Előfizetés

Mészárszékké változott Aleppo

Lebombázták az utolsó nagyobb kórházat is az orosz vadászgépek Aleppóban, a két hete összeomlott tűzszünet után fellángolt harcok embertelen állapotokat teremtettek a szíriai nagyvárosban. Olyannyira rossz a helyzet, hogy Ban Ki Mun ENSZ főtitkár szerint „még a vágóhíd is emberibb”.

A szombaton lebombázott M-10-es sürgősségi kórház Aleppó legfontosabb egészségügyi intézménye lett az elmúlt hónapok ostromai közepette, egyike azon kevés kórházaknak, amely még működött a településen. Az M-10-et azonban most néhány nap leforgása alatt harmadszor érte találat, a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó ott dolgozó orvosok szerint ezúttal annyira megrongálódott, hogy be kellett zárni.

Elmondásuk szerint áram nélkül maradt az intézmény, a teljes infrastruktúra megsemmisült, sok helyen a falak is leomlottak. Tízen sebesültek meg a szombati bombázásban, két beteg életét vesztette, a többieket más, ugyancsak megrongálódott, túlterhelt, de még működő egészségügyi intézményekbe vitték át.

A kórházat működtető Szíriai Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) nevű segélyszervezet arról számolt be, hogy két hordóbomba találta el az épületet és úgy tudják, hogy egy kazettás bombát is bevetettek. A kazettás bomba használata háborús bűnnek minősül.

Az orosz vadászgépek a tűzszünet összeomlása óta nyíltan támadják az Aszad elnökkel szemben álló lázadó erőket, amelyeket az amerikai vezetésű koalíció támogat. A végső győzelem érdekében nagyerejű légi offenzívát indított a felkelők uralta városrészek ellen, hét végén a történelmi óvárosát támadták.

A szír kormányerők eközben szárazföldi támadást kezdtek. A civil áldozatok száma ugrásszerűen növekszik, ami egyre nagyobb nemzetközi tiltakozást generál. Washington szerint Moszkva a dzsihadisták karjaiba kergeti a mérsékelt felkelőket, francia külügyminiszter, Jean-Marc Ayrault pedig azt mondta, ez háborús bűn, amiért az elkövetőket el kell számoltatni.

Az ENSZ szerint csupán a múlt héten legalább 400 civil, köztük 96 gyerek halt meg az orosz vadászgépek bombázása miatt. A sebesültek száma meghaladja a 800-t, közülük 223 gyerek. A városban már csupán 30 orvos maradt. Az aleppói orvosok és egészségügyi személyzet 95 százalékát vagy megölték, vagy elfogták, vagy elmenekültek.

Tüntetés Varsóban

Publikálás dátuma
2016.10.03. 07:35
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHUCK FISHMAN
A lengyel parlament előtt tiltakoztak szombaton több ezren a teljes abortusztilalom ellen.

A demonstrálók az kifogásolták, hogy a szejm elvetette azt a – polgári szervezetek által benyújtott – tervezetet, mely az abortusztörvény lazítását célozta, és részletes vitára bocsátotta az abszolút abortusztilalmat bevezető javaslatot.

A „Megvédjük a Nőket” mozgalom aláírásba kezdett a kérdés európai uniós szabályozása érdekében. Az Európai Parlament szerdán tűzi napirendre a lengyel nők helyzetéről szóló vitát.

Erdogan: valljon színt az EU!

Publikálás dátuma
2016.10.03. 07:35
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A játék végéhez ért Törökország 53 éve húzódó európai uniós csatlakozási folyamata kapcsán, nyílt beszédre várunk, nem szükséges köntörfalazni – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török államfő szombaton Ankarában a parlamenti ülésszak kezdetén tartott beszédében. 

A júliusi katonai puccskísérlet óta elképesztő méreteket öltött törökországi tisztogatások közepette Erdogan nyílt beszédet követel az Európai Uniótól a török csatlakozás kérdésében. Kijelentette, országa készen áll a teljes jogú tagságra, nincs és nem is lesz gondja az EU normáival, az emberi jogokkal és a jogállamisággal.

„Ezeknek nem az EU kérésére teszünk eleget, hanem mert saját állampolgáraink megérdemlik” – fogalmazott Erdogan. Az Anadolu török állami hírügynökség eközben tegnap közölte, Izmirben vasárnap letartóztatták a puccskísérlet felelősének kikiáltott, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen iszlám hitszónok egyik testvérét, Kutbettin Gülent. Az ellen felhozott vád szerint a férfi fegyveres terrorcsoport tagja.