Betiltotta volna a PM rendezvényét a "Fidesz csicskája", de nem sikerült

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a Nemzeti Választási Bizottság első fokú tiltó döntése ellenére is megtartja a vasárnap délutánra tervezett, "Állj ki az erőszakmentes Magyarországért!" elnevezésű Kossuth téri rendezvényét. Szabó Tímea társelnök azt mondta, nem választási nagygyűlést, hanem egy olyan rendezvényt tartanak, amelyen nemet mondanak a gyűlölet- és félelemkeltésre.

A párt csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a képviselő úgy fogalmazott: a kormány semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy félelemben tartsa az embereket és hogy saját szempontjából nézve sikeressé tegyen egy értelmetlen népszavazást. Ezért a Nemzeti Választási Bizottság, a "Fidesz csicskája" fals jogi indokokra hivatkozva próbálja betiltani a PM vasárnapi megmozdulását - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a rendőrség már egy hónapja tudomásul vette a rendezvényükről szóló bejelentést. Érvelése szerint ha választási nagygyűlést tartanának, akkor a rendőrség ezt nem tehette volna meg. 

Szabó Tímea azt is bejelentette, hogy pártjuk fellebbezni fog az első fokú határozat ellen, erre öt napjuk van, így vasárnapig nem születik jogerős döntés az ügyben.

Karácsony Gergely, a párt másik társelnöke is azt mondta, hogy a rendezvény nem választási nagygyűlés, hanem egy politikai kezdeményezés. A PM egy új logót és egy új vitairatot készít, mert szeretnének párbeszédet indítani arról, hogy mi legyen a baloldal ajánlata Magyarország számára - fogalmazott.

Azt is kijelentette, hogy a PM számára ez a népszavazás "nem létezik", ezért nem is tudnának választási nagygyűlést tartani egy olyan eseményhez kapcsolódva, amelynek nem fogadják el a legitimitását.

Szerző

Teréz körúti robbantás - Megszólalt a koronatanú, újabb hírek a sérültekről

Publikálás dátuma
2016.09.29. 11:53
Helyszínelés a Teréz körúti robbantás másnapján. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Rengeteget javult a Teréz körúti robbantásban megsérült rendőrnő állapota. A. Szabinát tegnap felébresztették a mélyaltatásból, de egyelőre egyik sérült rendőr sem emlékszik a történtekre. Szerdán a nyaksérült járőrnő az intenzívről átkerült a szubintenzív osztályra, már felismeri a szeretteit, és reagált a szavaikra is. A Blikk szerint Szabina társa szakszerű és azonnali ellátásának köszönheti életét. Mindkettőjüket 24 órás rendőri védelem alatt tartják a Honvédkórházban. A Bors arról írt, hogy a robbantás után a körözött 20-25 év körüli férfi tiszta magyarsággal kért elnézést egy kidobótól, akinek állítólag nekiment. A támadás koronatanúja szintén alátámasztotta, hogy magyarul hallotta beszélni a férfit.

A 23 éves rendőrnő a szombati Teréz körúti robbantásban nyílt koponya-, nyak- és lábsérülést szenvedett, több életmentő műtéten is átesett. Szerdán az intenzívről már átkerült a szubintenzív osztályra, a mélyaltatásból való felébresztés után megismerte szeretteit és reagált a szavaikra. Ez arra utal, hogy remélhetőleg maradandó sérülések nélkül megússza a támadást.

Társának köszönheti az életét

Társát lábszársérüléssel kezelik a Honvédkórház sebészetén. A Blikk szerint a rendőrnő neki köszönheti az életét, V. László ugyanis saját sérülése ellenére az első pillanattól szakszerűen segített életveszélyes sérülést szenvedett kollégáján, sapkájával csillapította a vérzést. A lap szerint a férfi az egészségügyi pályán is gondolkodott, elsősegélynyújtó versenyen is részt vett jó eredménnyel. 

A Bors információja szerint a két sérült 24 órás védőőrizet alatt áll a Honvédkórházban, „igen komoly védelmet kaptak”, hiszen bár a Honvéd Kórház zárt intézmény, de ko­rántsem kijátszhatatlan”.

Magyarul beszélt a robbantó

A bulvárlap kiszivárgott információk alapján arról is ír, hogy a robbantás után a férfi ledobta a világos színű horgászkalapját, majd a dzsekije kapucniját húzta a fejére. Pontos terv szerint cselekedett, hiszen ezután fehér sportcipőjét is lecserélte, majd a Blaha Lujza tér felé vette az irányt. Az egyik szórakozóhely előtt nekiment egy kidobónak, és tiszta magyarsággal kért tőle elnézést. 

Nincs jó felvétel a merénylőről

Hiába a rengeteg térfigyelő kamera, a rendőrség elveszítette a menekülő tettes nyomát. Ezért mindeddig példátlan, de korszerű, praktikus felhívással fordultak a közvéleményhez a felderítés érdekében. „Mobiltelefonjával, fényképezőgépével vagy kamerájával készült felvételeit online is átadhatja a rendőrségnek” – közli az ORFK. „Mint ismeretes, a Központi Nyomozó Főügyészség és a rendőrség nagy erőkkel keresi a Teréz körúti robbantás elkövetőjét. Kérjük, hogy amennyiben a birtokában van bármilyen hang- vagy képfelvétel, amely a 2016. szeptember 24-én, késő este bekövetkezett budapesti robbantás körülményeinek felderítését, illetve az elkövető azonosítását segítheti, azt szíveskedjen a nyomozóhatóság rendelkezésére bocsátani. A felderítő munka támogatására a Belügyminisztérium létrehozott egy internetes oldalt, amelyen egyszerűen és gyorsan – néhány alapvető adat, a pontos helyszín és időpont megadását követően – feltöltheti a felvételét. Az oldal a robbantas.bm.gov.hu cím alatt érhető el. 

Több száz bejelentés érkezett a rendőrségre 

320 bejelentés érkezett a rendőrségi zöld számra, és 160 kamerafelvételt foglaltak le - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csütörtökön.  Nagy Andrea arra is kitért, hogy az elkövető felkutatása céljából létrehozott oldalra 18 video-, illetve képfelvételt töltöttek fel. A bejelentések ellenőrzése és a kamerafelvételek elemzése - a rendőrséggel együttműködve - folyamatosan zajlik.

Felkavaró felvétel (18+)!

A Központi Nyomozó Főügyészség a Teréz körúti robbantással kapcsolatban továbbra is kéri a szemtanúk jelentkezését és minden budapesti térfigyelő felvételeinek megőrzését október 24-ig.

A nyomravezetői díj továbbra is nettó 10 millió forint. A bejelentő személyét bizalmasan kezelik.

Megszólalt a koronatanú

Előkerült az a nő, aki a Teréz körúti robbantás kapcsán kerestek - tudta meg a 24.hu tegnap. Azt írták, hogy a szemtanú maga jelentkezett. A rendőrség korábbi felhívásában kiemelte, hogy különösen várják annak a nőnek a jelentkezését, aki “a robbantás előtt pár másodperccel elsétált a rendőrjárőr mellett”. A Blikk szerint a hölgy szintén azt mondta, magyarul hallotta beszélni a robbantással gyanúsítható személyt.

Budaházy köre is gyanúban?
Magyar szélsőjobboldaliak is állhatnak a Teréz körúti merénylet hátterében, legalábbis ezt a szálat is vizsgálják – értesült a Népszava. Nem zárható ugyanis ki, hogy a terrorizmusért nemrég elítélt Budaházy Györgyék szimpatizánsai közelében kereshető a felbujtó és az elkövető. Forrásaink szerint a tizenhárom év fegyházra ítélt Budaházy összeroppant, miután megtudta a Fővárosi Törvényszék döntését, mert vagy felmentést, vagy lényegesen „barátibb elbírálást”, enyhébb büntetést várt. Társai, szimpatizánsai is feldühödtek a szerintük igazságtalan döntés miatt.
Ezért is vizsgálják azt, hogy a „Magyarok Nyilai” és szélsőséges követői által - szerintük okkal - gyűlölt rendőrök elleni merényletnek lehet-e köze a néhány héttel ezelőtti ítéletnek. Egy bizonyos: pokolgép-készítésben gyakorlottak. (Nem kizárt, hogy külföldi társaik is lehetnek – akár, mint végrehajtók.) Ha a feltételezés igaz, az könnyen kapcsolható a szélsőségesek idegengyűlöletéhez, vagyis a kvótanépszavazás kéretlen „támogatásához” a súlyos merénylettel. Így akár „kettős célt” is tűzhettek ki: a tőlük nem idegen félelemkeltést és a bosszút a rendőrök ellen.

Szerző
Frissítve: 2016.09.29. 17:47

A népszavazás lényegét fejtegette a századvéges Orbán

A Századvég kutatási igazgatója szerint az október 2-ai népszavazás a szuverenitásról szól, arról, hogy valójában kinek a hatásköre dönteni a kötelező áthelyezési mechanizmusról. Orbán Balázs a köztévének azt mondta, az Európai Bizottság elképzelése a betelepítésről egyértelmű, a népszavazás viszont politikai szinten teremthet egy olyan "véleményklímát", amely a testületet más irányba terelheti.

A kutató arról, hogy az ellenzéki pártok kevés megfigyelőt delegáltak a szavazókörökbe, azt mondta, ez szervezésbeli, politikai erőben megmutatkozó hiányosság. A megfigyelők a szavazás legitimitását emelik, ez a lehetőség csak "dísz a tortán" - fogalmazott.

Érdekesség, hogy nem csak a kormányközeli Századvég kutakodik a kvótanépszavazás körül, a TV2 Mokka című műsorában például azt kérdezték a nézőktől, hogy elmennek-e szavazni október 2-án. Az SMS-ben kapott válaszok aránya riasztó - már ha komolyan vehetjük az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó csatorna véleménykutatását -, a szavazók 76 százaléka ugyanis elmegy voksolni vasárnap, csupán 9 százalékuk nem, 15 százalék pedig még gondolkodik rajta. 

Szerző