabb valaki, minél brutálisabb eszközt, módszert használ azért, hogy más ellen forduljon és kioltsa az életét, annál inkább feltételezhető a személyiségzavar. A rendőrség továbbra is keresi a 20-25 éves elkövetőt, akiről egy videót és több fotót is közzétettek, amikből egyes lapok arra következtettek, hogy a férfinek társa is lehetett. Kedd reggel egy elhagyott hátizsák miatt a rendőrség lezárta a körutat, de később kiderült, hogy csak vaklárma volt.
Orbán végre megszólalt

Semmilyen jel nem mutat arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a migránsválság és a szombati Teréz körúti robbantás között - közölte a miniszterelnök a köztévében. 

"Ha kizárni talán nem is lehet, de ebben a pillanatban semmi erre utaló jel nincs, ami azért mégis megnyugtató" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, akármi is volt a motiváció, mindenképpen gyalázatos tettről van szó. Úgy tűnik, valóban célzottan a rendőröket támadták meg - mondta Orbán Viktor.

Közölte továbbá, hogy utasította Pintér Sándor belügyminisztert: bármi áron, de fogják el, "vadásszák le" az elkövetőt, és szedjék ki belőle, mit és miért cselekedett.

A Központi Nyomozó Főügyészség továbbra is nyomoz a szombat esti Teréz körúti robbantás ügyében, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője korábban elmondta, hogy soron kívül, nagy erőkkel, a rendőrséggel együttműködve nyomoznak.

Videó az elkövetőről

A rendőrség a honlapján, a police.hu-n közzétett egy térfigyelő kamera által rögzített, 18 perces videót, amely a helyszínt mutatja. A felvételen rajta van a feltételezett elkövető, a megsérült rendőrök és a robbanás is. A videó végén látható egy férfi, aki többször a kezében tartott csomagba nyúl, a robbanás előtt egy kapualjba húzódik, majd azt követően elindul a földön fekvő rendőrök felé.

Több lap a felvétellel kapcsolatban gyanúsnak tartja, hogy a videón szerepel egy másik férfi is, aki mintha kontaktusban lenne a merénylővel, talán még beszélnek is egymással. A videón 17.32-kor érkezik, mintha a környéket figyelné. Amikor megjönnek a rendőrök, megnézi őket és visszafordul, hogy lássa a robbanást. Egyes lapok szerint a felvételek alapján nem kizárt, hogy a tettesnek ez a férfi volt a társa.

Figyelem felkavaró felvétel (18+)!

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke hétfőn elmondta, hogy a nyomozás során több variációt vizsgál a rendőrség: lehettek-e személyes motívumok az ügyben, a rendőrséggel szembeni, esetleg a magyar állam és társadalom elleni támadás állhat-e a robbantás mögött.

Gyanús csomag a Teréz körúton
Lezárták a Teréz körút Nyugati tér felé vezető oldalát az Oktogon után az Aradi utcánál kedd reggel - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán. Később kiderült, hogy az egyik étterem előtt talált elhagyott hátizsák, amihez riasztották a tűzszerészeket, veszélytelen volt, így feloldották a forgalomkorlátozást, újraindult a 4-es és a 6-os villamosok forgalma is.

 

Stabil a rendőrök állapota

Papp Károly országos rendőrfőkapitány közölte, hogy a támadás célpontjai kétséget kizáróan a rendőrök voltak, ki akarták végezni őket. A két megsérült rendőr állapota stabil, a szükséges műtéteken túl vannak, a rendőrnő életveszélyes, járőrtársa súlyos sérüléseket szerzett a robbantásban.

Bosszú áll a háttérben?

A közmédiának nyilatkozó Georg Spöttle elmondta, hogy rendőröket megtámadni „abszolút szokatlan”, egy radikális muszlim ugyanis minden bizonnyal egy zsúfolt szórakozóhelyen robbantott volna valahol a belvárosi bulinegyedben. A  biztonságpolitikai szakértő ennek alapján inkább arra gondol, hogy a háttérben inkább valamilyen személyes ügy, esetleg bosszú állhat, ezért mindenképp vizsgálná, hogy a megtámadott járőrök közül okozott-e valamelyik nagyobb kárt valamilyen bűnszervezetben, őrizetbe vett-e a közelmúltban egy „fontos embert”, foglalt-e le nagy értékű dolgokat egy nyomozás során, de szerinte még a politikai motiváció sem kizárt.

A szakember szerint mindenképp vizsgálni lesz érdemes a két kolléga magánéletét is, lehet-e szó szerelemféltésről, esetleg egy pszichésen labilis emberről, aki „teljesen rákattant” a kolleginára – mondta Spöttle, aki a gyakorlatában már találkozott ilyen esettel.

Szakember lehet a robbantó

Ha valaki szerelemféltésből gyilkol, azt viszont általában lőfegyverrel vagy késsel teszi, nem rak össze ezért egy bonyolult és viszonylag komoly szakértelmet igénylő robbanószerkezetet. A házilag készült robbanóanyagok ráadásul rendkívül érzékenyek, gyorsan lebomlanak, az előállításuk pedig elég veszélyes, és bizonyos körülmények közt könnyen berobbanhatnak – hívta fel a figyelmet Spöttle. Tehát, aki ezt a szerkezetet összerakta, szakértő volt, ezt tanulta, vagy megrendelésre készítették számára.

Azt biztosan meg kell vizsgálni, tűnt-e mostanában valahonnan olyan vegyi anyag, amelyből könnyű robbanószert előállítani. Az is biztos, hogy egy ilyen szerkezetet összerakni hosszabb idő, azaz aki ezt csinálta, napokig készült, ezért szinte biztos, hogy egy nagyon eltökélt labilis személyiségről van szó - szögezte le a szakértő.

Hidegvérű gyilkos?

A köztévében egy klinikai szakpszichológus elemezte a robbantás körülményeit, és az elkövetőt. Makai Gábor szerint minél gátlástalanabb valaki, minél brutálisabb eszközt, módszert használ azért, hogy más ellen forduljon és kioltsa az életét, annál inkább feltételezhető nála a patológiás személyiségszerveződés. Az esetek többségében személyiségzavar áll a probléma hátterében. Az, aki a hatóság, a rendőr ellen ilyen brutalitással mer fellépni, az valószínűleg nem egy szorongó, neurotikus alkat, sokkal inkább egy kiszámíthatatlan, gátlástalan ösztönlény, egy hidegvérű gyilkos.

A pszichológus az elkövetés módjából arra következtet, egy a támadó előre kitervelt mindent, az már kevésbé biztos, hogy azt is tudta, rendőrök ellen követi el a bűncselekményt. Az ilyen ember általában jó intellektusú, nem elmebeteg, nem annak következménye agresszív magatartása. Ebben az esetben a kiszámíthatatlanság látható, a hidegvérű gátlástalanság. Felnőttet, gyereket is képes hidegvérrel megölni, nem éli meg a bűntudatot, nincs lelkiismeret-furdalása –  fogalmazott Makai Gábor, aki szerint nem kizárt, hogy a robbantónak tettestársa is volt.

Gyertyagyújtás a rendőrökért
Hétfő este mécseseket, gyertyákat helyezett el a Honvédkórház épületénél az ott ápolt két rendőr felépülését kívánva mintegy huszonöt ember - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. 
MTI Fotó: Kovács Attila

MTI Fotó: Kovács Attila

A kórház bejárata előtt, a járdán mécsesekből kirakták a "Veletek vagyunk" feliratot, így fejezve ki szolidaritásukat a robbantásban életveszélyesen megsérült 23 éves rendőrnővel és súlyosan megsérült 26 éves rendőrrel.

 

Fideszes, jobbikos polgármestert is megválaszthatnak két településen

Két Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap.

Jászszentandráson, a polgármesteri tisztségért hét jelölt indul - közölte Márkus Erika, a község jegyzője kedden. A választást azért kellett kiírni, mert Banka Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester júniusban elhunyt.

A településvezetői tisztségre aspiráló jelöltek közül négyen indulnak párttámogatással: Csontos Magdolna (Fidesz-KDNP), Kozma István (Jobbik), Kis Zoltán (LMP), Bencsik Mihály (Munkáspárt). Függetlenként méreti meg magát Czakó József, Fehér Attila és Szabó László.     A mintegy 2500 lakosú község választási névjegyzékében jelenleg 2111 helybéli szerepel - tájékoztatott a jegyző.

Jászkiséren a polgármesteri tisztségért négy jelölt indul, a nyolc képviselői tisztségre harmincöten jelöltették magukat - közölte a település jegyzője.

Szombati Csaba Gábor elmondta: a választást azért kellett kiírni, mert a nyolctagú képviselő-testület július 4-én feloszlatta magát, és ez együtt jár a polgármesteri tisztség megszűnésével.

A településvezetői posztért négyen indulnak: Lukácsi György (Fidesz-KDNP), Filemon Kristóf (Munkáspárt), Túróczi György (Jobbik) és Balog László (független). A nyolc képviselői helyre harmincöten jelöltették magukat, köztük Pintér Ferenc korábbi független polgármester is. A mintegy 5500 lakosú város választási névjegyzékében jelenleg 4322-en szerepelnek.

Szörnyű! Megkínoztak, majd felakasztottak egy kutyát Nagykanizsán

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy murakeresztúri, mentálisan beteg férfi ellen, aki megkínozta és felakasztotta egy ismerőse kutyáját Nagykanizsán - tájékoztatott a Zala Megyei Főügyészség kedden.

A 34 éves büntetlen előéletű férfi a múlt év júniusában Nagykanizsán találkozott fiatalkorú barátjával, s az ő nagymamájának szomszédjától elkérte az ott tartott egyéves puli keverék kutyát, hogy megsétáltassa. A kutyát az Ady utcán pórázon vezetve a férfi agresszívvé vált, többször is megrúgta és bottal ütötte az ebet.

A Sétakertnél a vasúti sínekhez érve úgy döntött, hogy megöli a kutyát, ezért az állatot először a sorompó rúdjára, majd pedig egy drótkerítésre akasztotta fel. Az eb a fojtástól, és mert a férfi még ekkor is verte a botjával, hosszú ideig szenvedett, majd elpusztult. A férfi ellen - aki mentálisan beteg, és állapota enyhe fokban korlátozta belátási képességében - a Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat.