Orbán végiggondolta és nem mond le

Publikálás dátuma
2016.10.03. 21:56
A kormányfő a pulpituson magyarázza a magyarázhatatlant FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
Hangzavar, bekiabálások kísérték Orbán Viktor hétfői győzelmi jelentését a Házban. Ahogy várható volt, a miniszterelnök bejelentette, alaptörvény módosítást kezdeményez, mert vasárnap a magyarok történelmet írtak a nemek elsöprő győzelmével, a népszavazás érvénytelenségéről viszont hallgatott.

Alig lehetett olykor hallani hétfőn a parlamenti ülésteremben a bekiabálásoktól Orbán Viktor győzelmi jelentését. A felszólalás végén Kövér László házelnök elnézést is kért a kormányfőtől, amiért nem tudta megfékezni a szocialisták "civilizálatlan és folyamatos óbégatását". A demokratikus ellenzék azért hangoskodott, mert a miniszterelnök az érvénytelen kvótareferendumról azt állította, a magyarok történelmet írtak, és a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert. Közölte, 2010 óta betartjuk a Brüsszel által megkövetelt fiskális fegyelmet, az uniós szabályokat törvényben rögzítettük, így becsületes lépés, ha az emberek akaratának közjogi súlyt akarnak adni, ezért kezdeményezi az alaptörvény módosítását a népszavazás értelmében.

Orbán zsonglőrködött a számokkal, közölte, vasárnap az érvénytelen voksokkal együtt a szavazók 98 százaléka tudatta, hogy migránsügyben a döntés joga Budapesté és nem Brüsszelé és ezért a jogunkért harcolni kell. A kormány vállalta, hogy népszavazást kezdeményez, vállalva ezzel az Európai Bizottság bosszúját. Az európai baloldal és bizottság menekültpárti, így van ezzel a magyar baloldal is, a DK nyíltan vállalja álláspontját, az MSZP "sunyi módon, szégyenlősen". Szervezett betelepítésről, felső korlát nélküli kvótáról beszélt. Utóbbi "embertelen megoldás", amivel az európai emberek sem értenek egyet. Brüsszel hangos és antidemokratikus, ennek ellenére Orbán mindent meg fog tenni, hogy a magyarok többségének akaratát érvényesítse.

A kormányfő a pulpituson magyarázza a magyarázhatatlant FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

A kormányfő a pulpituson magyarázza a magyarázhatatlant FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Nem az alaptörvény módosításra
Az ellenzéki pártok a plenáris ülés kezdete előtt, illetve közben a tudósítóknak sorra bejelentették, nem támogatják az alaptörvény módosítását. Felháborítónak nevezték, hogy a Fidesz sikerről beszél, az érvénytelen szót viszont a népszavazás kapcsán nem hajlandó kimondani. Kósa Lajos hosszas nógatásra annyit mondott, a referendumot "kudarcnak leírni lehetetlen". A Fidesz frakcióvezetője közölte, az alaptörvény-módosítás pontos szövegén még dolgoznak. A kormánypárt elnöksége elemezni fogja a voksolás eredményét, így nem tudni, lesz-e következménye annak, ha valahol az országos átlagnál kevesebben szavaztak.

Egyértelmű kudarcot szenvedett a kormány a népszavazáson - reagált a miniszterelnök napirend előtt elhangzott beszédére Tóth Bertalan, akinek Kövér szándéka szerint elnézést kellett volna kérnie Orbántól a bekiabálások miatt. Az MSZP frakcióvezetője inkább arra figyelmeztetett, hogy a referendumtól távol maradó ötmillió ember nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára. A kormány feladata, hogy az emberek biztonságát szavatolja, de ehhez nincsen szükség az alaptörvény módosítására. A szocialisták viszont Felelősség és biztonság címmel programot terjesztettek be, ami a kormány teendőit tartalmazza. Azt követelte, vizsgálják ki, mennyi pénzt költöttek erre a kampányra, és hogyan.

Hazárdjátékot játszott Magyarországgal, ezért Orbánnak távoznia kell, csakúgy, mint David Cameron brit kormányfőnek a Brexit után. Ezt Vona Gábor követelte, amikor a miniszterelnök felszólalását kommentálta. Ám a Jobbik elnöke, frakcióvezető-helyettese realista, ezért közölte: "Tudom, hogy nem fog lemondani, látom az arcán." Emlékeztetett, pártja már korábban alaptörvény-módosítást javasolt, így megspórolhatták volna a referendum 15 milliárdos költségét. Vona szerint Orbán vasárnap óta vesztes politikus, és az uniós színtéren nem fogják komolyan venni. Brüsszel a miniszterelnök felelőtlenségét kíméletlenül ki fogja használni, a népszavazás után Magyarország pozíciója meggyengült. A Jobbik elnöke a durva kampány miatt is felelősségre vonta a miniszterelnököt.

Soha ilyen politikai egység magyar miniszterelnök mögött még nem sorakozott fel - mondta fel a kormánypárti leckét a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos a kétkedő ellenzékieknek azt üzente, ebben a helyzetben a miniszterelnök lemondását követelni azt jelenti, hogy az illető semmit nem ért a politikából. Az ellenzékre nem számíthat az ország a haza védelmében, számukra ugyanis fontosabb a pártpolitikai szempont, ezt láthattuk a népszavazáson. De nem ismeretlen ez a magyar történelemben. Kósa szerint az MSZP-hez hasonlóan örülhetett 1526-ban Szapolyai János, hogy a magyar királynak nem sikerült megvédenie a hazát a törökök ellen. "Ismerjük a Szapolyai Jánosokat és Thököly Imréket" - fogalmazott.

Történelmi párhuzamokat nem tilos vonni parlamenti beszédben, de ezúttal meg kell védenie Szapolyai Jánost és Thököly Imrét a "méltatlan párhuzamtól" - reagált Kósa hozzászólására a házelnök.

Lázár nem elégedett
„Nem vagyok elégedett az érvényességet illetően" – mondta Lázár János a Makó Híradó című helyi lapnak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint végig kell gondolni, miért maradtak távol „nem kevesen". Lázár úgy látja, azokban a választókerületekben volt magas a részvétel, ahol „az emberek beszélnek egymással és a helyi kormányzati erők és a helyi politikusok megszólították a választópolgárokat". Ez némileg ellentmond Orbán Viktor miniszterelnök értékelésének, aki szerint a távol maradók rábízták a döntés a szavazókra, és nem is érdemes azon gondolkozni, miért nem szavaztak. Ugyanakkor Lázár is úgy látja: a 3,2 millió nem szavazat „a kormány számára megfelelő politikai felhatalmazás, hogy meg tudja védeni az országot a bevándorlástól és a betelepítéstől". A miniszter saját választókerülete (amelynek része Makó is) a harmadik legmagasabb részvételi eredményt produkálta az országban.

"Ha jól értem, van itt egy vita, hogy az MSZP vagy a Jobbik nyerte a népszavazást. Beszéljék ezt meg egymással!" - kezdte viszontválaszát a miniszterelnök. Véleménye szerint ez a vesztesek logikája, mert a győztesek azokkal foglalkoznak, akik elmentek szavazni, míg a vesztesek a távol maradókkal. Az ellenzék megkapta, hogy futballszurkolóvá alakult, ráadásul a Jobbik Brüsszelnek drukkol, ami inkorrekt, hazafiatlan lépés. "Megvett emberek, fogott párt" - mondta a Jobbikra, Vonát pedig fodrásszal és konditeremmel cukkolta. Ez után a szocialistákat leckéztette azzal, hogy ők a rossz európai megoldások hívei.

Napirend előtt, majd az azonnali kérdések órájában is folytatódott az adok-kapok. Vona megismételte, fél évvel ezelőtt kellett volna alaptörvényt módosítani és újfent lemondásra szólította a miniszterelnököt, aki váratlanul közölte, megfontolja a Jobbik vezér javaslatát. Egy perc múlva viszont bejelentette, átgondolta a dolgot és nem mond le.

Farkas megfutamodott
Szóra akartuk bírni Farkas Flóriánt, ám a miniszterelnök romaügyi megbízottja a Népszava tudósítója elől ismét megfutamodott. A fideszes politikus a parlamenti folyosón tárgyalt, észrevettük és megálltunk a közelében. Amikor a beszélgetést befejezte megszólítottuk, ám felénk sem nézett. Utána szóltunk, elmondtuk, hogy Lázár János megígérte, összehoz vele, így végre megkérdezhetjük arról, amire az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is kíváncsi volt. A miniszterelnöki megbízott erre annyit kérdezett: "tényleg?", majd beviharzott az ülésterembe.Szerző

Nem ismeri el a kudarcot a kormányfő

Publikálás dátuma
2016.10.03. 20:47
Kevés volt FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A kormánypárti politikusok nem tehetnek mást, beleálltak a hiteltelen menekülési útként kitalált üzenetbe, amely politikai sikerként próbálja beállítani a vasárnapi érvénytelen és így eredménytelen népszavazást, de a kevés szavazatot felmutató körzetekben félhetnek a korábban sikeres fideszesek. Lehet, hogy számukra a nép szavazása egyben a vég kezdetét hozta el.

Népszavazási adatok

Összesen 269 olyan település volt a népszavazáson, ahol az érvényes voksokból száz százalék volt a “nemek” aránya. Ebből 55 településen érvénytelen szavazat sem született. A 269 település nagy része kistelepülés, két olyan van közöttük, ahol a választópolgárok száma nem haladja meg az ezret: Tiszabőn (Jász-Nagykun-Szolnok megye) 939-en szavaztak “nemmel”, Makádon (Pest megye) pedig 439-en.

Az “igenek” száma egyetlen településen sem előzte meg a “nemekét”, a Baranya megyei Pettenden volt arányaiban a legtöbb “igen” szavazat (21,74 százalék). Itt 46,08 százalékos részvétel mellett (47-en szavaztak) 10 “igen”, 36 “nem”, illetve 1 érvénytelen szavazat volt. Sehol máshol nem volt 20 százalék fölött az “igenek” száma.

Arányaiban a legtöbb érvénytelen szavazat a Zala megyei Hernyéken született: itt a szavazásra jogosult 72 választópolgárból 6-an szavaztak érvénytelenül, ez 20,69 százalék. Sehol máshol nem volt 20 százalék feletti az érvénytelen szavazatok száma.

Egyetlen településen volt 100 százalékos a részvétel, a Zala megyei Iborfián, itt mind a tíz választásra jogosult lakos elment szavazni. Ezt követi 94,74 százalékkal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornakápolna, ahol a 19 választásra jogosultból 18-an járultak az urnákhoz.

Az országban összesen 217 163-an szavaztak érvénytelenül, 55 729-en pedig igennel. Hét órakor csak néhány helyen nem sikerült az urnákat lezárni: a III. kerület egyik szavazókörében egy ittas választó, a XIII. kerületben pedig három szavazókört érintő bombariadó miatt.

Külképviseleti szavazók
A vasárnapi népszavazáson az ország 105 külképviseletén 9360-an szavaztak, azaz a névjegyzékbe vettek 83,34 százaléka ment el voksolni - derül ki a Nemzeti Választási Iroda hétfő délelőtti adataiból. Tizenkilenc olyan külképviselet van, amelyen valamennyi, a névjegyzékbe felvett választó elment szavazni. A legalacsonyabb részvétel Szarajevóban volt 29 százalékkal. A legtöbb választó Londonban jelentkezett, 1327, közülük 1016-an (a választásra jogosultak 76,56 százaléka) el is mentek szavazni. München volt a második legtöbb szavazót váró külképviselet, 761 voksolót vártak, közülük 610-en (80,16 százalék) szavaztak. A külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik korábban felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

Nem ismeri el a kudarcot a kormányfő

Publikálás dátuma
2016.10.03. 20:47
Kevés volt FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A kormánypárti politikusok nem tehetnek mást, beleálltak a hiteltelen menekülési útként kitalált üzenetbe, amely politikai sikerként próbálja beállítani a vasárnapi érvénytelen és így eredménytelen népszavazást, de a kevés szavazatot felmutató körzetekben félhetnek a korábban sikeres fideszesek. Lehet, hogy számukra a nép szavazása egyben a vég kezdetét hozta el.

Népszavazási adatok

Összesen 269 olyan település volt a népszavazáson, ahol az érvényes voksokból száz százalék volt a “nemek” aránya. Ebből 55 településen érvénytelen szavazat sem született. A 269 település nagy része kistelepülés, két olyan van közöttük, ahol a választópolgárok száma nem haladja meg az ezret: Tiszabőn (Jász-Nagykun-Szolnok megye) 939-en szavaztak “nemmel”, Makádon (Pest megye) pedig 439-en.

Az “igenek” száma egyetlen településen sem előzte meg a “nemekét”, a Baranya megyei Pettenden volt arányaiban a legtöbb “igen” szavazat (21,74 százalék). Itt 46,08 százalékos részvétel mellett (47-en szavaztak) 10 “igen”, 36 “nem”, illetve 1 érvénytelen szavazat volt. Sehol máshol nem volt 20 százalék fölött az “igenek” száma.

Arányaiban a legtöbb érvénytelen szavazat a Zala megyei Hernyéken született: itt a szavazásra jogosult 72 választópolgárból 6-an szavaztak érvénytelenül, ez 20,69 százalék. Sehol máshol nem volt 20 százalék feletti az érvénytelen szavazatok száma.

Egyetlen településen volt 100 százalékos a részvétel, a Zala megyei Iborfián, itt mind a tíz választásra jogosult lakos elment szavazni. Ezt követi 94,74 százalékkal a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornakápolna, ahol a 19 választásra jogosultból 18-an járultak az urnákhoz.

Az országban összesen 217 163-an szavaztak érvénytelenül, 55 729-en pedig igennel. Hét órakor csak néhány helyen nem sikerült az urnákat lezárni: a III. kerület egyik szavazókörében egy ittas választó, a XIII. kerületben pedig három szavazókört érintő bombariadó miatt.

Külképviseleti szavazók
A vasárnapi népszavazáson az ország 105 külképviseletén 9360-an szavaztak, azaz a névjegyzékbe vettek 83,34 százaléka ment el voksolni - derül ki a Nemzeti Választási Iroda hétfő délelőtti adataiból. Tizenkilenc olyan külképviselet van, amelyen valamennyi, a névjegyzékbe felvett választó elment szavazni. A legalacsonyabb részvétel Szarajevóban volt 29 százalékkal. A legtöbb választó Londonban jelentkezett, 1327, közülük 1016-an (a választásra jogosultak 76,56 százaléka) el is mentek szavazni. München volt a második legtöbb szavazót váró külképviselet, 761 voksolót vártak, közülük 610-en (80,16 százalék) szavaztak. A külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik korábban felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe.