A Britek szabadkereskedelmi megállapodást kötnének Törökországgal

Nagy-Britannia széleskörű szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni Törökországgal - jelentette be Boris Johnson brit külügyminiszter első hivatalos törökországi látogatása során kedden Ankarában, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A brit politikus kiemelte továbbá, hogy London támogatja Ankara Szíria-politikáját. Johnson csodálkozásának hangot adva megjegyezte: a Recep Tayyip Erdogan török elnököt célzó gúnyverse, amellyel májusban nyert a The Spectator című brit magazin pályázatán, nem került szóba a megbeszélések során.

Cavusoglu leszögezte: a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciának az Egyesült Államok ígéretének megfelelően vissza kell vonulnia az Eufrátesz folyó keleti partjára. Megjegyezte, hogy az YPG több mint 200 fegyverese még mindig a folyó nyugati partvidékén fekvő Manbídzs városánál van. A tárcavezető arra figyelmeztette Washingtont, hogy ha együttműködik az YPG-vel, Szíria jövőjét kockáztatja.

A török külügyminiszter ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy London pártolja Ankarának a törökországi kurdok autonómiájáért fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen vívott harcát. Cavusoglu nyomatékosította: a PKK nem képviseli a kurdok érdekeit, a népcsoport és a terrorszervezet világosan elkülöníthető egymástól.

A török külügyminiszter megköszönte brit hivatali kollégájának, hogy támogatásáról biztosította a július 15-i puccskísérletet követően. A brit politikus hozzátette: London Ankara mellett áll a demokrácia védelmében. Cavusoglu arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben kölcsönös vezetői szintű látogatásokat terveznek a gazdasági kapcsolatok élénkítése céljából.
Johnson török hivatali kollégája mellett napközben Erdogannal, valamint Binali Yildirim miniszterelnökkel is találkozott.

A brit külügyminiszter törökországi látogatása első napján, kedden a Brexitre utalva úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia az Európai Unióból, nem pedig Európából lép ki.

A brit lakosság szűk többsége a június 23-i népszavazáson döntött az EU-ból történő brit kiválás mellett. A Brexit-tábor egyik szószólója a jelenlegi külügyminiszter, Boris Johnson volt. A politikus szerint London jelenleg is tárgyalásokat folytat európai partnereivel, és az a célja, hogy a brit kormány már a jövő év elején aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely az EU-tagság megszűnésének folyamatát szabályozza.

Szerző

Pusztítás Timbuktun - 9 év börtönre ítélték a férfit Hágában

Bűnösnek találta, és kilenc év börtönbüntetésre ítélte a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden az iszlám szélsőséges Ahmad al-Mahdi al-Faqit, aki 2012-ben Timbuktu középkori város páratlan műemlékeinek elpusztítását irányította.

"Figyelembe véve Faqi közvetlen részvételét számos incidensben, illetve a szóvivőként betöltött szerepét, a bírák a vádlottat bűnösnek találták" - jelentette ki Raul Pangalangan, az ügyben eljáró háromfős bírói testület vezetője. A magát korábban bűnösnek valló férfi az első olyan gyanúsított a Nemzetközi Büntetőbíróság őrizetében, akit vallási vagy történelmi műemlékek megsemmisítésének bűntettével vádolnak.

Szerző

Varga Mihály nem néz szembe a valósággal

Publikálás dátuma
2016.09.27. 14:39
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatait  úgy értékelte, hogy Magyarországon 1992 óta nem dolgoztak ennyien, a munkanélküliségi ráta 5 százalék alá csökkent és a gazdasági folyamatok további javulást jeleznek. Az ellenzék már kevésbé volt ilyen lelkes, Szél Bernadett szerint a miniszter nem néz szembe a valósággal.

Varga Mihály  a sajtótájékoztatón kifejtette: tovább csökkenti majd a munkanélküliségi rátát, hogy a vállalkozások kapacitásbővítést terveznek, az alacsony nyersanyagárak segítik a gazdasági növekedést, a lakásépítések beindulása javítja az építőipar teljesítményét, és nő az uniós források felhasználása. A munkaadók egyre nagyobb része tartja a növekedést korlátozó tényezőnek a munkaerőpiacot - mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter, aki megoldásként az országon belüli regionális foglalkoztatási különbségek csökkentését, a szakképzés átalakítását és a bérek emelését említette.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke kedden úgy reagált Varga szavaira: a miniszter nyilatkozata köszönőviszonyban sincs a valósággal. A számok mögötti valóságban a Fidesz egy olyan országot teremtett, ahol munkából nem lehet megélni, a minimálbér a létminimum szintjét sem éri el, a közmunkabér pedig mélyen a szegénységi küszöb alatt van - tette hozzá.  Szél Bernadett szerint Varga Mihály nem tartotta fontosnak elmondani, hogyan kívánja kezelni a kormány az alacsony bérek miatti elvándorlás okozta munkaerőhiányt, holott az unióban ötödik legrosszabbul kereső magyar munkavállalók elvándorlása egyre nő. Az LMP szerint a béremelésnek nincs alternatívája, komplex javaslataik az Országgyűlés előtt fekszenek - közölte.

Szerző