Előfizetés

Két rendőr élete annyit ér, mint pár beszakadt üvegajtó?

V. J.
Publikálás dátuma
2016.09.27. 20:30
Fotók: police.hu
Továbbra is csak rendkívül rossz minőségű felvételek alapján várják a lakosság segítségét a Teréz körúti robbantás tettesének elfogásához. A Teréz körúti elkövető precíz lehetett és rendkívül hidegvérű. A bűntett elkövetésének és a rendőrség tevékenységének módja rendkívül hasonlít a 2014 januári Lehel úti bankrobbantáshoz.

Bár a rendőrség szerint magányos tettes követhette el a szombati körúti robbantást, a közzétett videofelvételek alapján sokan úgy vélik, lehetett társa is. Egy különösen viselkedő személy is feltűnik ugyanis a képsorokon. Forrásaink szerint a tettes profi, de legalábbis meglehetősen hidegvérű ember, aki alaposan kiszámította, hol robbantson.

Felkavaró felvétel (18+)!

A tetthely a nagy térfigyelő kamerák látókörén kívül esik, csak a bolti kamerák látják. A közelben ez az egyetlen rövid utcarész, ami nem csupán alkalmas a bomba megfelelő elhelyezésére, illetve az elbújásra, de „vakfolton” is fekszik. A tettes azt is tudhatta, hogy a világos horgászkalap nem csupán az arcát rejti a magasban lévő kamerák elől, de az esti felvételeken „beégeti” a képet, ami rontja a minőségét. Menekülési útvonalán is több tucat térfigyelő működik, érthetetlen, hogy a rendőrség – mely nyilván kameráról kamerára igyekszik követni mozgását -, miért csak ezt az egy videót mutatta be. Ráadásul más kamerák bemutatott állóképei is alkalmatlannak tűnnek az azonosításra.

A felvételek késői közzététele és módja sokban emlékeztet a 2014-es Lehel úti bankrobbantásra.

Ha a tettes nem autóval, hanem tömegközlekedéssel távozott, a buszok, trolik kameráin is feltűnhetett. Úgy tudjuk, mobiltelefon sem lehetett nála, mert a cellainformációkat már ellenőrizhették a hatóságok.

A nyomravezetői díjként kitűzött 10 millió forint azért furcsa, mert a Lehel úti robbantó fejéért is ennyit ígértek, holott annál az esetnél csak anyagi kár keletkezett, most viszont két rendőr életét igyekeztek kioltani, ami sokkal súlyosabb bűncselekmény. Elvárható lenne, hogy a Belügyminisztérium is érzékelje ezt a különbséget, és legyen „nagyvonalúbb” a bűntett felderítése érdekében.

Elhagyott csomagok
Két elhagyott csomagot is találtak tegnap a fővárosban. Kedd reggel lezárták a Teréz körút Nyugati tér felé vezető oldalát az Oktogon után az Aradi utcánál egy elhagyott hátizsák miatt. Egy elhagyott csomagot vizsgáltak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálján. Hétfő délután a Vas utca egy részét kellett lezárni egy gazdátlan bőrönd miatt. Egyik estben sem találtak robbanószerkezetet.

A robbantással kapcsolatban Orbán Viktor közölte: akármi is volt a motiváció, mindenképpen gyalázatos tettről van szó. Úgy tűnik, valóban célzottan a rendőröket támadták meg - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának kedden adott interjúban. Közölte továbbá, hogy utasította Pintér Sándor belügyminisztert: bármi áron, de fogják el, "vadásszák le" az elkövetőt, és szedjék ki belőle, mit és miért cselekedett.

Stabil, kielégítő az állapota a megsérült két rendőrnek, a ,,férfi kollégánk elhagyhatta az intenzív osztályt, munkatársnőnket továbbra is ott ápolják” – közölte az ORFK.

Visszagyűjtött szórólapok
A Népszava tudomása szerint rendőri-belügyi berkekben felvetődött, hogy – a robbantás indítékától függetlenül – helytelen volt a BRFK toborzó szórólapján szerepeltetni a később megsérült rendőrnőt. Neki és férfi társának nem csupán az arca, de a zubbonyán a neve is látható. A jövőben ez több körültekintést igényel, különösen úgy, hogy a testület egyébként hevesen küzd tagjai személyiségi jogainak védelméért. Lapunk úgy tudja, hogy a szórólapokat már visszagyűjtették, ahonnan csak tudták.

Kvótareferendum - Távolmaradásra buzdít a MoMa, az Együtt és a PM

Az október 2-ai népszavazástól való távolmaradásra buzdítja az embereket a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa), az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért, mert véleményük szerint a népszavazás okafogyott - mondták a pártok képviselői kedd délután sajtótájékoztatón, Győrben.

Bokros Lajos, a MoMa elnöke azt mondta, hogy nincs napirenden az Európai Unióban, hogy Magyarországra illegális migránsokat telepítsenek, kvótával vagy kvóta nélkül. Másrészt a kérdés alaptörvénybe ütközik, mert ha lenne kötelező betelepítés, akkor az valójában Magyarország nemzetközi kötelezettségeit érintené, így a referendum kérdését nem is lehetne feltenni - tette hozzá. 

A kérdés ráadásul következmény nélküli is, mert az EU-t a népszavazás semmire nem kötelezi - hangoztatta. Hozzátette: az EU szándéka az, hogy nem az illegális migránsokat, hanem a menekülteket fogadják be az országok, többek között az ENSZ ide vonatkozó szerződése alapján.

A politikus beszélt arról is, hogy a népszavazás célja, hogy elterelje a kormány "rendkívül rossz" belpolitikájáról a figyelmet.
Szigetvári Viktor az Együtt elnöke arról beszélt, hogy bár vannak dolgok, amelyekről nem hasonlóan gondolkodik az Együtt, a MoMa és a PM, de a "menekültválságról és a gyűlöletkampányról" ugyanaz a véleményük.

A politikus meggyőződését fejezte ki, hogy Orbán Viktor vasárnap kudarcot vall, mert nem lesz érvényes és eredményes a népszavazás. Hangoztatta: a magyarok "nem fognak a gyűlöletkampánynak áldozatul esni", mert reményei szerint a Fidesz nem tudja rombolni az emberekben az EU megítélését.

A várható kudarc egyik jele, hogy a miniszterelnök az elmúlt hetekben egyszer sem állt ki az emberek elé nyilvános kampányrendezvényen - hangsúlyozta. Az Együtt elnöke beszélt arról is, hogy több mint 15 millió forintot költenek a népszavazástól való távolmaradásra buzdító kampányukban. Az összeg egy részét az állampolgárok ajánlották fel.

Tordai Bence, a PM szóvivője szerint a Fidesznek nincs igazsága a kampányban, és ezt a kormánypárt tudja is. A PM most vasárnap az erőszakmentességért áll ki és azért, hogy az emberek utasítsák el a gyűlöletkampányt meg az arra épülő politikát - hangoztatta. Hozzátette: "az emberbaráti szeretet és a jó szándék kell, hogy meghatározza a politikai cselekvésünket, a Fidesz kizárólag hatalomféltésből, a hatalom szeretetéből táplálkozik".

A három párt képviselői a következő napokban együtt buzdítják az embereket a népszavazástól való távolmaradásra - jelentették be.

Körúti robbantás - Az egyik rendőr elhagyhatta az intenzív osztályt

Elhagyhatta az intenzív osztályt az egyik rendőr, aki a szombat éjjeli Teréz körúti robbantásban sérült meg - értesült kedden a hirado.hu.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt válaszolta, hogy stabil, kielégítő az állapota a Teréz körúti robbantásban megsérült két rendőrnek. Hozzátették, hogy a férfi kollégájuk elhagyhatta az intenzív osztályt, munkatársnőjüket viszont továbbra is ott ápolják.