Koltai a Gödörben

Publikálás dátuma
2016.09.30. 07:47

„Volt egyszer egy Kaposvár” címmel indította útjára színházi sorozatát a Gödör Klub, amely a ’80-as évek legendás kaposvári színházának alkotóit szólaltatja meg.

A sorozat következő előadásán, október 9-én, Koltai Róbert Móricz Zsigmond naplójából készült, Napló-szilánkok című estjét láthatják.

A naplórészletekből kibontakozó szerelmi háromszög fordulatokban gazdag, tanulságai időtlenek: egy gajra ment házasság végnapjai elevenednek meg, az író és neje harcaival, a megcsalatás poklával, az önelemzés marcangoló fájdalmával, és a harmadiknak jutó lángolással.

Szerző

Szabó Tünde a jog felett

Publikálás dátuma
2016.09.29. 19:04
Szabó Tünde (j) az olimpikonok kitüntetési ünnepségén MTI Fotó: Kovács Tamás
Sem a sporttörvény, sem a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alapszabálya nem teszi lehetővé, hogy Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportállamtitkára ebben a minőségében elnökségi tag legyen a MOB-ban is. A sportvezető lapunknak küldött válaszából az derült ki, hogy ennek ellenére ragaszkodik a kettős szerepvállaláshoz.

Gyakran lehet hallani kifogásként, hogy nem egyértelműek a jogszabályok, nem egyértelmű, mi volt a jogalkotó szándéka. Ezúttal erről szó sincs, a sporttörvény és a MOB alapszabálya is világosan fogalmaz és harmonizál egymással.

A sporttörvény 43. paragrafusának 4. bekezdésének utolsó mondata szerint: „A MOB elnökségének tagja nem lehet állami vezető.” Ezt a rendelkezést nem lehet félreérteni, ahogy Szabó Tündéről sem állíthatjuk azt, hogy nem állami vezető.

A MOB alapszabályának 50. paragrafusának 4. bekezdésében ez olvasható: „A Magyar Olimpiai Bizottság Elnökségének nem lehet tagja központi közigazgatási szervek, a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény személyi hatálya alá tartozó állami vezető.”

Szabó Tünde sportért felelős államtitkárként az államtitkárok jogállásáról szóló törvény személyi hatálya alá tartozik, tehát két jogszabály mondja ki minden kétséget kizáróan, hogy a sportállamtitkári tisztség nem egyeztethető össze a MOB elnökségi tagságával. Mondhatnánk azt is, ez az összeférhetetlenség minősített esete.

A MOB alapszabálya segítséget nyújt abban is, hogy milyen esetekben szűnik meg valakinek az elnökségi tagsága. Az 50. paragrafus 6. bekezdésének e pontja szerint az összeférhetetlenség kimondásával automatikusan megszűnik az elnökségi tagság.

Lapunk elküldte Szabó Tünde részére a sporttörvény és a MOB alapszabályának rá vonatkozó paragrafusait, amire a sportért felelős államtitkár szó szerint ugyanazt válaszolta, mint hétfőn: „A jogszabályi kötelezettségeimnek eleget téve, az államtitkári megbízatásom idejére felfüggesztettem, ezzel szüneteltetem a MOB elnökségi tagságomat, nem kívánok lemondani a tisztségemről.”

Ezzel a válasszal több baj van. A szó szerint megismételt reagálás a kérdező lenézése, semmibe vevése. Ezúttal azonban nem is lapunk a fontos, hanem az egész magyar sportélet szavahihetősége, a sportirányítók példamutatása.

Sem a sporttörvény, sem a MOB alapszabálya „nem ismeri” az elnökségi tagság felfüggesztésének lehetőségét. Szerettük volna megtudni Szabó Tündétől, milyen jogszabály alapján döntött tagságának a felfüggesztéséről, de ez nem derült ki a sportállamtitkári reagálásból.

Ráadásul a sportállamtitkárnak tisztségéből eredően lehetősége van állandó meghívottként részt venni a MOB elnökségi ülésein. Szabó Tünde tehát bármikor ott lehet a tanácskozáson, már csak arra kell vigyáznia, hogy ne tévessze el a szerepét, ne szólaljon meg elnökségi tagként, ha sportállamtitkári minőségében vesz részt az ülésen. Komolytalan és méltatlan helyzet, amit muszáj megoldani. Milyen erkölcsi alapon kérünk számon bármilyen visszaélést, kiskapukeresést sportági szövetségek vezetőin, ha a sportirányítás legmagasabb szintjein következmények nélkül meg lehet sérteni a sporttörvényt és a MOB alapszabályát?

A MOB elnökségi tagjai választott tisztségviselők, közgyűlésen, küldöttek választják meg őket. Nem lehet valaki félig elnökségi tag. Választott tisztségviselők a sporttörvény szerint egyet tehetnek önállóan: lemondhatnak a tisztségükről, minden más esetben (mandátum meghosszabbítása, visszahívás) közgyűlési határozatra van szükség.

Megkerestük a MOB-ot is, szerettük volna megtudni, az olimpiai bizottság tesz-e lépéseket ennek a helyzetnek a megoldásáért, de még nem kaptunk választ.

Szerző

Több tonnányi hamis növényvédő szerre csapott le a Nébih - Videó!

Publikálás dátuma
2016.09.29. 11:46
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Országszerte terítette a hamis növényvédő szereket 7 cég, az ellenőrzéssorozatban több mint 2600 kilogramm hamis növényvédő szert foglaltak le és további 3000 kilogramm visszahívását rendelték el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei, a hamisított termékek forgalmazói több millió forintos bírságra számíthatnak - közölte a hatóság.

A tájékoztatás szerint a hatóság hamis növényvédő szer tárolásának gyanújáról kapott közérdekű bejelentést májusban, majd az ügyben érintett Pest megyei nagykereskedő raktárában több mint 1400 liter gyomirtó szert foglaltak le. A termék származási országa, csomagolása ugyanis nem felelt meg sem a jogszabályoknak, sem pedig a forgalomba hozatali és felhasználási engedélynek.

Az ellenőrzés során feltárt információk alapján a Nébih országos ellenőrzéssorozatot indított: 9 megyében és Budapesten összesen 24 helyszínen tartottak vizsgálatot. Az akció során további 2700 kilogramm a forgalomba hozatali és felhasználási engedélynek nem megfelelő növényvédő szert vontak ki a forgalomból. A tételek értéke csaknem 28 millió forint.

A Nébih felvette a kapcsolatot a készítmények hazai engedélytulajdonosaival, akik a minták és a csomagolások ismertető jegyei alapján igazolták, hogy a termékeket nem ők gyártották és nem is járultak hozzá azok előállításához. Ez alapján a lefoglalt növényvédő szerek hamisított terméknek minősülnek. A zárolt mennyiségen túl a Nébih elrendelte további mintegy 2900 kilogramm növényvédő szer visszahívását. Az országos akció eredményeként a hatóság csaknem 12 ezer hektárnyi termőterület növényvédő szeres kezelésére elegendő illegális terméket vont ki a forgalomból. Az eljárás folyamatban van. www.kormany.hu oldalon elérhető jogsértési lista tartalmazza az érintett cégek adatait.

A hamis növényvédőkről készített felvételeket itt láthatja!

Szerző