Ferenc pápa: Szíria bombázásáért Isten előtt kell felelni

 A szíriai bombázásokért felelős emberekhez intézett felhívást Ferenc pápa a római Szent Péter téren tartott szerdai általános audiencián, kijelentve, hogy ezen tetteikért Isten előtt fognak felelni.

A katolikus egyházfő a "szeretett és mártírsorsú" Szíriáról szólva megújította korábbi felhívását, hogy a felek minden erejüket a civil lakosság védelmére fordítsák, amelyet kötelező és sürgős feladatnak nevezett. Külön szólt a civil lakosságot sújtó bombázások felelőseinek lelkiismeretéhez, kijelentve, hogy nekik Isten előtt kell elszámolni.

A pápa a szavait hallgató huszonötezer ember előtt fájdalmát és aggodalmát hangoztatta az Aleppó városából gyerekek, betegek, idősek haláláról érkező "drámai" hírek miatt. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH), nevű kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet szerint a legutolsó, szeptember 23-i bombatámadásban, amelyet a damaszkuszi kormányerők indítottak, legalább kilencven civil halt meg Aleppóban, köztük több gyermek.

Ferenc pápa még 2013 szeptemberében nemzetközi imanapot tartott a Vatikánban a szíriai békéért. Idén júliusban az egyházfő videoüzenettel sürgette a békét Szíriában, amelyben a szíriai nép szenvedéséért azon országok felelősségét hangsúlyozta, amelyek a pápa megfogalmazása szerint "hihetetlen" összegeket fordítanak a Szíriában szembenálló felek felfegyverzésére.

Szerző

Lemondott a korrupcióval vádolt társelnök

Lemondott a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) élén betöltött társelnöki tisztségéről Vasile Blaga szerdán, röviddel azt követően, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) befolyással való üzérkedéssel gyanúsította meg.

A vádhatóság szerint Blaga 2009- és 2012 között több ízben törvénytelenül szerzett pénzt pártja számára. Blaga szerdai közleményében rámutatott: a PNL társelnökeként nem követelhetné meg többé kollégáitól a párt etikai kódexének betartását, ha ő maga nem felel meg azoknak. Hozzátette: ártatlanságát az igazságszolgáltatás előtt fogja bebizonyítani. Blaga a PNL kampányfőnöki tisztségéről is lemondott.

Szerző

Emelik a nyugdíjakat

Publikálás dátuma
2016.09.28. 11:41
FOTÓ: Thinkstock
Egész biztosan sor kerül a bérek és a nyugdíjak összegének emelésére, jelentette ki žagubicai látogatása során Aleksandar Vučić miniszterelnök. Hozzátette, januárban abszolút rekord várható a fizetések tekintetében.

A kormányfő leszögezte, egész biztosan lesz béremelés a közszférában, habár nyilvánvaló, hogy egyes esetekben, mint a rendőrség és a katonaság „egyesek, akiknek segíteniük kellene, ezt nem hagyják jóvá”.

Megismételte, emelkedni fog a rendőrök, a katonák, a tanárok, az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások bére, s mindazoké, akik a legalacsonyabb havi juttatást viszik haza az igazságügy területén. A miniszterelnök a nyugdíjak összegének növelését is kilátásba helyezte.

Leszögezte: Szerbiának sikerült 270 millió eurós többletet megvalósítania az év első kilenc hónapjában, s ezzel megteremtődtek a feltételei annak, hogy ezt a pénzt jobban el tudják osztani.

A migránsválságról szóló hétvégi bécsi találkozó kapcsán elmondta, Szerbiának meg kell küzdenie a menekültáradat okozta problémával, de a polgárok biztonságban érezhetik magukat, függetlenül attól, hogy az ország nem emel kerítést, írja az N1 a Fonetre hivatkozva.

Szerző
Témák
nyugdíj Vucic