Előfizetés

LMP: túszul ejtették Budapestet

Az LMP szerint Magyarországnak nem érdeke, hogy 2024-ben olimpiát rendezzen.  

Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kormányoldal egyértelműen hülyének nézi a budapestieket, ugyanis úgy módosítaná az olimpia rendezési tervét, hogy abban több új helyszín is szerepel, miközben a költségek nem emelkednek.

"Róma sem véletlenül lépett vissza" - mondta, majd hozzátette, Budapestnek először a hétköznapjait kellene megfelelően megszerveznie. Az LMP képviselője példaként említette a 3-as metró felújítása alatti buszpótlás megoldását.  Csárdi Antal szólt továbbá arról, szerinte az olimpia ügye is azt mutatja, hogy a "kormány túszul ejtette a fővárost".

Lásd még: Fővárosi Közgyűlés - Döntöttek a 2024-es olimpiai pályázatról

Fővárosi Közgyűlés - Döntöttek a 2024-es olimpiai pályázatról

Publikálás dátuma
2016.09.28. 13:02
Karácsony Gergely PM-es, Horváth Csaba MSZP-s képviselő, Székely Sándor, a Szolidaritás és Németh Erzsébet, a DK képviselője saj
A nemzetközi sportszövetségekkel való egyeztetések nyomán módosította a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínkiválasztási javaslatot a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Az új változat szerint az olimpiai nyitó- és záróünnepséget a Puskás Ferenc Stadionban tartanák, a sajtó- és közvetítőközpont pedig a Hungexpo területén lenne. Az MSZP azt kérte a kormányoldaltól, hogy álljon el az olimpia rendezésétől, mert az esemény csak a főváros és az ország tönkretételével lenne lebonyolítható. Az LMP szintén úgy gondolta, hogy Magyarországnak nem érdeke az olimpia megrendezése.

A Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett módosítást 23 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A dokumentum szerint a módosítások hozzájárulnak az olimpia gazdaságosabb megrendezéséhez.

A változtatások - mint írták - a "Master Plan" és így a pályázat erősítését szolgálják a következőképpen: a versenyhelyszínek esetében a módosított terv biztosítja, hogy az összes javaslat megfelel a legoptimálisabb utóhasznosítási, valamint fenntarthatósági igényeknek. Ha nincs megfelelő utóhasznosítási lehetőség, akkor az új létesítmény ideiglenes megoldással való megépítése javasolt.

A versenyhelyszínek más vagy új helyre áthelyezése mellett a sajtó- és közvetítőközpont, valamint a médiafalvak elhelyezését is érinti a módosítás. A kedvezőbb utóhasznosítási lehetőségek alapján a sajtóközpont új tervezett helyszíne a Hungexpo területe, itt a csarnokok az olimpia után rendezvény- és konferenciapavilonokként hasznosíthatók.

Az eredeti koncepció szerint négy médiafalu lett volna a városban, de a szálláslehetőségek további vizsgálata alapján három médiafalut elegendőnek tartanak a médiaszálláshelyek kiszolgálására. A Gubacsi úti médiafalu helyszínének megszüntetése a sajtó- és közvetítőközpontnak a Hungexpo területére áthelyezése miatt volt szükséges. A józsefvárosi pályaudvarra tervezett médiafalut pedig az előterjesztők szerint bővíteni indokolt.

Az elfogadott előterjesztés szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a sportszövetségekkel történő további egyeztetés nyomán a pályázat harmadik szakaszában is módosulhat a helyszínkiválasztási javaslat, amelynek alapján a végleges dokumentumot előreláthatóan 2017 januárjában mutatják be a Fővárosi Közgyűlésnek. A változtatások között szerepel például, hogy a Testvérhegy helyett a Hármashatár-hegyen tartanák a mountain bike versenyeket, a box a Hungexpo helyett az Óbudai-szigeten kapna helyet, az evezősversenyek Szeged helyett az Olimpiai park területén lennének. Az olimpia nyitó- és záróünnepségét a javaslat szerint az Olimpiai park helyett a Puskás Ferenc Stadionban rendeznék meg.

A Fővárosi Közgyűlés az említett módosítások mellett elfogadta az olimpiai pályázat második szakaszában benyújtandó dokumentumokat. 

MSZP: mi budapestiek sem vagyunk hülyébbek...

Az MSZP a 2024-es olimpiai rendezéstől történő elállást kéri a kormányoldaltól, mivel szerintük az esemény csak a főváros és az ország tönkretételével lenne lebonyolítható. Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője úgy fogalmazott: "nem az a hazafias, aki fejjel megy a falnak". Kiemelte, a közgyűlésnek az olimpia helyett a "lerobbant kórházak és a magára hagyott iskolák" mellé kellene állnia. "Mi budapestiek sem vagyunk hülyébbek, mint a rómaiak, ha ők fel tudták ismerni az érdekeiket, akkor nekünk is fel kell" - mondta arra utalva, hogy az olasz főváros a közelmúltban elállt az olimpiarendezéstől.

LMP: Magyarországnak nem érdeke az olimpia

Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője úgy fogalmazott, a kormányoldal egyértelműen hülyének nézi a budapestieket, ugyanis úgy módosítaná az olimpia rendezési tervét, hogy abban több új helyszín is szerepel, miközben a költségek nem emelkednek. "Róma sem véletlenül lépett vissza" - mondta, majd hozzátette, Budapestnek először a hétköznapjait kellene megfelelően megszerveznie. Az LMP képviselője példaként említette a 3-as metró felújítása alatti buszpótlás megoldását. Csárdi Antal szólt továbbá arról, szerinte az olimpia ügye is azt mutatja, hogy a "kormány túszul ejtette a fővárost".

Szeneczey Balázs ellenzéki képviselők kijelentésére reagálva azt hangsúlyozta, Magyarország és Budapest képes arra, hogy olimpiát rendezzen 2024-ben.

Több mint negyven díjazottról döntöttek a képviselők 

A testület határozat alapján Pro Urbe Budapest díjat vehet át Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitány, Kulcsár Győző olimpiai bajnok párbajtőrvívó, mesteredző, Imre Géza párbajtőrvívó, Kapás Boglárka úszó, Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója, György István volt főpolgármester-helyettes, Kőbánya korábbi polgármestere.

Budapestért díjat 26 kitüntetett kap: a Magyar Állami Operaház Énekkara, Somogyvári Géza üzem- és rendszerszervező mérnök, az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevője, Jánosa Domokos pápai káplán, plébános, Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kis Tamás, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. sport divíziójának nyugalmazott divízióvezetője, Járdányi Gergely nagybőgőművész, a Muzsikás Együttes, Bohus Zoltán szobrászművész, üvegtervező, Balázs János zongoraművész, tanár, Varjú Imre, a Szent Margit Kórház osztályvezető főorvosa, Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója, Hámori Mária nyugalmazott óvodavezető, Népessy Noémi Eszter, az Óbudai Múzeum igazgatója, Harsányi Gábor színművész, Gömör Béla, a Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa, Hollerung Gábor karmester, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója, Szabó József, a Főkert vezérigazgatója, Megyesné Hermann Judit, a Főpolgármesteri Hivatal aljegyzője, Nagyné Varga Melinda Mária, a Főpolgármesteri Hivatal főosztályvezetője, a Belvárosi Fesztivál közössége, Flesch Tamás, a Continental Group Kft. ügyvezető igazgatója, Erdélyi Tibor táncművész, koreográfus, fafaragó művész, Tóth Balázsné nyugalmazott óvodavezető, Sármay András, a Fővárosi Vízművek Zrt. igazgatóságának elnöke, az Ars Sacra Alapítvány és Végh Tamás nyugalmazott református lelkész.

A Zalabai Gábor díj - A Budapestiek Esélyegyenlőségéért díj kitüntettjei: Nagyné Kovács Tímea, a csepeli polgármesteri hivatal szociális és egészségügyi referense, Iring Zoltán, a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője és a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány.

A Fővárosért Emlékzászló díjat a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kapta, míg a Dr. Barna Sándor Emlékérem - A Főváros Közbiztonságáért díjat Paál Péter György, a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője, Ruszó László, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, Bajári Csaba, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság szolgálatvezetője, Menyhért Tamás, XI. kerületi tűzoltóparancsnok és Kovács Lajos közterület-felügyelő veheti át.

A Papp László Budapest-Sportdíjat Molnár Imre, a Budapesti Honvéd SE ügyvezető elnöke, Szívós István Antal olimpiai és világbajnok vízilabdázó, edző, sportvezető, Kovács Péter kézilabdázó, mesteredző, Sinkó Andrea ritmikus gimnasztikázó, vezető edző, az Óbudai WDSE elnöke, MOB-tag és Tóth Tamás úszó, paralimpikon kapja.

A díjakat november 12-én, illetve november 17-én vehetik át a kitüntetettek.

Orbán Ráhel bahreini útja - Nem nyomoz a rendőrség

Publikálás dátuma
2016.09.28. 12:44
Forrás: alwasatnews.com
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elutasította Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke feljelentését, melyet Orbán Ráhel és férje bahreini tárgyalásának ügyében tett befolyással való üzérkedés gyanúja miatt - közölte az ellenzéki párt. Szerintük a BRFK határozata azt bizonyítja, hogy sikeres volt Orbán Ráhel tisztára mosása, s a miniszterelnök családtagjai immár büntetlenül eljárhatnak minden tisztség és állami megbízatás nélkül államügyekben külföldön.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, Szigetvári Viktor ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, miután kiderült, hogy Orbán Viktor lánya és a férje, Tiborcz István kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt az energiaügyi miniszterrel Bahreinben. A politikus szerint az ügy felveti a befolyással való üzérkedés gyanúját, ezért felszólította a Miniszterelnökséget, illetve a külügyminisztériumot is, adjon magyarázatot a történtekre.

Az ellenzéki párt elnöke feljelentését most utasította el a BRFK, az indoklás szerint azért nem indítható eljárás, mert utólag több olyan sajtóhír jelent meg, melyek miniszteri tájékoztatáson, a magyar résztvevők elmondásán és a NOGA (bahreini Gáz- és Olajügyi Hatóság) közleményén alapulnak, és cáfolják a tárgyalások hivatalos jellegét. Így bűncselekmény hiányában elutasították Szigetvári Viktor feljelentését - számolt be a fejleményről az Együtt.

A párt szerint a BRFK határozatából kiderül, hogy Orbán Ráhel szerecsenmosdatása sikeres volt, hiszen a nyomozóhatóságokat meggyőzte, hogy a bahreini Gáz- és Olajügyi Hatóság módosította a honlapján található tárgyalásról szóló hírt. Továbbá az ügyben elhangzott nevetséges miniszteri magyarázkodások és Orbán Ráhel pökhendi közleménye is elegendőek voltak arra, hogy cáfolják a tárgyalások hivatalos jellegét.

Az elutasító határozatból ugyanakkor az is bebizonyosodik, hogy a rendőrség szerint nincs semmi kivetni való abban, hogy Orbán Ráhel és férje bahreini kormánytaggal és más hivatalos szervvel tárgyal. Azonban Orbán Ráhel és férje hiába érzik most azt, hogy megúsztak egy újabb korrupciós ügyet, csak kis időre élvezhetik a „saját lábon állást”. Az Együtt kormányváltás után őket is és az összes magyar embert megkárosító fideszes strómant, barátot, ügyvédet és kormánytagot el fog számoltatni - írta az ellenzéki párt közleményében.

Korábban a 444 fedezte fel, hogy Orbán Ráhel és férje Bahreinben olaj- és gázügyekben tárgyalt a helyi sajtó beszámolója szerint. Miután az ügy nagy sajtóvisszhangot kapott, a bahreini tárca honlapján megváltoztatták a látogatásról szóló beszámolót. Az új verzió lényegesen rövidebb, ebben már nincs szó olajügyi, vagy kereskedelmi megbeszélésről, csak arról, hogy találkozott Orbán Ráhel és a miniszter, aki Bahreinről mesélt a vendégeinek, akik megköszönték a szívélyes fogadtatást.

Orbán Ráhel az ügy kirobbanása után úgy nyilatkozott, hogy férjével magánúton voltak az arab országban, mindent ők fizettek, "minden más ezzel kapcsolatos állítás hazugság". 

Lásd még: Orbán Ráhel a saját lábán bahreinezett

Az Együtt közleményét egyébként az MTI személyiségi jogokra hivatkozva nem adta ki, holott a párt ezúttal tudatosan nem nevezte meg Tiborczot, mert korábban miatta voltak hasonló gondok. "Az MTI immár bizonyosan úgy működik, mint a rendszerváltás előtt: az alaphírt a kormánypárt számára kínos ügyekben nem közlik, elhallgatják, csak a cáfolatot jelentetik meg" - vélte a párt. A dolog azért is érdekes, mert ha az állami hírügynökség nem tekinti közszereplőnek a kormányfő lányát sem, akkor miért hozta le cáfoló közleményét. Ha azonban szerintük Orbán Ráhel közszereplő, akkor miért nem hozzák le az Együtt reakcióját, hiszen korábban már az érintett is megnyilvánult az ügyben.