Nők elleni erőszak - Hibázhatott a rendőrség Kölnben

Körültekintő rendőri fellépéssel meg lehetett volna előzni a németországi Kölnben szilveszterkor nők ellen tömegesen elkövetett szexuális zaklatásokat és lopásokat - áll egy szerdán kiszivárgott jogpszichológiai szakvéleményben, amely az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi parlament  (Landtag) vizsgálóbizottságának megrendelésére készült.

A Bild című lapban és a Rheinische Post című lapban ismertetett szakvélemény szerint a Kölnben a főpályaudvar és a dóm előtti területen szilveszterkor történtek a kriminológia egyik közismert elméletével, az úgynevezett törött ablak teóriával magyarázhatóak. Az elmélet egy olyan helyzetet, illetve környezetet ír le, amelyben valamilyen jogsértés - például egy kirakat betörése - révén az az érzet keletkezik, hogy következmény nélkül meg lehet szegni a társadalmi és jogi előírásokat, aminek hatására az anómia - szabályok, normák nélküli állapot -  felé mutató, öngerjesztő folyamat indul el. 

"Pontosan ez történt Kölnben szilveszter éjjel" - áll Rudolf Egg pszichológus, kriminológus szakvéleményében, amely szerint sokan spontán módon csatlakoztak a nőkkel erőszakoskodó bűnelkövetőkhöz, miután látták, hogy a jogsértésnek nincsen azonnali következménye, és a helyszínen összegyűlt - túlnyomórészt fiatal észak-afrikai - férfiak nagy száma azt az érzést keltette bennük, hogy egy névtelen tömeg részét alkotják, amelyre nem vonatkoznak a társadalmi együttélés szabályai. 

Így "törvényen kívüli terület" jött létre, a helyszínen tartózkodók számára úgy tűnhetett, hogy bármit megtehetnek, és ennek hatására "egyre inkább feloldódtak a belső gátlások, amelyek számos (elkövető) férfiban valószínűleg nagyon is megvoltak" - emelte ki a szakértő, a többi között hozzátéve, hogy az éjszakai sötétség is hozzájárulhatott a törvényen kívüliség érzetének kialakulásához.

A rendőrségnek ezzel a "szívó hatással" szemben határozottan, és főleg időben fel kellett volna lépnie, de ez elmaradt. A terület kiürítéséhez nagyon későn, csak röviddel éjfél előtt kezdtek hozzá - emelte ki Rudolf Egg, rámutatva, hogy a szexuális bűncselekmények legnagyobb része 20.30 és 23.35 között történt.

Az 1022 - több mint 1200 bűncselekményre vonatkozó - feljelentés elemzésén alapuló szakvélemény szerint a bűncselekményeket jellemzően nem szervezetten követték el. A többség valószínűleg úgy került oda, hogy menekültszállásokon vagy egyéb szállásokon hallotta, vagy közösségi portálokon olvasta, hogy aznap este mások is ott lesznek, és ez a szerveződés csupán a szilveszter közös eltöltésére, nem pedig bűncselekmények elkövetésére irányult.

Szerző
Frissítve: 2016.10.05. 19:09

Jó hírt közölt az OTP

Teljesen helyreállt az OTPdirekt és a webshop működése szerda délután,  az OTP rendszere stabilan működik - közölte a pénzintézet.

Az OTP Bank honlapján korábban, szerda délelőtt azt közölte, hogy a kedden észlelt problémát követően szerdán ismét gond volt az OTPdirekt és a webshop szolgáltatással. A tájékoztatás szerint technikai probléma miatt az OTPdirekt valamint a webshop szolgáltatást csak részlegesen lehetett elérni, a hiba kijavításán a szakemberek nagy erőkkel dolgoztak.

Szerző

Megint gond van az OTP-nél

A kedden észlelt problémát követően szerdán ismét gond van az OTPdirekt és a WebShop szolgáltatással - olvasható az OTP Bank honlapján az ügyfeleknek szóló tájékoztatásban.

A tájékoztatás szerint technikai probléma miatt az OTPdirekt valamint a WebShop szolgáltatás csak részlegesen érhető el, a hiba kijavításán a szakemberek nagy erőkkel dolgoznak.

Az OTP-nél a technikai probléma kedd reggel kezdődött, amikortól csak részlegesen volt elérhető a cég internetbanki rendszere és webshop szolgáltatása. A hibát kedden késő estére helyreállították helyre, a szolgáltatások ekkortól ismét zavartalanul működtek szerda reggelig.

A pénzintézet az MTI érdeklődésére közölte: sikertelen belépés esetén javasolják az ügyfeleknek, hogy kíséreljék meg az ismételt belépést, ugyanis több százezer tranzakció sikeres volt kedden és már szerdán is.

A bank felhívja a figyelmet: a POS- terminálokon keresztül indított kártyás vásárlásokat a hiba nem érinti, így ügyfeleink az üzletekben zavartalanul tudják a bankkártyát használni.

Emellett az ügyfelek számlájára érkezett jóváírásokat a rendszer szintén kezeli. Így mindenki biztonságosan hozzáfér a rendelkezésére álló egyenlegéhez; az ATM-ek üzemszerűen működnek - közölte az OTP Bank.

Szerző
Témák
OTP Bank
Frissítve: 2016.10.05. 14:57