Előfizetés

Kisebb magyar növekedést vár idénre az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) októberi világgazdasági prognózisában 0,3 százalékponttal, 2 százalékra csökkentette az idei magyar GDP-növekedési előrejelzését az áprilisban várt 2,3 százalékról. Az IMF honlapján kedden közzétett legfrissebb előrejelzés (World Economic Outlook, WEO) szerint a magyar GDP-növekedés 2017-ben 2,5 százalék lesz, ami megegyezik az áprilisban becsülttel. A Magyar Nemzeti Bank a szeptemberi inflációs jelentésében idén változatlanul 2,8 százalékos, a 2017-re pedig 3 százalékos növekedést jósol hazánknak.

Az egész kelet-közép-európai feltörekvő térség növekedési kilátásait tekintve Magyarország a sereghajtók között foglal helyet: az idén várhatóan csak Horvátország GDP-je bővülhet lassabban, az övé is mindössze 0,1 százalékponttal. Eközben a román gazdaság 5 százalékkal hasíthat, a lengyelek és a bolgárok 3 százalék körül nőhetnek, és bár a török GDP bővülési üteme is meghaladhatja a 3 százalékot, az IMF szakértői a júliusi puccskísérlet miatt 0,5 százalékponttal alacsonyabb, 3,3 százalékos növekedésre számítanak.

A Nemzetközi Valutaalap nem változtatott idei globális gazdasági növekedési előrejelzésén. E szerint idén 3,1 százalékos átlagos globális gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami megegyezik a júliusban kiadott, az áprilisi előrejelzés felülvizsgálatában szereplő adattal. Jövőre a globális gazdaság 3,4 százalékkal nőhet a legújabb becslés szerint, ami szintén azonos a júliusi előrejelzéssel. Az elmúlt öt elemzésében egyre pesszimistább előrejelzéseket tett közzé az IMF, a mostani szinten tartás pozitív jelként értékelhető a Portfolió elemzői szerint.

Az elemzés alapvető megállapítása szerint a fejlett világban tartósan mérsékelt a gazdasági növekedés az amerikai bővülés lassulása és a brit Brexit miatt. A jelentés összeállítói emiatt némileg rontottak a fejlett országok idei növekedésével kapcsolatos kilátásán.

A feltörekvő országcsoport esetében ugyanakkor mérsékelten megemelték az idei gazdasági növekedési várakozásukat a szakértők.

A jelentés készítői lényegében egyetértettek az OECD globalizáció hatásairól megfogalmazott korábbi megállapításával. A fejlett országokat tömörítő szervezet szerint a globalizáció, a határokon átívelő gazdasági összefonódás gazdasági haszna egyre többekben megkérdőjeleződik. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a fejlett országok hagyományos alsó középosztálya nem részesült a globalizáció pozitív hozadékaiból, a bérszínvonaluk lényegében stagnált az elmúlt évtizedben - állt az OECD elemzésében.

A Valutaalap figyelmeztet, hogy amennyiben ezek a protekcionista, integrációellenes folyamatok tovább erősödnek, az az egyébként is gyenge beruházási dinamika további lassulását és a foglalkoztatottság csökkenését eredményezheti. Ezek hatására a növekedési kilátások tovább romlanának, a termelékenység és a jövedelmek még lassabban növekednének, ami mintegy spirálként még nagyobb társadalmon belüli és nemzetközi feszültségeket eredményezne.

Viták kereszttüzében a szabadkereskedelem

Publikálás dátuma
2016.10.05. 07:20
A zöldmozgalmak tömegeket „visznek” utcára tiltakozni a szabadkereskedelmi megállapodások ellen FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/C
Még ebben a hónapban aláírhatják az Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást. A kormányzat támogatja a szerződést, de egyre többen és hangosabban bírálják itthon és külföldön is. Az egyezmény vitatott kérdései közé tartozik a génmódosított szervezetek terjedésének veszélye, a befektetők és államok közötti vitarendezési eljárás, illetve az egyezmény ideiglenes hatályba léptetése.

Magyarország ne írja alá az Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA), a kormány forduljon az Európai Bírósághoz a szerződés jogi vizsgálata érdekében - javasolta Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és a Magyar Természetvédők Szövetsége kedden rendezett szakmai konferenciáján.

Az egyezményben külön rögzítik azt, hogy az államok megtarthatják a szabályozási jogukat a legitim közérdek kérdéseiben - említette a szószóló. Kifogásolta viszont, hogy a szerződés a befektetőknek a társadalomtól elválasztott, az adott jogrendszerektől elkülönülő, speciális jogi rendszert hozna létre. Az akadémikus arra is figyelmeztetett, hogy nagyon sok amerikai cégnek van kanadai leányvállalata, így a CETA életbe lépésével perlési "jogosítványt" kapnának. Előfordulhatna, hogy a gmo mentességet tiltó magyar szabályozás okán versenytorzítás miatt egy választott bíróság előtt perelhető lenne a magyar kormány - jegyezte meg az ombudsman.

A Dél-Korea és az Unió között 2011-ben kötött egyezmény megkötését követő 3,5 éven belül 70 milliárd euróval növekedett a közösség tagországainak exportja az ázsiai országba, és minden 1 milliárd euróhoz 10-15 ezer új munkahely kapcsolható - érvelt a Kanadával kötendő szerződés mellett Kovács Ádám Zoltán, a Külkereskedelmi és Külgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Magyarország ebben az időszakban 50 milliárd forintos többlet kivitelt könyvelhetett el Koreával. Azt a helyettes államtitkár is elismerte, hogy a kanadai-magyar kereskedelem értéke mindössze 360 millió euró, amiből 240 millió a magyar kivitel és 120 millió euró a behozatal, ami a külkereskedelmi forgalom 0,2 százalékát jelenti. A szerződés nem korlátozná a tagállamok jogalkotási szabadságát a környezet és az emberi egészség védelmével kapcsolatban, s ez érvényes a génmódosított (gmo) élelmiszerekre is - tette hozzá Kovács Ádám Zoltán.

A szabadkereskedelmi megállapodással az uniós tagországok versenyképessége is javulhat. Az állandó beruházási (választott) bíróságról szólva a helyettes államtitkár elmondta, ez az esetleges viták rendezését szolgálna, a bírákat Unió és Kanada választaná ki, és lehetőség lenne másodfokú eljárásra is.

A CETA élénkítené a szállításokat a két földrész között és ennek hátrányos következményei lehetnek a környezetre - hívta fel a figyelmet Náray-Szabó Gábor akadémikus, a Kövér László országgyűlési elnök vezette Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke.

A CETA-val kapcsolatos hazai és uniós elemzéseket hiányolta Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense. Az analógnak is tekinthető USA-uniós szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásai még javában tartanak, erről több elemzés is született, s azok értékelése eléggé vegyes - tette hozzá. Az Európai Bizottság kommunikációjával szemben, amely a szabadkereskedelmi egyezményektől az uniós gazdaság élénkülését várja, a CETA sem jelentene csodaszert. A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény 10 év alatt összesen 1 százalékos gazdasági növekedést hozna - hivatkozott a tanulmányokra Pogátsa Zoltán. Az egyetemi docens szerint az előnyök, a foglalkoztatás, GDP növekedés a CETA esetében is elhanyagolhatóak. Érthetetlennek nevezte ő is, hogy a transznacionális cégekre olyan szabályozás lenne érvényes, amely megkerüli a hagyományos igazságszolgáltatási rendszert. Nem a kontinensek közötti logisztika erősítését, hanem a regionális együttműködést kellene fejleszteni - összegezte a közgazdász.

Más közgazdászok, például Inotai András viszont úgy véli, hogy Európának és Magyarországnak fel kellene ismerni a kihívásokat, alkalmazkodnia kell, fokozva a versenyképességet. Ezek a szerződések adják az utolsó esélyt Európának, hogy a világ térképén gazdaságilag és politikailag is megmaradjon - nyilatkozta korábban a Népszavának Inotai András.

A CETA szerződés 75 ezer tonna sertés és 45 840 tonna marha hús vám mentes szállítását tenné lehetővé Kanadának az unióba, s ezzel a többszörösére nőne a kvóta a jelenlegihez képest. Ez az európai húságazat átstrukturálódását is előidézheti - vélte Fridrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője. (Meg kell jegyezni, hogy ettől ágazati szakemberek azért nem tartanak. Szerintük legföljebb kisebb piaci zavart okozhat a kanadai kvóta bevezetése.)

Pogátsa Zoltánhoz hasonlóan szintén a térségi együttműködéseket szorgalmazta Tömöri Balázs, a Greenpeace programvezetője, aki nemcsak klímavédelmi okokra hivatkozott, hanem a mezőgazdaság érdekeire is, hiszen a CETA megkerülhetné az Európai Parlament által most ratifikált párizsi klímavédelmi egyezményt. A más kontinensekről származó termékek is jelentős gondokat okoztak a gazdáknak akár kártevők, akár olyan fajok behozatalával, amelyek az őshonos fajokat veszélyeztetik.

Fridrich Róbert megjegyezte, a közösség országaiban 3,5 millióan írták alá a CETA-ellenes petíciót. A szabadkereskedelmi szerződés aláírása ellen a magyar és a Visegrádi országok agrárkamaráinak vezetői is tiltakoztak hétvégi találkozójukon.

Évtizedes program
Kanada és az Európai Unió között 5 éve indultak meg a tárgyalások a szabadkereskedelmi egyezményről (CETA). Az átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodásról 2014. augusztus 5-én lezárultak a tárgyalások. A hatályba lépéshez a tagállamoknak ratifikálni kell a szerződést. a magyar országgyűlés a múlt héten tartotta erről az első általános vitát.
Október 18-án Luxemburgban még egy soron kívüli külkereskedelmi bizottsági ülést tartanak, s ott kell a tagállamoknak a végleges álláspontjukat közölni. Október 20-21-én Európai Tanács ülésén az államfők, miniszterelnökök egyeztetnek az egyezménytől. Október 27-én, az uniós- kanadai csúcstalálkozón írhatják alá a szabadkereskedelmi szerződést.

Lázár csak a trafikban árultatná az e-cigit

Publikálás dátuma
2016.10.04. 22:12
Fotó:Thinkstock
Az eddig korlátozás nélkül értékesíthető új típusú dohánytermékeket, köztük az elektronikus cigarettát is a dohánytörvény hatálya alá vonná a törvényhozó, így azokat csak dohányboltban lehet majd forgalmazni - derül ki abból a négy törvény módosítását tartalmazó javaslatból, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be kedden az Országgyűlésnek.

Az indoklás szerint a módosításokat a dohányzás, különösen a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására való törekvés, valamint a vonatkozó újabb európai uniós irányelv rendelkezései teszik szükségessé.     

A módosító szabályozza és a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény (dohánytörvény) hatálya alá vonja nemcsak az elektronikus cigarettákat, de az irányelvben meghatározott egyéb (új típusú) dohánytermékeket is. A jövőben az új dohánytermék-kategóriákba tartozó dohánytermékeket (ilyenek például a most teret hódító, hevítéssel működő dohánytermékek, illetve más - dohányt is tartalmazó - patronos termékek), vagy füst nélküli dohánytermékeket is csak koncessziós dohányboltban lehet forgalmazni.     

Mivel ezen termékek elterjedése a közeljövőben várható (a szomszédos országokban már részben elterjedtek), és jelenleg korlátozás nélkül értékesíthetőek, illetve népszerűsíthetőek lennének Magyarországon, ezért a fiatalkorúak védelmében, és általában a rászokás megelőzése végett szükséges az eladáshelyi korlátozás - áll az indoklásban.     

Az indoklásban kitérnek arra, hogy a 2013 óta működő dohány-kiskereskedelmi rendszer érdemi változtatásra továbbra sem szorul: mindössze az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogosítványainak kiterjesztése és néhány technikainak minősülő szabály pontosítása történik meg, amelyek a mindennapi gyakorlatban felmerült kérdésekre adnak választ.     

Mint írták, közel egy évvel a dohány-kiskereskedelmi ellátó rendszer bevezetését követően megállapítható, hogy az beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A dohányellátó versenysemlegesen, a szabályokat betartva szolgálja ki a kiskereskedőket, akik az új rendszerben valóban csak azon dohánytermékeket rendelik meg, amelyekre szükségük van, megszűnt a korábban széles körben tapasztalt "árukapcsolás" is - áll a törvényjavaslat indoklásában.     

A javaslat a dohánytörvényen kívül a nemdohányzók védelméről, a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól, a koncesszióról és a jövedéki adóról szóló törvényeket is módosítja, valamint hatályon kívül helyezi a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló 2014. évi törvényt.     

törvény - kivételekkel - a kihirdetését követő 16. napon lépne hatályba.