Lezárás Budapesten - Kerülje el ezt az utat Kőbányán!

Lezárták a X. kerületi Éles sarok visszafordító sávját, mivel vélhetően savszármazék folyt az útra péntek reggel - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondása szerint az ismeretlen forrásból származó anyagot már semlegesítették, de még nem szállították el a helyszínről. Amíg ez nem történik meg, a visszafordító sávot elzárták a forgalom elől - tette hozzá.

Szerző

Robbantás - Megszólaltatták a Teréz körútról eltűnt hajléktalant

Publikálás dátuma
2016.09.30. 10:59
Itt él évek óta az előkerült hajléktalan. MTI Fotó: Lakatos Péter
Előkerült az a hajléktalan, aki évek óta "lakott" a szombat esti Teréz körúti robbantás helyszínén, a merénylet előtt azonban rejtélyes módon eltűnt. A 24.hu-nak azt állította a férfi, hogy előző nap magától ment be a hajléktalanszállóra, mert rosszul érezte magát, de ezt senki nem hiszi el neki.

Csütörtök estig nem tért vissza a Teréz körúti kapualjba az a hajléktalan férfi, akit a rendőrség és a helyiek is kerestek a robbantás óta. A férfi a lakók állítása szerint évek óta élt a felújítás alatt álló üzlethelyiség előtt, de a támadás előtt eltűnt. 

A korábbi fejsérülése miatt beszédhibás férfi a 24.hu-nak elmondta, hogy múlt hét pénteken maga ment be a hajléktalanszállóra, mert akkor már két hete nem evett és gyógyszerekre is szüksége volt. Állítja, hogy nem kérte meg senki, hogy menjen el a kapualjból a robbantás előtt, nem tudta, mi készül. Mint mondta, a rendőrök már kihallgatták, de a pontos kérdéseket nem árulta el. A férfi a portálnak elpanaszolta, hogy senki nem hiszi el neki, hogy nem tudott a készülő robbantásról, de azóta már hallott a merényletről és sokkot kapott, két napja nem tud aludni.

A cikk szerint a közeli nyilvános vécé lejárójához is visszatértek a hajléktalanok, de ők a robbantáskor épp a Nagymező utca környékén voltak, mire visszatértek ide, már minden le volt zárva. Tőlük is vettek DNS-mintát és kihallgatták őket.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél szombat éjjel történt robbantás, amelyben két rendőr megsérült. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyomoz soron kívül, nagy erőkkel a rendőrséggel együttműködve.

Továbbra is keresik az elkövetőt, de hiába a rengeteg térfigyelő kamera, elveszítették a menekülő tettes nyomát. Ezért mindeddig példátlan, de korszerű, praktikus felhívással fordultak a közvéleményhez a felderítés érdekében. „Mobiltelefonjával, fényképezőgépével vagy kamerájával készült felvételeit online is átadhatja a rendőrségnek” – közölte az ORFK. 

Beazonosították a távirányítót?

Beazonosíthatta a rendőrség a Teréz körúti robbanószerkezet távirányítóját: célzottan, egy adott kft. által forgalmazott berendezés miatt tartottak ellenőrzést egy vidéki címen, ahová még tavasszal rendeltek ebből a termékből. Maga a távirányító teljesen átlagos, többek közt garázskapuk nyitására szolgál - írja hvg.hu.

Névtelenséget kérve a portál egy forrása jelezte, hogy csütörtökön amiatt keresték meg a Készenléti Rendőrségtől, mert még tavasszal vásárolt egy távirányító-vevő készüléket. A nyomozók kifejezetten arra hivatkoztak, hogy azért jöttek ellenőrizni az általa vásárolt „távirányító és egycsatornás vevő modul”-t, mert a két rendőrt megsebesítő támadással „összefüggésben ilyet használtak”.

Felkavaró felvétel (18+)!

A rendőrségi zöld számra csütörtök délutánig 320 bejelentés érkezett és 160 kamerafelvételt foglaltak le. A Központi Nyomozó Főügyészség továbbra is kéri a szemtanúk jelentkezését és minden budapesti térfigyelő felvételeinek megőrzését október 24-ig. A nyomravezetői díj továbbra is nettó 10 millió forint. A bejelentő személyét bizalmasan kezelik.

A főügyészség megerősítette azt a sajtóhírt, hogy az általuk közzétett felhívásra önként jelentkezett a rendőrség által közzétett videofelvételen látható nő, aki pár lépésre haladt el a robbantásban megsérült két rendőrtől. A Blikk szerint a hölgy megerősítette, ő is magyarul hallotta beszélni a robbantással gyanúsítható személyt.

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

Korábban a Bors írta meg, hogy a robbantás után a férfi ledobta a világos színű horgászkalapját, majd a dzsekije kapucniját húzta a fejére. Pontos terv szerint cselekedett, hiszen ezután fehér sportcipőjét is lecserélte, majd a Blaha Lujza tér felé vette az irányt. Az egyik szórakozóhely előtt nekiment egy kidobó embernek, és tiszta magyarsággal kért tőle elnézést.

A robbanásban megsérült rendőrnő állapota rengeteget javult, miután több életmentő műtéten is átesett. Társát lábszársérüléssel kezelik a Honvédkórház sebészetén. 

Támogatást kapnak a sérült rendőrök
Egy-egymillió forint támogatást kapnak a Teréz körúti robbantásban megsérült rendőrök a VI. kerületi önkormányzattól. A támogatásra Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere tett javaslatot a képviselő-testületnek, amely elfogadta azt. Az összeg valamennyi járulékos terhét átvállalja a kerület.

A Blikk szerint a rendőrnő neki köszönheti az életét, V. László ugyanis saját sérülése ellenére az első pillanattól szakszerűen segített életveszélyes sérülést szenvedett kollégáján, sapkájával csillapította a vérzést. A lap szerint a férfi az egészségügyi pályán is gondolkodott, elsősegélynyújtó versenyen is részt vett jó eredménnyel.

A két sérült 24 órás védőőrizet alatt áll a Honvédkórházban, „igen komoly védelmet kaptak”, hiszen bár zárt intézmény, de ko­rántsem kijátszhatatlan”.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján tolmácsolta a kormány együttérzését a robbantásban megsérült rendőrök felé és elítélte a támadást, de nem árult el részleteket a nyomozás eddigi eredményeiről. Annyit közölt, "ma a rendőrök tudhatják, hogy az ország velük van".

Újabb gyanús csomagok
Csütörtökön két helyen is gyanús csomag miatt korlátozták a forgalmat. Kora délután a Margit hidat zárták le, egy ideig nem közlekedtek a hídon sem a villamosok, sem a buszok.
Késő délután a Hungária körutat kellett lezárni a Hős utcánál mindkét irányban. Egyik esetben sem találtak robbanóanyagot.
Szerző
Frissítve: 2016.09.30. 17:11

Tragédia! Tűzvész tombolt egy német kórházban - Videó

Publikálás dátuma
2016.09.30. 10:16
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Tűz ütött ki péntek hajnalban a nyugat-németországi Bochum egyik kórházában, legalább ketten meghaltak és tizenöten megsérültek.

A tűzoltóság egyik szóvivője szerint a lángok néhány perccel fél három után csaptak fel az egyik betegszobában. A tűz továbbterjedt, és eloltására nagyjából 200 tűzoltót vetettek be, akik órákon át küzdöttek a lángok ellen. Az épületből, amelynek egyik felső emelete teljesen kiégett, és a teteje is súlyosan megrongálódott, még péntek reggel is füst szállt fel.

A rendőrség és a városvezetés szóvivőjének elmondása szerint a sérültek közül hatan életveszélyes állapotban vannak.

Az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományban található település mintegy 650 ágyas egyetemi klinikája a Ruhr-vidék egyik legnagyobb kórházának számít. A tűz oka egyelőre nem ismert - írja a 24.hu az MTI információja alapján.

Szerző