Előfizetés

Teréz körúti robbantás - Több százan tettek bejelentést

Publikálás dátuma
2016.09.29. 20:39
FOTÓ: Molnár Ádám
A rendőrség 160 kamerafelvételt foglalt le és több mint 300 bejelentés érkezett hozzájuk a Teréz körúti robbantásról. A megsérült rendőrnő állapota sokat javult. Jelentkezett a rendőrségen a robbantás koronatanúja is. A tettest továbbra is nagy erőkkel keresik.

A Teréz körúti robbantás ügyében 320 bejelentés érkezett a rendőrségi zöld számra, és 160 kamerafelvételt foglaltak le - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. Az elkövető felkutatása céljából létrehozott oldalra 18 video-, illetve képfelvételt töltöttek fel. A bejelentések ellenőrzése és a kamerafelvételek elemzése - a rendőrséggel együttműködve - folyamatosan zajlik.

Mint ismert, a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél szombat éjjel történt robbantás, amelyben két rendőr megsérült. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz soron kívül, nagy erőkkel a rendőrséggel együttműködve.

A főügyészség megerősítette azt a sajtóhírt, hogy az általuk közzétett felhívásra önként jelentkezett a rendőrség által közzétett videofelvételen látható nő, aki pár lépésre haladt el a robbantásban megsérült két rendőrtől. A Blikk szerint a hölgy megerősítette, ő is magyarul hallotta beszélni a robbantással gyanúsítható személyt.

Korábban a Bors írta meg, hogy a robbantás után a férfi ledobta a világos színű horgászkalapját, majd a dzsekije kapucniját húzta a fejére. Pontos terv szerint cselekedett, hiszen ezután fehér sportcipőjét is lecserélte, majd a Blaha Lujza tér felé vette az irányt. Az egyik szórakozóhely előtt nekiment egy kidobó embernek, és tiszta magyarsággal kért tőle elnézést.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján tolmácsolta a kormány együttérzését a robbantásban megsérült rendőrök felé és elítélte a támadást, de nem árult el részleteket a nyomozás eddigi eredményeiről. Annyit közölt, "ma a rendőrök tudhatják, hogy az ország velük van".

A robbanásban megsérült rendőrnő állapota rengeteget javult, miután több életmentő műtéten is átesett. Társát lábszársérüléssel kezelik a Honvédkórház sebészetén. A Blikk szerint a rendőrnő neki köszönheti az életét, V. László ugyanis saját sérülése ellenére az első pillanattól szakszerűen segített életveszélyes sérülést szenvedett kollégáján, sapkájával csillapította a vérzést. A lap szerint a férfi az egészségügyi pályán is gondolkodott, elsősegélynyújtó versenyen is részt vett jó eredménnyel.

A két sérült 24 órás védőőrizet alatt áll a Honvédkórházban, „igen komoly védelmet kaptak”, hiszen bár zárt intézmény, de ko­rántsem kijátszhatatlan”.

A Központi Nyomozó Főügyészség továbbra is kéri a szemtanúk jelentkezését és minden budapesti térfigyelő felvételeinek megőrzését október 24-ig. A nyomravezetői díj továbbra is nettó 10 millió forint.

Támogatást kapnak a sérült rendőrök
Egy-egymillió forint támogatást kapnak a Teréz körúti robbantásban megsérült rendőrök a VI. kerületi önkormányzattól. A támogatásra Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere tett javaslatot a képviselő-testületnek, amely elfogadta azt. Az összeg valamennyi járulékos terhét átvállalja a kerület.
Újabb gyanús csomagok
Csütörtökön két helyen is gyanús csomag miatt korlátozták a forgalmat. Kora délután a Margit hidat zárták le, egy ideig nem közlekedtek a hídon sem a villamosok, sem a buszok.
Késő délután a Hungária körutat kellett lezárni a Hős utcánál mindkét irányban. Egyik esetben sem találtak robbanóanyagot.

Újra járható a Hungária körút

Megnyitották a fővárosban a Hungária körutat, amelyet korábban mindkét irányban lezártak a Hős utcánál egy gyanús csomag miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Azt írták, hogy ismét a teljes vonalon jár az 1-es villamos. A Hungária körúton és a becsatlakozó útvonalakon ugyanakkor továbbra is torlódásra kell számítani - tették hozzá.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Hős utcai villamosmegállóban gyanús csomagot találtak, amelyet a tűzszerészek átvizsgálnak.

Még egy gyanús csomag - Lezárták a Hungária körutat

Mindkét irányban lezárták a Hungária körutat a Hős utcánál a fővárosban csütörtök délután - közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy gyanús csomagot találtak.

A BKK közlése szerint az 1-es villamos nem áll meg a Hős utcánál. Az ORFK kommunikációs szolgálata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a korlátozás a gyalogos-, a villamos- és az autóforgalmat is érinti.

A Hős utcai villamosmegállóban találtak egy gyanús csomagot, amelyet a tűzszerészek átvizsgálnak - tették hozzá.