Előfizetés

Megszólalt a körúti robbantás taxis sérültje - Friss hírek a rendőrnőről!

Publikálás dátuma
2016.09.28. 10:22
Helyszínelés a Teréz körúton vasárnap. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Felébresztették a mélyaltatásból azt a rendőrnőt, aki a szombati Teréz körúti robbantásban sérült meg életveszélyesen. A súlyos nyaksérülést szerzett A. Szabina a Blikk szerint egyelőre nem emlékszik, mi történt vele. Időközben a Bors megszólaltatta a támadás harmadik sérültjét is, akinek a fejét érte az egyik bombából kirepülő szög. A rendőrség továbbra is nagy erőkkel, a TEK bevonásával nyomoz a 20-25 éves robbantó előkerítése ügyében, kedden több fővárosi helyszínen riasztották a hatóságokat, a Budaörsi úti OMV benzinkútnál nagyszabású rendőri akció volt, szerdán pedig a Déli pályaudvar környékét zárták le gyanús csomag miatt.

Jobban van a rendőrnő

Felébresztették a mesterséges altatásból a robbanásban életveszélyesen megsérült A. Szabinát.  Az eddig készült CT-eredmények alapján a törzsőrmester teljesen felépülhet, a rendőrnő azonban még nincs kihallgatható állapotban. A Blikk szerint a sérült nem emlékszik arra, hogy mi történt vele, de a lapnak nyilatkozó orvos szerint ez nem jelenti azt, hogy később sem fog emlékezni. Poszttraumás stressz állhat fenn nála, de elképzelhető, hogy idővel visszajönnek az emlékei. 

A rendőrnő járőrtársa szintén nem emlékszik semmire a robbantásról, de már ő is egyre jobban van, napokkal ezelőtt ki tudták hallgatni, az ORFK pedig azt közölte, hogy már kedden elhagyhatta az intenzív osztályt.

Nem neki kellett volna szolgálnia

A kormányközeli Lokál egyébként a rendőrnővel kapcsolatban azt írja, hogy nem is neki kellett volna szombat este járőröznie, egy kolléganője kérte a cserét, aki most a lap szerint nagyon rossz lelkiállapotban van, magát okolja Szabina sérülése miatt.

Megszólalt a harmadik sérült

A robbantó képe. FOTÓ: police.hu

A robbantó képe. FOTÓ: police.hu

Időközben megszólalt a robbantás harmadik sérültje is, akiről eddig nem is lehetett tudni. A taxis a Borsnak elmondta, hogy épp a Teréz körút és a Király utca sarkán állt kocsijával, amikor a bomba felrobbant. "...Fülsiketítő robbanást hallottam. Annyi időm sem volt, hogy magam elé kapjam a kezemet. Mi­re föleszméltem, a szélvédőn egy lyuk tá­tongott, a bal első ablak betört, és az utasom szólt, hogy vérzik a fejem - kezdte beszámolóját a szemtanú, aki azonnal kiszállt a kocsiból, hogy megnézze a földön fekvő rendőröket, akik körül már négy-öt ember állt. "Arra emlékszem, hogy a nő feküdt alul, míg a társa félig felette feküdt. Úgy tűnt, mintha védelmezné. Még akkor is csak találgattuk, hogy mi történhetett" - mondja a taxis, akit nagyon megviseltek a történtek. "Később vettem észre, hogy a tetőkárpitba is belefúródott egy szög. Úgy három centin múlt az életem. Ezután hazaindultam, de nem tudtam elaludni. A sírás kerülgetett. Kezdett rajtam kijönni a feszültség. Hálát adok a sorsnak, hogy túléltem. Azt hiszem, ezentúl szeptember 24-én is megünneplem a születésnapomat" - mondta el a lapnak a sérült.

Továbbra is csak egy videó van

A rendőrség még keresi a 20-25 év körüli robbantót, akiről továbbra is csak rossz minőségű fotókat, és egy videofelvételt közöltek. Bár a rendőrség szerint magányos tettes követhette el a szombati körúti robbantást, a közzétett videofelvételek alapján sokan úgy vélik, lehetett társa is, egy különösen viselkedő személy is feltűnik ugyanis a képsorokon. Forrásaink szerint a tettes profi, de legalábbis meglehetősen hidegvérű ember, aki alaposan kiszámította, hol robbantson.

Felkavaró felvétel (18+)!

Előkerült a nő, aki a járőrök előtt sétált el a robbanás előtt
A Központi Nyomozó Főügyészség a Teréz körúti robbantással kapcsolatban továbbra is kéri a szemtanúk jelentkezését és a felvételek megőrzését - tájékoztatott a főügyész. Keresztes Imre felhívásában azt kérte, jelentkezzenek a rendőrségnél a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80-620-107-es számon vagy a "Telefontanú" 06-80-555-111-es zöldszámán. Kiemelten kérik annak a nőnek a jelentkezését, aki a robbantás előtt pár másodperccel elsétált a rendőrjárőr mellett
A 24.hu szerda délutáni értesülése szerint a keresett nő jelentkezett a rendőrségen.

 

Interneten is be lehet küldeni felvételeket a rendőrségnek

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata közleményében azt írta, hogy mobiltelefonnal, fényképezőgéppel vagy kamerával készült fájlokat is várnak. A Belügyminisztérium létrehozta a robbantas.bm.gov.hu címen elérhető internetes oldalt, amelyen egyszerűen és gyorsan - néhány alapvető információ, a pontos helyszín és időpont megadása után - fel lehet tölteni felvételeket.

Kérik, hogy akinek birtokában van bármilyen hang- vagy képfelvétel, amely segítheti a szombat késő esti bűncselekmény körülményeinek felderítését, valamint az elkövető azonosítását, az bocsássa azt a nyomozók rendelkezésére - olvasható a közleményben.

Szigorított ellenőrzés

Szigorított ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szigorított ellenőrzés a Liszt Ferenc-repülőtéren. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A robbantás után a rendőrség szigorított ellenőrzést vezetett be a határokon, a nemzetközi személyszállító vonatokon és a Liszt Ferenc repülőtéren. A hatóságok "kockázatelemzés alapján" vizsgálják az utasoknál lévő tárgyakat és gépjárműveiket robbanóanyagok után kutatva - közölte az ORFK.

Gyanús csomagok Budapesten

Tegnap a Teréz körutat ismét lezárták egy gyanús csomag miatt. Később kiderült, hogy csak egy ártalmatlan hátizsákról volt szó. Hasonló riasztás volt Ferihegyen, az Arany János utcában és a XVIII. kerületben is, ám szerencsére egyik csomag sem bizonyult veszélyesnek. Rendőri akció volt kedden a Budaörsi úti OMV benzinkúton is, a Bors szerint egy vásárló a benzinkúton a robbantót vélte látni, riasztása azonban szintén tévesnek bizonyult.

Lezárták a Déli pályaudvart
Gyanús csomagot találtak a Déli pályaudvarnál lévő rendőr-kapitányságnál - számolt be a hirtv.hu egyik olvasója.  A területet lezárták, sok rendőr van a helyszínen. A metrót kerülőúttal lehet megközelíteni. Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a portálnak megerősítette a hírt, előzetesen azonban csak annyit mondott, hogy a rendőrség biztosítja a helyszínt. A MÁV tájékoztatása szerint a vasúti közlekedést és peronok megközelítését nem érintette, nem érinti az esemény.

 

A robbantással kapcsolatban Orbán Viktor kedden közölte: akármi is volt a motiváció, mindenképpen gyalázatos tettről van szó. Úgy tűnik, valóban célzottan a rendőröket támadták meg - mondta a miniszterelnök a köztévének adott interjúban. Közölte továbbá, hogy utasította Pintér Sándor belügyminisztert: bármi áron, de fogják el, "vadásszák le" az elkövetőt, és szedjék ki belőle, mit és miért cselekedett.

Két rendőr élete annyit ér, mint pár beszakadt üvegajtó?
A robbantás elkövetésének és a rendőrség tevékenységének módja rendkívül hasonlít a 2014 januári Lehel úti bankrobbantáshoz. A nyomravezetői díj például ugyanúgy 10 millió forint, mint a két és fél évvel ezelőtti robbantásnál, holott annál az esetnél csak anyagi kár keletkezett, most viszont két rendőr életét igyekeztek kioltani, ami sokkal súlyosabb bűncselekmény. Elvárható lenne, hogy a Belügyminisztérium is érzékelje ezt a különbséget, és legyen „nagyvonalúbb” a bűntett felderítése érdekében.
Tegnap írtuk, hogy a 20-25 éves férfi menekülési útvonalán is több tucat térfigyelő működik, érthetetlen, hogy a rendőrség – mely nyilván kameráról kamerára igyekszik követni mozgását -, miért csak egy videót mutatott be. Ráadásul más kamerák bemutatott állóképei is alkalmatlannak tűnnek az azonosításra.

 

 

Leváltották Jeszenszkyt - Itt az új nagykövetek listája

Publikálás dátuma
2016.09.28. 10:13
Illusztráció: Thinkstock
Több nagykövet kinevezéséről és visszahívásáról jelent meg köztársasági elnöki határozat a Magyar Közlöny keddi számában.

Drexler András Gábor havannai nagykövetet megbízták az ország képviseletével a Dominikai Köztársaságban és Jamaicában is. Deák Miklós - a Santiago de Chile-i nagykövetség vezetésére kapott megbízása mellett - ezentúl Peruban is képviseli Magyarországot.

Barcsi Gyulát - a Buenos Aires-i nagykövetség vezetésére, valamint Magyarországnak uruguayi és paraguayi képviseletére kapott megbízása mellett - megbízzák az ország képviseletével Bolíviában is. Tromler Miklós Eriket nevezték ki a rabati nagykövetség élére, valamint ő képviseli Magyarországot Mauritániában és Szenegálban.

Máthé László Eduárdot - a nairobi nagykövetség vezetésére, valamint az ország ugandai, dzsibuti, tanzániai, szomáliai és kongói képviseletére kapott megbízása mellett - megbízták Magyarország képviseletével a Seychelle-szigeteken is, egyúttal felmentették az etiópiai képviselet ellátása alól.

Szabó Andrást az accrai nagykövetség élére nevezték ki, valamint megbízták Magyarország képviseletével Elefántcsontparton, Guineában és Gambiában.Sági Gábort nevezték ki az addisz-abebai nagykövetség élére.

Klein Andrást felmentették a szófiai nagyköveti poszt ellátása alól, a helyére Balázsné Harangozó Teklát nevezték ki. Ternák Gábort - az abujai nagykövetség vezetésére, valamint az ország togói, benini, Burkina Fasó-i és kameruni képviseletére kapott megbízása érintetlenül hagyása mellett - felmentették Magyarország ghánai képviselete alól.

Szabadhegy Péter Jánost felmentették a londoni nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól, utóda Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Jeszenszky Gézát felmentették az oslói nagykövetség vezetése és az ország izlandi képviselete alól. A helyére Sikó Anna kerül. Forrai Kristófot felmentették a helsinki nagykövetség vezetése és az ország észtországi képviseletére kapott megbízása alól. Utóda Szalay-Bobrovniczky Vince lesz.

Jeszenszky Géza. FOTÓ: Vajda József/Népszava

Jeszenszky Géza. FOTÓ: Vajda József/Népszava

Gruber Attila Lászlót - a canberrai nagykövetség vezetésére, valamint Magyarországnak Pápua Új-Guineában való képviseletére kapott megbízása érintetlenül hagyása mellett - felmentették az ország új-zélandi, Fidzsi-szigeteki, tongai és szamoai képviseletére kapott megbízása alól. E feladatokat a továbbiakban Szabó László Zsolt látja el, akit a wellingtoni nagykövetség vezetésével bíztak meg.

Robák Ferencet felmentették az Európa Tanács melletti, Strasbourgban működő állandó képviselet vezetésére kapott megbízása alól, a posztra Kertész Ágnest nevezték ki. Szatmári Tibort felmentették a bagdadi nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól, utóda Tar Attila. Balla János moszkvai nagykövetet felmentették Magyarország üzbegisztáni képviselete alól. A taskenti nagykövetség élére Szántó Péter kerül.

Laszlóczki Imre bakui nagykövetet felmentették az ország képviseletének ellátása alól Tádzsikisztánban és Kirgizisztánban. E feladatot ezentúl Baranyi András asztanai nagykövet látja el. Gál Gáspár Tamást felmentették Magyarország mauritiusi képviselete alól.

Németh-Pach Juditot - a jakartai nagykövetség vezetésére, valamint Magyarországnak Kelet-Timorban és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN) való képviseletére kapott megbízása érintetlenül hagyása mellett - felmentették az ország Fülöp-szigeteki képviseletére kapott megbízása alól.

Bencze Józsefet felmentették a szkopjei nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól, egyúttal megbízzák a manilai nagykövetség vezetésével. A szkopjei nagykövetség élére Dux László kerül.

Varga Koritár Pált felmentették a mexikóvárosi nagykövetség vezetésére, valamint Magyarországnak Guatemalában, Costa Ricában, Hondurasban, Panamában és El Salvadorban való képviseletére kapott megbízása alól. A helyére Medveczky Ivánt nevezték ki.

Szijjártó Orsolyát felmentették a hágai nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól, a holland fővárosba Kocsis András kerül. Károlyi György párizsi nagykövetet megbízták Magyarország képviseletével Monacóban is. Faragó Csaba Attilát felmentették a szingapúri nagykövetség vezetésére, valamint Magyarországnak Bruneiben való képviseletére kapott megbízása alól.

Szerdahelyi Istvánt felmentették a tokiói nagykövetség vezetésére kapott megbízása alól, egyúttal megbízták a szingapúri nagykövetség vezetésével és az ország brunei képviseletével. A tokiói nagykövetség élére Palanovics Norbert kerül.

Bayer Mihály kuvaitvárosi nagykövetet felmentették Magyarország jemeni képviseletére kapott megbízása alól. A feladatot Csillag Ferenc rijádi nagykövet kapta.

Mit mondott Szijjártó Péter a kormányzati propagandáról 2009-ben?

Publikálás dátuma
2016.09.28. 08:21

Hát kicsit déjá vu érzésünk van, merthogy 2005-ben is ez zajlott. Ugye mindenki a kormányzati propaganda szolgálatában azt mondta, hogy a helyzet egyre jobb, a fény az alagút végén már majd kisüti a szemünket. Egyre jobb helyzetben vagyunk, ma ez is jó, ez is jó, amaz is jó. Aztán később kiderült, hogy minden csak romlott, viszont a kormány olyan kommunikációs lufikat eregetett, meg blöffölt, meg hazudozott, hogy azt néhányan hajlamosak voltak elhinni.