Orbán végre megszólalt a körúti robbantásról

Publikálás dátuma
2016.09.27. 17:09
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTVA
Semmilyen jel nem mutat arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a migránsválság és a szombati Teréz körúti robbantás között - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a köztévében. 

"Ha kizárni talán nem is lehet, de ebben a pillanatban semmi erre utaló jel nincs, ami azért mégis megnyugtató" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, akármi is volt a motiváció, mindenképpen gyalázatos tettről van szó.

Úgy tűnik, valóban célzottan a rendőröket támadták meg - mondta Orbán Viktor.

Közölte továbbá, hogy utasította Pintér Sándor belügyminisztert: bármi áron, de fogják el, "vadásszák le" az elkövetőt, és szedjék ki belőle, mit és miért cselekedett.

Szerző

Városrészt kapott Angyalföldön Göncz Árpád - Fotók

Publikálás dátuma
2016.09.27. 16:12
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Tiszteletének jeléül városrészt nevezett el Göncz Árpád néhai államfőről a XIII. kerületi önkormányzat. A névadó ünnepségen Tóth József polgármester beszédében hangsúlyozta, a kerület követendő példának tekinti a tavaly októberben elhunyt Göncz világnézeteit, szellemiségét s életútját. "Göncz Árpád még a legmagasabb méltóságában is közember maradt, példát mutatott a hatalom bibói értelemben vett humanizálásában, felmutatta az elvek alkalmazhatóságát, embertársaink kölcsönös tiszteletét" - emelte ki a szocialista polgármester.

A  néhai államfőt soha nem kísértette meg a kivagyiság, hitt abban, hogy kialakulhat értelmes politikai párbeszéd, és rangot adott az államfői pozíciónak. Arra is kitért, a politika sikere napjainkban "a gyűlöletre épül", Göncz azonban folyamatosan a nyíltszívűségre, az emberi jóérzésre és a tisztességre próbált hatni - tette hozzá a Tóth József.

Kéri László emlékeztetett, hivatali ideje alatt Göncz a legnépszerűbb magyar politikus volt. A politológus kifejtette, megválasztásakor az államfő 68 éves volt "szűkebb, irodalmi, ellenzéki körökben ismerték csak, amikor az a történelmi kihívás érte, hogy nagy ember legyen. Göncz Árpád pedig fölnőtt ehhez a feladathoz, s majdnem 70 évesen Kelet-Európa egyik legjelentősebb politikusává vált". Kéri kifejtette, a városrészhez tartozó Árpád hídnak külön jelentősége van, hiszen a néhai államfő is híd volt az SZDSZ és az MDF között.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra úgy fogalmazott: az ilyen gesztusokkal, mint ez a névadó ünnepség, lesz a város része Göncz Árpád és szellemisége, "egyfajta élő lelkiismeretként" - mondta a főpolgármester-helyettes, hozzátéve, talán nem ugyanúgy látják a világot minden kérdésben, de céljuk közös: jobb hellyé tenni Magyarországot.

Gulyás András, a Göncz Árpád alapítvány kuratóriumi elnöke méltató beszédében kifejtette: jelképes hely a városközpont, mert a szabad magyar köztársaság első elnökének nevét viseli, akinek közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, rendíthetetlen erkölcsi tartása és szociális érzékenysége állt népszerűsége mögött. "Nem előkelő volt, hanem egyszerű és egyenes" - fogalmazott.

A Fővárosi Közgyűlés tavasszal határozott arról, hogy Angyalföld és Vizafogó városrész területének átalakításával, a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésének környékén új városrész jöhet létre. A kerületben hagyomány, hogy jeles személyek munkássága előtt tisztelegnek.

Szerző
Témák
Göncz Árpád

Kitiltási botrány - Főügyészség: sajtóhírekre alapoztak

Az amerikai hatóságok semmilyen konkrét adattal nem bizonyították a magyar kormányzati tisztviselők állítólagos korrupciós ügyét, amely miatt korlátozták beutazásukat az Egyesült Államokba - közölte a Fővárosi Főügyészség kedden, a jogsegélykérelemre adott amerikai válaszra hivatkozva.

A Napi Gazdaság internetes oldala 2014 októberében közölte értesülését, miszerint több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap információja szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba. A budapesti amerikai nagykövetség ezután arról tájékoztatott, hogy nem adóvizsgálat következményeként intézkedtek, ugyanakkor arról van információjuk, hogy "bizonyos magyar magánszemélyek" korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak és ezért nem léphetnek be az Egyesült Államokba". Az akkori ideiglenes amerikai ügyvivő hat érintettről beszélt, aki a kormány alkalmazottja vagy kapcsolatban áll a kabinettel. Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke a Magyar Nemzetnek november elején elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták beutazását az Egyesült Államokba. A vádat rágalomnak nevezte, amely ellen eljárásokat helyezett kilátásba. 

A Fővárosi Főügyészség 2015 decemberében jelentette be, hogy vádat emelt az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatos ügyben egy budapesti férfi ellen, aki 2014 májusában egy találkozón azt állította az amerikai tulajdonú étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának: kétmilliárd forintért eléri hivatalos embereknél, hogy az étolaj áfájának mértéke 27-ről 5 százalékra csökkenjen. 

A Fővárosi Törvényszék idén június 7-én, nem jogerősen két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a budapesti férfit. Az ügyészség szerint az ajánlat pusztán színlelt volt, a bíróság ugyanakkor azt állapította meg, hogy a konkrétumokat tartalmazó ajánlat valós volt, az ajánlattevő azonban ismeretlen maradt, mert az elítélt férfi csak közvetítő volt. Az ügyben jelenleg tart a másodfokú bírósági eljárás.

A Fővárosi Főügyészség kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a Legfőbb Ügyészségen keresztül jogsegélykérelemmel fordult az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához még 2014 decemberében. Ebben tájékoztatást kértek az amerikai hatóságoktól arról, hogy a magyarországi nyomozás során vizsgált cselekményekkel összefüggésben rendelkeznek-e bármilyen adattal, bizonyítékkal.

Kiemelték: a jogsegélykérelem előterjesztését mindenekelőtt az indokolta, hogy "az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének korábbi, ideiglenes ügyvivője több alkalommal is megismételte a sajtónyilvánosság előtt azt a nyilatkozatát, miszerint a magyar kormányzati tisztviselők korrupciós cselekményére vonatkozó konkrét bizonyítékaik vannak".

A jogsegélykérelemre adott válasz az amerikai hatóságoktól idén augusztusban érkezett meg az ügyészségre - írták, hozzátéve: "a válasz szerint az amerikai hatóságok semmilyen konkrét adattal nem rendelkeznek, információikat a sajtó- és az internet nyilvánosságán keresztül szerezték be, úgy, mint egy hírügynökség riportjai és a magyar sajtóhírek".

Szerző