Előfizetés

Tömegesen rúgnák ki a gyártásvezetőket az MTVA-nál?

Publikálás dátuma
2016.09.28. 13:54
FOTÓ: Népszava
Az alkalmazásban lévő 52 gyártásvezetőből húszat rúgnának ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) a napokban bejelentett 145 fős csoportos létszámleépítés keretében – írja a Népszabadság.

A gyártásvezetői gárdát csaknem megfelezik, az 52 gyártásvezetőből húszat, a 12 gyártási csoportvezetőből hármat, az öt főgyártásvezetőből pedig kettőt akarnak elküldeni. A lap szerint ez is erős jelzés arra, hogy az állami média egyre kevesebb műsort akar saját munkatársaival készíteni, inkább külső gyártó cégeknek ad nagy összegű megrendeléseket produk­ciók beszállítására. 

Az MTVA 2011-es megalakulása óta ez lesz a hatodik nagy csoportos elbocsátás az állami médiában - emlékeztet a lap. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert küldtek el, azóta évenként 100-200 fővel csökkentik a létszámot, de közben sokakat fel is vesznek. A Népszabadság azt írja, hogy az MTVA Kunigunda útján található gyártóbázisán állandó beszédtéma a kollégák között, hogy miközben minden évben százas nagyságrendben küldik el a régi dolgozókat, folyamatosan jönnek az újak, akik előbb gyakornokként dolgoznak, majd állományba kerülnek. Szerintük ezzel az a szándékuk, hogy egy új gárdára cseréljék le a régóta, akár több évtizede a közmédiában dolgozó szakembereket. 

A lap szerint mostani leépítés egyébként nem érinti a nemrég indított tévécsatornák – az M1 hír, az M4 Sport és az M5 kulturális-ismeretterjesztő – stábjait, ami szintén alátámaszthatja, hogy a régi munkatársakat akarják folyamatosan lecserélni.

Fenyegetőző polgármester - Az OLAF-hoz fordult a DK

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult egy a győrújfaluiakat a kvótareferendumon való részvételre, illetve nem szavazatra buzdító szórólap miatt.

 Varju László alelnök szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a 444.hu cikkére hivatkozva azt mondta, Győrújfalu polgármestere a szórólapon "azzal fenyegetőzik", hogy a jövőben akkor kapnak majd uniós forrásokat a kormánytól, ha a vasárnapi népszavazáson nemmel szavaznak. Nehéz megítélni, hogy ez kétségbeesést vagy politikai szándékot takar, de az felháborító, hogy a kormány magyar települések és vállalkozások fejlesztésére szánt uniós forrásokat a Fideszhez való hűség alapján akar elosztani - fogalmazott, hozzátéve: ez nem csak a demokratikus jogállami működéssel megy homlokegyenest szembe, hanem az uniós szabályokkal is.

A Demokratikus Koalíció minden "fideszes pénzosztást" ki fog vizsgálni Magyarországon - mondta a politikus, aki felháborítónak nevezte, hogy csak az juthat EU-s pénzekhez, aki támogatja a kormány EU-ellenes propagandáját. Varju László a DK nevében arra kért mindenkit, hogy "ne engedjen a Fidesz zsarolásának, fenyegetőzésének", és távolmaradással tegye érvénytelenné az "álnépszavazást".

Körúti robbantás - Keresik a nőt, aki elsétált a járőrök mellett

A Központi Nyomozó Főügyészség a Teréz körúti robbantással kapcsolatban továbbra is kéri a szemtanúk jelentkezését és a felvételek megőrzését - tájékoztatott a főügyész.

Keresztes Imre felhívásában azt írta: a főügyészség kéri azoknak az állampolgároknak a jelentkezését, akik a VI. kerületi Teréz körúton szombaton, szeptember 24-én 22 óra 36 perckor történt robbantásról készült, a rendőrség által hétfőn közzétett videofelvételen felismerik magukat, és még nem hallgatták őket ki tanúként. 

Kérte, ezek az emberek jelentkezzenek a rendőrségnél a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80-620-107-es számon vagy a "Telefontanú" 06-80-555-111-es zöldszámán. Kiemelten kérik annak a nőnek a jelentkezését, aki a robbantás előtt pár másodperccel elsétált a rendőrjárőr mellett. Az említett szenély a police.hu-n közölt videón is látható:

Felkavaró felvétel (18+)!

A Központi Nyomozó Főügyészség továbbra is kér mindenkit, aki Budapest közigazgatási területén található videókamera által készített felvétellel rendelkezik, hogy a 2016. szeptember 24-én és 25-én készült felvételeket őrizze meg - írta Keresztes Imre.

A főügyész ismertette: a Központi Nyomozó Főügyészség előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz a Teréz körúton történt robbantás miatt. A nyomozást soron kívül, nagy erőkkel, a rendőrséggel együttműködve végzik - közölte.

Kérte azt is, hogy akinek az elkövető személyével, illetve tartózkodási helyével kapcsolatban bármilyen információja van, az tegyen bejelentést a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80-620-107-es számon vagy a "Telefontanú" 06-80-555-111-es zöldszámán. A bejelentést a 107-es vagy a 112-es központi segélyhívók valamelyikén is meg lehet tenni, illetve személyesen bármelyik rendőri szervnél. Keresztes Imre felidézte azt is, hogy az országos rendőrfőkapitány a nyomravezetőnek nettó 10 millió forint díjat tűzött ki. A bejelentő személyét bizalmasan kezelik - írta a főügyész.