Orbán kész egyeztetni a pártelnökökkel

Publikálás dátuma
2016.10.05. 21:07
Orbán Viktor és Kósa Lajos sajtótájékoztatója. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Az alaptörvény sikeres módosítása érdekében Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke kész egyeztetni minden parlamenti frakcióval rendelkező párt elnökével - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán.

Előzőleg Vona Gábor, a Jobbik elnöke arról beszélt, hogy az alkotmánymódosításhoz egyedül pártja tudja biztosítani a kétharmados támogatást a kormánypárti szavazatok mellett. Ezért négyszemközti találkozóra kérte Orbán Viktort.

MSZP: Vona asszisztál Orbánnak
Az MSZP az Orbán-Vona találkozóra úgy reagált, hogy Orbán érvénytelen népszavazás után, a többség felhatalmazása nélkül akar alaptörvényt módosítani, Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig máris asszisztál ehhez. A szocialista párt szerint a jobboldali pártvezetők hétfői parlamenti szócsatája után egyértelművé vált, hogy a Fidesz és a Jobbik valójában "egy követ fújva hazudik", amikor nemzeti ügyről beszél, hiszen a többség a távolmaradásával utasította el a "jobboldali gyűlöletet". Közölték továbbá: az Orbán-Vona találkozón ők ketten nem a többséget fogják képviselni. Megjegyezték: Vona Gábor azzal az Orbán Viktorral készül tárgyalóasztalhoz ülni, akit két napja még lemondásra szólított fel.

Havasi Bertalan kifejtette: a vasárnapi népszavazáson 98 százalék voksolt nemmel a kényszerbetelepítésre, ezzel létrejött egy új egység Magyarországért. "Ez az új egység pártok felett áll, nemzeti ügynek tekinti Magyarország szuverenitásának megvédését, a Brüsszel által erőltetett kötelező betelepítési kvóta elutasítását" - mondta, emlékeztetve a kormányfő előző napi szavaira.

Hangsúlyozta: a 98 százalékos többség egybecsengő akarata kötelezi Magyarország kormányát is, ezért kezdeményezték az alaptörvény módosítását; "ez 3,3 millió ember akaratán nyugszik". "Több ez, mint bármilyen párt vagy pártszövetség szavazóbázisa a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad történetében. 98 százalék példátlanul erős akaratot tükröz, és ennek meg kell jelennie az Országgyűlés döntésében is" - fogalmazott a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Ezért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az alaptörvény sikeres módosítása érdekében kész egyeztetni minden parlamenti frakcióval rendelkező párt elnökével. A megbeszélések előkészítésével pedig Gulyás Gergelyt, a Fidesz alelnökét, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnökét bízta meg Orbán Viktor - közölte Havasi Bertalan.

Trócsányi bevédte Orbán ötletét

Trócsányi László szerint a változtatás olyan, az alkotmányos identitásunkat tartalmazó keretet rögzít majd, amely érinti a területet, a lakosságot, a népességet, az állami berendezkedést és az államformát. A miniszter a kormányülés szünetében azt is elmondta: a kezdeményezést kellő előkészítés előzte meg, amelynek során más tagállamok gyakorlatát is figyelembe vették. Példaként olyan franciaországi és németországi alkotmánybírósági döntéseket hozott, amelyek kimondták, hogy az uniós jognak meg kell hajolnia a tagállami alkotmányok előtt.

Szerző

Óriási pláza épül Budapesten

Publikálás dátuma
2016.10.05. 20:52
Illusztráció: Thinkstock
Hivatalosan is bejelentette a Futureal, hogy az Újbudára tervezett plázafejlesztésük előbérletét külföldiek számára is elérhetővé tette. 

A cégcsoport jelenleg a leendő bérlőkkel tárgyal, ezek pontos listája a tervek szerint a jövő év elejére tisztulhat le. Az előzetes várakozások szerint az új komplexum napi 40 ezer vásárlót szolgálhat ki – írta a Portfolio. A hétszintesre tervezett bevásárlóközpont alapterülete várhatóan 53 ezer négyzetméter lesz. A komplexumban az üzletek mellett multiplex mozi, tetőterasz és kalandpark is helyet kap majd. Az autópálya közelsége miatt ezen kívül egy 2400 jármű befogadására alkalmas P+R parkolót is terveznek.

Szerző

Vona "asszisztál" Orbánnak

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök érvénytelen népszavazás után, a többség felhatalmazása nélkül akar alaptörvényt módosítani, Vona Gábor, a Jobbik elnöke pedig máris asszisztál ehhez.

Az ellenzéki párt ezt arra reagálva közölte szerdán, hogy Vona Gábor sajtótájékoztatón azt mondta, egyedül a Jobbik tudja biztosítani a kétharmados támogatást a kormánypárti szavazatok mellett, ezért négyszemközti találkozóra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt. Az MSZP úgy látja, hogy a jobboldali pártvezetők hétfői parlamenti szócsatája után egyértelművé vált, hogy a Fidesz és a Jobbik valójában "egy követ fújva hazudik", amikor nemzeti ügyről beszél, hiszen a többség a távolmaradásával utasította el a "jobboldali gyűlöletet". Közölték továbbá: az Orbán-Vona találkozón ők ketten nem a többséget fogják képviselni. Megjegyezték: Vona Gábor azzal az Orbán Viktorral készül tárgyalóasztalhoz ülni, akit két napja még lemondásra szólított fel.

Szerző