Változik a menzarendelet

Publikálás dátuma
2016.10.06. 16:41

Módosítják az Emberi Erőforrások Minisztériumának közétkeztetési rendeletét.

A tavaly szeptemberben bevezetett rendelettel száműzték az egészségtelen alapanyagokat és a mesterséges édesítőket, csökkentették a só és a cukor túlzott használatát. Az elmúlt egy év alatt az érintettek gyakran kifogásolták, hogy túl kevés sót tesznek az ételekbe. Az idősebb korosztályok esetében eddig csak lépcsőzetesen csökkentették a sótartalmat, most ezt a fokozatosságot az egy-három és a négy-hat évesek csoportjára is kiterjesztik. A változtatások másik fontos eleme, hogy több friss tejet adnak majd a gyermekeknek. Még tovább szigorítják, így minden korosztály esetében tiltani fogják a mesterséges édesítőszerek használatát. A tervezett módosításokat még az ősszel életbe léptetik.

Szerző

Esőrekordot hozott az október

Publikálás dátuma
2016.10.06. 16:18
FOTÓ: Thinkstock
Helyenként már csütörtök reggelig több eső esett le októberben, mint máskor egész hónapban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Mint írták: a vénasszonyok nyara és néhány hetes szárazabb periódus után vasárnap óta ismét több helyen jelentős mennyiségű eső hullott. Csütörtök reggelig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például az egész októberi havi átlagos mennyiség vagy még annál is több esett, Miskolcon például már 79 milliméternyi.

A hétvégén átmenetileg szárazabbra fordul az időjárás, de a jövő héten ismét többször szükség lehet az esernyőre, de - mint írták - hólapátra még nem.

Kékestetőn szerdán már havazott is: a meteorológiai szolgálat csütörtök délelőtti adatai szerint 4 centiméteres hóvastagságot mértek.

Szerző
Témák
esőzés október

Új szakszervezeti összefogás indul

Az állami tulajdonú közszolgáltatást végző vállalkozásokban, például a postánál és a vasútnál dolgozók érdekvédelmére szorosabb szövetségi rendszer kialakítását kezdeményezik a területen működő ágazati szakszervezetek - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSz), mint az összefogás makroszintű partnere.

Mint írták, a munkaügyi kapcsolatok szempontjából a versenyszféra sajátos helyzetben lévő halmaza az állami tulajdonú közszolgáltatást végző vállalkozások köre. Ezért a közszolgáltatás területén működő négy ágazati szakszervezet (Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége, Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás, Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége) és a MOSz a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumához (VKF) hasonló konzultatív, szervezői fórumot szeretne létrehozni.

A kezdeményezők szerint így ezen a területen is intézményesített szociális párbeszéd jönne létre, kiegészítve és teljessé téve a hazai érdekegyeztetés rendszerét. Mint írták a problémák többségében azonosak és feszítőek, ilyenek a munkaerőhiányból és bérhelyzetből fakadó problémák, korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új rendszer lezáratlan kérdései, vállalati strukturális átalakítások, munkakörülmények.

A kezdeményezés nyitott és konföderációktól független, várják az érintett ágazati szakszervezetek csatlakozását - hangsúlyozták a közleményben.

Szerző