Körúti robbantás - Álhír volt, hogy felismerték a merénylőt

Publikálás dátuma
2016.10.05. 20:01
Forrás: police.hu
Jelenleg sem tud semmit a nyomozást vezető ügyészség a két rendőr sérülését okozó Teréz körúti robbantó kilétéről. Az ügy felderítéséhez már kevésnek tűnik a tízmilliós vérdíj.

Álhírnek bizonyult az egyik bulvárlap hamis címe: valójában senki sem ismerte még fel a Teréz körúti robbantót. Mindössze arról van szó, hogy az a kereskedő, akinek bolti kamerái felvették az ott vásároló vélhető gyanúsítottat – és a felvételek a nyomozóknál is vannak -, tanúvallomást tett a rendőrségen. A képek tanúsága szerint a halászkalapos személy valamit – feltehetően italt – vásárolt. Egy másik kamera képsoraiból ugyanis úgy tűnik, hogy a robbantás előtt a kapualjban meghúz egy üveget. Ezért már „whiskys robbantóként” is emlegetik a rendőrség köreiben. Az ügyészség azonban nem hozta nyilvánosságra, mit vásárolt, hogyan fizetett, és hogy az üzletben, az ajtón, a kosáron, a pénzen, bárhol találtak-e ujjlenyomatot, DNS-t, vagy más használható bizonyítékot.

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

A nyomozásra rálátó forrásunk szerint elképzelhető ugyan, hogy a tettes – vagy tettesek, mert a többes elkövetést sem zárták még ki – külföldre távozott vagy eleve külhoni állampolgár, de ennek kicsi a valószínűsége. Ha határon túli, akkor logikus, hogy nincs már az országban, de motivációja ebben az esetben kérdéses. Egy házibombás külföldi viszont miért támadna csak úgy egy járőrpárra – vagy ahogyan hivatalos álláspont fogalmaz, a rendőrségre, a magyar államra? Ha viszont az illető magyar állampolgár, éppen hirtelen eltűnésével terelheti magára a gyanút. Külföldön hosszasan bujkálnia egy „magányos merénylőnek” meglehetősen nehéz és rendkívül költséges. Ha „bérmunka” volt a robbantás, akkor a tettes bárhonnan jöhetett. Ez esetben az indíték, a megbízói kör felkutatása vezethet el az elkövető(k)höz.

Forrásunk arra is rámutat: a nyomozók nehezményezik, hogy nem emelték meg a nyomravezetői díjat. Bár a rendőrfőkapitány csak 10 millió forintig jogosult díjat kitűzni, a belügyminiszter azonban szinte korlátlan összeget is engedélyezhet. (A cigánygyilkosságok esetében először 50, majd 100 millió forintra emelték a vérdíjat.) A kirívóan magas összegek még akkor is hasznosulnak, ha az alapügyben nem vezetnek eredményre. A tapasztalatok szerint ugyanis ilyenkor sok olyan bejelentést is kapnak, melyek más, addig megoldatlan súlyos bűntettek felderítéséhez vezethetik el a nyomozókat.

Szerző

Megsérült a focista, nem játszhat a magyar-svájci meccsen

Publikálás dátuma
2016.10.05. 18:16
Francois Moubandje. FOTÓ: Harold Cunningham/Getty Images
Megsérült Francois Moubandje, a svájci labdarúgó-válogatott védője, ezért nem játszhat a magyarok elleni pénteki világbajnoki selejtezőn.

A svájci válogatott közösségi oldalának szerdai beszámolója szerint a Toulouse balhátvédje combizomsérülés miatt nem léphet pályára a budapesti mérkőzésen. Korábban Fabian Frei és Johan Djourou dőlt ki a svájciak keretéből sérülés miatt, Granit Xhaka pedig eltiltott, ezért nem játszhat a találkozón, amely pénteken 20.45-kor kezdődik a Groupama Arénában.

Szerző

Babos párosban is búcsúzott

Babos Tímea és a kazah Jaroszlava Svedova a nyolcaddöntőben búcsúzott a pekingi tenisztorna női páros versenyében.

A nyolcadik helyen kiemelt duó szerdán a magyar származású svájci Timea Bacsinszky és a lett Jelena Ostapenko alkotta kettőstől kapott ki döntő rövidítésben. A második szettet 6:0-ra nyerték Babosék, de végül 1 óra 33 perc elteltével vesztesként hagyták el a pályát.

A magyar játékos néhány órával korábban egyesben is befejezte szereplését, mivel 7:5, 6:2-re kikapott a 11. helyen kiemelt, magyar származású brit Johanna Kontától a második körben.

Eredmény (a WTA honlapja alapján):
páros, nyolcaddöntő:

Timea Bacsinszky, Jelena Ostapenko (svájci, lett)-Babos Tímea, Jaroszlava Svedova (magyar, kazah, 8.) 7:6 (7-3), 0:6, 10-5 - döntő rövidítés

Szerző