Teréz körúti robbantás - Megszólalt a koronatanú, újabb hírek a sérültekről

Publikálás dátuma
2016.09.29. 11:53
Helyszínelés a Teréz körúti robbantás másnapján. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Rengeteget javult a Teréz körúti robbantásban megsérült rendőrnő állapota. A. Szabinát tegnap felébresztették a mélyaltatásból, de egyelőre egyik sérült rendőr sem emlékszik a történtekre. Szerdán a nyaksérült járőrnő az intenzívről átkerült a szubintenzív osztályra, már felismeri a szeretteit, és reagált a szavaikra is. A Blikk szerint Szabina társa szakszerű és azonnali ellátásának köszönheti életét. Mindkettőjüket 24 órás rendőri védelem alatt tartják a Honvédkórházban. A Bors arról írt, hogy a robbantás után a körözött 20-25 év körüli férfi tiszta magyarsággal kért elnézést egy kidobótól, akinek állítólag nekiment. A támadás koronatanúja szintén alátámasztotta, hogy magyarul hallotta beszélni a férfit.

A 23 éves rendőrnő a szombati Teréz körúti robbantásban nyílt koponya-, nyak- és lábsérülést szenvedett, több életmentő műtéten is átesett. Szerdán az intenzívről már átkerült a szubintenzív osztályra, a mélyaltatásból való felébresztés után megismerte szeretteit és reagált a szavaikra. Ez arra utal, hogy remélhetőleg maradandó sérülések nélkül megússza a támadást.

Társának köszönheti az életét

Társát lábszársérüléssel kezelik a Honvédkórház sebészetén. A Blikk szerint a rendőrnő neki köszönheti az életét, V. László ugyanis saját sérülése ellenére az első pillanattól szakszerűen segített életveszélyes sérülést szenvedett kollégáján, sapkájával csillapította a vérzést. A lap szerint a férfi az egészségügyi pályán is gondolkodott, elsősegélynyújtó versenyen is részt vett jó eredménnyel. 

A Bors információja szerint a két sérült 24 órás védőőrizet alatt áll a Honvédkórházban, „igen komoly védelmet kaptak”, hiszen bár a Honvéd Kórház zárt intézmény, de ko­rántsem kijátszhatatlan”.

Magyarul beszélt a robbantó

A bulvárlap kiszivárgott információk alapján arról is ír, hogy a robbantás után a férfi ledobta a világos színű horgászkalapját, majd a dzsekije kapucniját húzta a fejére. Pontos terv szerint cselekedett, hiszen ezután fehér sportcipőjét is lecserélte, majd a Blaha Lujza tér felé vette az irányt. Az egyik szórakozóhely előtt nekiment egy kidobónak, és tiszta magyarsággal kért tőle elnézést. 

Nincs jó felvétel a merénylőről

Hiába a rengeteg térfigyelő kamera, a rendőrség elveszítette a menekülő tettes nyomát. Ezért mindeddig példátlan, de korszerű, praktikus felhívással fordultak a közvéleményhez a felderítés érdekében. „Mobiltelefonjával, fényképezőgépével vagy kamerájával készült felvételeit online is átadhatja a rendőrségnek” – közli az ORFK. „Mint ismeretes, a Központi Nyomozó Főügyészség és a rendőrség nagy erőkkel keresi a Teréz körúti robbantás elkövetőjét. Kérjük, hogy amennyiben a birtokában van bármilyen hang- vagy képfelvétel, amely a 2016. szeptember 24-én, késő este bekövetkezett budapesti robbantás körülményeinek felderítését, illetve az elkövető azonosítását segítheti, azt szíveskedjen a nyomozóhatóság rendelkezésére bocsátani. A felderítő munka támogatására a Belügyminisztérium létrehozott egy internetes oldalt, amelyen egyszerűen és gyorsan – néhány alapvető adat, a pontos helyszín és időpont megadását követően – feltöltheti a felvételét. Az oldal a robbantas.bm.gov.hu cím alatt érhető el. 

Több száz bejelentés érkezett a rendőrségre 

320 bejelentés érkezett a rendőrségi zöld számra, és 160 kamerafelvételt foglaltak le - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csütörtökön.  Nagy Andrea arra is kitért, hogy az elkövető felkutatása céljából létrehozott oldalra 18 video-, illetve képfelvételt töltöttek fel. A bejelentések ellenőrzése és a kamerafelvételek elemzése - a rendőrséggel együttműködve - folyamatosan zajlik.

Felkavaró felvétel (18+)!

A Központi Nyomozó Főügyészség a Teréz körúti robbantással kapcsolatban továbbra is kéri a szemtanúk jelentkezését és minden budapesti térfigyelő felvételeinek megőrzését október 24-ig.

A nyomravezetői díj továbbra is nettó 10 millió forint. A bejelentő személyét bizalmasan kezelik.

Megszólalt a koronatanú

Előkerült az a nő, aki a Teréz körúti robbantás kapcsán kerestek - tudta meg a 24.hu tegnap. Azt írták, hogy a szemtanú maga jelentkezett. A rendőrség korábbi felhívásában kiemelte, hogy különösen várják annak a nőnek a jelentkezését, aki “a robbantás előtt pár másodperccel elsétált a rendőrjárőr mellett”. A Blikk szerint a hölgy szintén azt mondta, magyarul hallotta beszélni a robbantással gyanúsítható személyt.

Budaházy köre is gyanúban?
Magyar szélsőjobboldaliak is állhatnak a Teréz körúti merénylet hátterében, legalábbis ezt a szálat is vizsgálják – értesült a Népszava. Nem zárható ugyanis ki, hogy a terrorizmusért nemrég elítélt Budaházy Györgyék szimpatizánsai közelében kereshető a felbujtó és az elkövető. Forrásaink szerint a tizenhárom év fegyházra ítélt Budaházy összeroppant, miután megtudta a Fővárosi Törvényszék döntését, mert vagy felmentést, vagy lényegesen „barátibb elbírálást”, enyhébb büntetést várt. Társai, szimpatizánsai is feldühödtek a szerintük igazságtalan döntés miatt.
Ezért is vizsgálják azt, hogy a „Magyarok Nyilai” és szélsőséges követői által - szerintük okkal - gyűlölt rendőrök elleni merényletnek lehet-e köze a néhány héttel ezelőtti ítéletnek. Egy bizonyos: pokolgép-készítésben gyakorlottak. (Nem kizárt, hogy külföldi társaik is lehetnek – akár, mint végrehajtók.) Ha a feltételezés igaz, az könnyen kapcsolható a szélsőségesek idegengyűlöletéhez, vagyis a kvótanépszavazás kéretlen „támogatásához” a súlyos merénylettel. Így akár „kettős célt” is tűzhettek ki: a tőlük nem idegen félelemkeltést és a bosszút a rendőrök ellen.

Szerző
Frissítve: 2016.09.29. 17:47

A népszavazás lényegét fejtegette a századvéges Orbán

A Századvég kutatási igazgatója szerint az október 2-ai népszavazás a szuverenitásról szól, arról, hogy valójában kinek a hatásköre dönteni a kötelező áthelyezési mechanizmusról. Orbán Balázs a köztévének azt mondta, az Európai Bizottság elképzelése a betelepítésről egyértelmű, a népszavazás viszont politikai szinten teremthet egy olyan "véleményklímát", amely a testületet más irányba terelheti.

A kutató arról, hogy az ellenzéki pártok kevés megfigyelőt delegáltak a szavazókörökbe, azt mondta, ez szervezésbeli, politikai erőben megmutatkozó hiányosság. A megfigyelők a szavazás legitimitását emelik, ez a lehetőség csak "dísz a tortán" - fogalmazott.

Érdekesség, hogy nem csak a kormányközeli Századvég kutakodik a kvótanépszavazás körül, a TV2 Mokka című műsorában például azt kérdezték a nézőktől, hogy elmennek-e szavazni október 2-án. Az SMS-ben kapott válaszok aránya riasztó - már ha komolyan vehetjük az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó csatorna véleménykutatását -, a szavazók 76 százaléka ugyanis elmegy voksolni vasárnap, csupán 9 százalékuk nem, 15 százalék pedig még gondolkodik rajta. 

Szerző

Orbán exkluzív interjúja - Unokája és hősiessége is szóba került

Publikálás dátuma
2016.09.29. 10:57
Orbán Viktor a szögesdrót árnyékában. Forrás: Facebook
Orbán Viktor a kormányközeli Lokálnak adott exkluzív interjút, amiben Európa jövőjéről, a migráció veszélyeiről és Alízról, az első unokáról is beszélt a miniszterelnök. A Habony Árpás érdekeltségébe tartozó lap munkatársa érdekesen mosta össze a kormányfő magánéletét a menekültkérdéssel, amikor azt kérdezte alanyától, hogy az unoka születése óta változott-e a hozzáállása a migrációs válsággal kapcsolatban. Mi lehetne erre a válasz? Igen? Hát nem. A miniszterelnök "hősiesen" azt is kijelentette az interjúban, hogy nélkülünk, azaz Magyarország nélkül Európa már rég elesett volna...

"A terror beköltözött Európába" - nagyjából ez volt a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Metropolt kiszorító Lokál című ingyenes lapban megjelent "exkluzív" interjú lényege. Bár először az unokáról kérdezték a kormányfőt - aki szorgalmasan válaszolt még arra is, hogy változott-e a migrációhoz való hozzáállása Alíz érkezése óta (?) (Nem - a szerk.), meg arra is, hogy pelenkázta-e már az unokáját (szintén nem), végül eljutottunk a beszélgetés fő irányvonalához, a migrációhoz, és a szerinte a válság megoldásában kulcsszerepet játszó kormányzati politikához. Orbán az interjúban egész egyszerűen kijelentette, hogy "ha mi nem teljesítettük volna a kötelességünket, Európa mára már elesett volna. Az önfeladást és a behódolást nem lehetne feltartóztatni. Ma még van erre esély, és ezt egyszer a magyarok javára fogják írni a történelemkönyvekben" - jelentette ki a miniszerelnök, hozzátéve: "nem találtuk fel a spanyolviaszt, csak azt tettük, amit a világ józanabbik részén is csinálnak az Amerikai Egyesült Államoktól Izraelig: megvédtük Magyarország, egyben az Európai Unió határait.

A kvótáról szólva azt mondta, hogy a népszavazás nem vált okafogyottá, Magyarország és Európa jövője a tét, az  Európai Bizottság ugyanis nem vonta vissza a kvótacsomagot, sőt múlt héten megerősítette azt. Orbán ehhez hozzáfűzte: a brüsszeli bürokratákkal is ugyanaz a helyzet, mint a szemfényvesztőkkel: a kezüket kell figyelni, nem a szájukat.

A kormányfő szerint Magyarországnak az európai közös jövő iránti elköteleződése továbbra is erős, ám változtatni kell a jelenlegi politikán, éppen azért, hogy „megőrizzük azt az Európát, amelyet mindannyian szeretünk, otthonunknak érzünk és amelyért annyi áldozatot hoztunk már”.

Orbán súlyos gondnak nevezte, hogy a migrációval kapcsolatos közös európai állásponthoz még a közös kiindulópontban sem tudnak megegyezni. A kormányfő szerint azokat a migránsokat, akik jogellenesen jöttek be, ki kellene szállítani az Európai Unióból, de ehhez „hiányzik a szív és az ész bátorsága”. Hozzáfűzte: több ország azt hiszi, jobb beletörődni abba, ami történt, Európa mindig megúszta valahogy, de ezt most nem lehet megúszni. „Vagy megtartjuk a hazánkat és Európát olyannak, amilyennek szeretjük, vagy elveszítjük” – használt nagy szavakat a miniszterelnök.

A Lokál azt is megkérdezte a kormányfőtől, hogy szerinte milyen lesz Európa, amikor Aliz már középiskolás lesz, mire úgy válaszolt: "aki azt állítja, hogy tudja, milyen lesz a világ pár év múlva, valószínűleg téved. Egyik napról a másikra megváltozhat minden, tabuk dőlnek meg, magától értetődő dolgok kérdőjeleződnek meg, így nem tudni mit hoz a jövő, de az rajtunk áll, merre megyünk tovább. „Mi, magyarok általában idejekorán felismertük a veszélyt, és volt bátorságunk a változások élére állni. Amikor összefogtunk, a siker sem maradt el” - jelentette ki Orbán, elfeledkezve arról, hogy a gyűlöletpolitikával, amit képvisel, nem összefogta, hanem egymás ellen fordította a magyarokat.

Szerző