Előfizetés

Oktatók, kutatók tiltakoznak a kvótareferendum ellen

Egyetemi oktatók, tudományos kutatók tiltakoznak a vasárnapi népszavazás ellen, amelyről nyilatkozatot juttattak el szerkesztőségünkbe. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a nyilatkozatot és az aláírók névsorát. A nyilatkozatot pár nap alatt több mint 140-en írták alá, és napról napra növekszik a csatlakozók száma.

Nyilatkozat a kvótanépszavazásról

Mi, az ország és Európa jövője iránt aggódó oktatók és kutatók a következő tiltakozó nyilatkozatot tesszük:

A kormány által kezdeményezett kvótanépszavazás értelmetlen, alkotmányellenes és embertelen.

Értelmetlen a népszavazás, mert nincs szó kényszerbetelepítésről. Az esetleges uniós kvótaszabályozás valójában arra irányulna, hogy a tagállamok a teherbíró képességük arányában osszák el a menedékkérőket, ellentétben a mostani szabályokkal, amelyek az EU külső határain lévő országokat (így Magyarországot is) aránytalanul terhelik. A jelenleg érvényes dublini rendszerhez képest a kvótarendszerben hazánkra nem több, hanem kevesebb menedékkérő jutna. A kvótanépszavazás alkalmatlan a menekültügy által amúgy felvetett számos, szorongató erkölcsi-politikai kérdés megvitatására; csakúgy, mint a kormány kampánya, amely tájékoztatás helyett félretájékoztat.

Alkotmányellenes, mert népszavazást csak olyan kérdésben lehet kiírni, amely az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Európai uniós szabályokat nem a magyar Országgyűlés, hanem a magyar tagok részvételével működő európai intézmények hoznak. Az, hogy a kérdést a magyar alkotmányos intézmények népszavazásra engedték, annak a jele, hogy e korábban független szervek politikai befolyásoltság alatt állnak. A kormány kezdeményezése lejáratja a népszavazás intézményét.

Embertelen a népszavazás, mert arra irányul, hogy az életüket menteni próbálóktól tagadjuk meg a segítséget. Embertársaink megsegítése az európai és egyetemes emberi kultúra szerves része, a vallási tanítások egyik alapvetése, amelyet történelmünk szebb óráiban természetesnek tekintettünk. Azokra az évekre, amikor a szolidaritástól elfordultunk, a magyar történelem vészkorszakaként emlékezünk. A kormány népszavazási kezdeményezése és az annak megágyazó gyűlöletkampány nem csak a közös európai megoldáskeresést akadályozza, hanem saját nemes hagyományaival fordítja szembe a magyar népet.

Oktatókként és kutatókként ehhez hallgatásunkkal sem nyújthatunk támogatást.

Az aláírók névsora:

Ők az idei Junior Prima Díjasok

Publikálás dátuma
2016.09.28. 19:58
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Tíz fiatal színművész és rendező vehette át a Junior Prima Díjat magyar színház- és filmművészet kategóriában szerdán a Budapest Music Centerben.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank elismerését idén Eke Angéla, Szilágyi Csenge, Fehér Tibor, Lábodi Ádám és Wunderlich József színművész, Boross Martin dramaturg, rendező, a STEREO Akt művészeti vezetője, valamint két alkotópáros: Benkó Bence és Fábián Péter rendező, a K2 Színház alapítói, illetve Vecsei Miklós színművész, író és ifj. Vidnyánszky Attila színművész, rendező nyerte el.

A kétmillió forinttal járó díjra idén is a magyar színház- és filmművészet elismert képviselői jelöltek 30 évesnél nem idősebb tehetséges művészeket, a díjakról szakmai zsűri döntött.

A zsűri tagja volt Molnár Piroska, a Nemzet Színésze, Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója, Bálint András színész-rendező, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja.

Káel Csaba a díj átadásakor elmondta, hogy a zsűri a bőség zavarával küzdött, az idén az eddigi éveknél is nehezebb volt a választás. Eszenyi Enikő köszönetet mondott azért, hogy elmúlt évekhez képest idén többen, összesen tízen vehették át a díjat. Bálint András kiemelte: fontos, hogy a tehetséges fiatalok sorsát segíteni tudják, és rájuk irányíthatják a közönség figyelmét is.
Köbli Gyula, az FHB Bank vezérigazgató elmondta, hogy a 2016-os év jelöltjei között a színészek mellett táncművész, dramaturg, koreográfus, látványtervező, filmrendező és cirkuszigazgató is szerepelt, a díjazottakat több mint 50 jelölt közül választotta ki a zsűri.

A döntést részben megkönnyítették azzal, hogy felemelték a díjazottak számát és idén először alkotópárost is díjazhatott a zsűri - tette hozzá, megjegyezve, hogy az alkotópárosok nem a díjjal járó kétmillió forinton osztoznak, hanem esetükben az összeget felemelték fejenként másfél millió forintra.

A 2016-ban megválasztott tíz Junior Primával együtt a színház- és filmművészet kategóriában összesen 73 fiatal tehetséget jutalmaztak eddig.

Újdonságok a könyvpiacon nem csak gyerekeknek

Publikálás dátuma
2016.09.28. 16:32

Sara Muzio több mint tízéves tapasztalattal rendelkező grafikus, könyvillusztrátor rendkívül érdekes stresszoldó színezőkönyveit jelentette meg szeptemberben az Alexandra Kiadó. A színek és formák végtelen örvénye azonnal magával ragadja a tekintetet, s így a színezés segít a mindennapi stressz feloldásában, az ellazulásban. A végeredmény pedig nemcsak az alkotót tölti el örömmel, de mindenkit le fog nyűgözni.

A fantázia virágai című 60 kivehető képet tartalmaz, melyeknek mindegyikét igazi műalkotássá varázsolhatjuk. Az oldalakon fantasztikus kertrészletek bontakoznak ki, melyeken egy-egy kakukktojás is megbújik, így a kolibrik között a pillangó, vagy a szitakötők mellett a béka.

 

A titokzatos dzsungel

Ez az aprólékosan illusztrált színező könyv szintén 60 kivehető képet tartalmaz. Az oldalakon a dzsungel részletei bontakoznak ki, a tukán, a víziló és az oroszlán mintáit a fantasztikus növényvilág ihlette.

 

Egy aranyhal fantasztikus utazása

A színezőkönyv főszereplője egy akváriumban élő aranyhalacska, aki egy nap elhatározza, hogy hátrahagyja "otthonát", és csodálatos utazásra indul mesebeli tájakon át, ahol mindenféle lénnyel találkozik. Az oldalakon egy olyan fantáziavilág képei bontakoznak ki, amelyben megvalósulhat a kis aranyhal összes álma: a kolibrikkel szállhat az égen, mintája lehet esernyőnek és gumicsizmának, s megpihenhet a pálmaleveleken.

A játékos kedvű nagyobbakra gondolt az Athenaeum Kiadó, amikor piacra dobta Justin Ryan Pokémon könyveit. A Pokémon GO hihetetlen gyorsasággal terjedt el az egész világon. Rengetegen játsszák, de most végre valóban mindenkiből, tanácstalan kezdőből és tizenötös szintű vadászból is győztes válhat a Pokémonok világában. A könyvek a világszerte hódító Pokémon vadászathoz adnak útmutatást és hasznos tippeket.

Tippek és trükkök Pokémon GO-játékosoknak

Titkos tanácsok a mesteri játékhoz

Ez a könyv az általános játékmeneten vezet végig, miközben ügyes praktikákat árul el a nagyon kevés szabályt ismertető játék elkezdéséről, a Pokémonok elfogásáról, legyen szó Pidgey-ről vagy Growlithe-ról, a PokéStopokon felvehető tárgyakról, amikkel jobb játékos lehet belőled, vagy az erős Pokémon fejlesztésének módszereiről, és ami a legjobb: az edzésről és a harcról is!

 

Tippek és trükkök Pokémon GO-játékosoknak

A harc! - Az elfogás és a harc technikái, fortélyai és titkos fogásai

A harc! az edzőtermekben folyó csatákról árul el mindent, amit a győzelemhez tudnod kell. Hogyan fejleszd és erősítsd meg Pokémonjaidat az eredményes bevetéshez, melyik fajta Pokémon melyikkel veheti fel a versenyt, hogyan harcolhatsz ügyesen: mikor támadj, térj ki és mikor menekülj, hogyan készülj fel a különleges támadásokra, melyik Pokémon lehet a legkeményebb ellenfeled, és hogyan győzheted le még őt is.

A Pagony könyvek ma már fogalommá váltak a gyerekek és a szülők körében. Régi és új mesékkel, mesehősökkel találkozhatunk a méltán közkedvelt Pagony kínálatban.

Vadadi Adrienn könyve csupa napfény és derű: az Alma utca 22-ben sok-sok gyerek lakik, akik együtt szerelnek tandemet, fociznak, beszélgetnek. Együtt nyomoznak Lajos kutya után, szelídítenek macskát és fagyiznak. Misi, aki a negyediken lakik, nagyon jó megfigyelő, ráadásul élénk a fantáziája: az ő szemüvegén keresztül látjuk a ház lakóit, a vagány Marosi testvéreket, a kicsi, aranyos Pirost, a megközelíthetetlen Kamillát, a veszekedős Csúnya nénit és a barkácsolós Elek bácsit is.

 

Pásztohy Panka Szeretem a kiskutyám című könyve a kutyatartásról szól minden kutya- bolond kisgyereknek!

Lili végre kapott egy kiskutyát! Pitypang pedig egy szerető gazdit. Mindennap együtt sétálnak végig az utcán, el a kutyafuttatóba, majd haza. Lili büszkén vezeti kiskutyáját, és tanítgatja a jó viselkedésre. De jaj, Pitypang nem mindig fogad szót neki, és ez sok fejtörést okoz a kislánynak. Főképp, miután megijeszti a szomszéd macskát, és senki se bukkan a cica nyomára.

 

Bartus Erika Bogyó és Babóca sorozata a legkisebbeknek szól.

A Bogyó a csigafiú könyvben megismerkedhetünk Bogyó házával, kedvenc játékaival és holmijaival! Tudjatok meg mindent a csigafiúról, miközben a képek és a szavak segítségével bővül az éppen beszélni tanuló kicsik szókincse, és a kedves, ismerős figurával, örömmel tanulhat új szavakat. (x)