Előfizetés

Szexuális zaklatás - Vizsgálat a bicskei gyermekotthon igazgatója ellen

Publikálás dátuma
2016.10.06. 20:23
Illusztráció: Thinkstock
Azonnali hatállyal felfüggesztette állásából a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el és feljelentést tett a rendőrségen a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, miután a gyermekvédelmi gyám jelzése szerint tudomást szerzett az intézményben történt szexuális zaklatás gyanújáról.

A közlemény szerint a gyermekotthonokat működtető SZGYF azonnal felfüggesztette állásából a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el és feljelentést tett a rendőrségen, miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által - szeptember 23-án - tudomást szerzett az intézményben történt szexuális zaklatás gyanújáról. Kiemelték, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy az ilyen eseteket feltárja, megelőzze és a zaklatókat bíróság elé állítsa.

Emlékeztetnek arra: a gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését.

A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten szigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben - írták, hozzátéve: a gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés is, hogy ne tömeges, állami intézményekben helyezzék el őket, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek.

Mindennek nyomán ez év végére a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százaléka nevelőszülőknél lesz elhelyezve és 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása. A főigazgatóság közölte, emellett hamarosan a parlament elé kerül a gyermekvédelmi törvény módosítása, amely reményeik szerint még nagyobb védelmet ad a gyermekeknek.

Az RTL Klub szerda esti híradójában, majd a Házon kívül című műsorban sugárzott felvételen az intézet egyik volt lakója, egy 22 éves fiatal azt állította, bicskei gyermekotthon igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Egy másik fiú - aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot - a műsorban azt mondta, hogy 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nemcsak ők ketten áldozatok. A rendőrség a kereskedelmi televíziónak megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben.

Az RTL híradója úgy tudja, hogy a vizsgálat ellenére az igazgató továbbra is ott lakik a gyermekotthonban.

Tragédia! Anya és két gyereke halt meg a buszkarambolban

Publikálás dátuma
2016.10.06. 19:30
MTI Fotó: Komka Péter
Eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze egy menetrend szerinti autóbusz és egy személygépkocsi Nógrád megyében Érsekvadkert külterületén csütörtökön; az autóban utazó két gyermek és édesanyjuk meghalt - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Nágel Tamás elmondta: Patak irányából Érsekvadkert felé tartott az autóbusz, amikor összeütközött a szemközti irányból érkező autóval a 2204-es számú út 3-as kilométerénél. Az ütközés okai és körülményei még nem ismertek.

A baleset következtében a személyautóban utazó két gyermek és egy felnőtt olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A buszon két ember sérült meg. A referens közölte: a helyszínelés idején teljes útzár van érvényben.

MTI Fotó: Komka Péter

MTI Fotó: Komka Péter

Angyal Eszter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a buszon ketten utaztak, mindketten megsérültek, őket a helyszínen látták el a mentőszolgálat munkatársai.  Elmondta: a műszaki mentést az érsekvadkerti önkéntes tűzoltók, valamint a balassagyarmati és rétsági hivatásos tűzoltók végzik, a három holttestet a helyszínelést követően emelik majd ki a roncsból. A mentés során az autóbuszt is ki kell húzni az árokból, ahová az ütközés következtében borult - tette hozzá a szóvivő.

Angyal Eszter elmondta, hogy a buszon utazók közül ketten sérültek meg, őket a helyszínen ápolják. A 2203-as utat lezárták, a műszaki mentést a balassagyarmati és a rétsági tűzoltók végezték - tette hozzá.

Körúti robbantás - Üzent a rendőrség a merénylőnek

Publikálás dátuma
2016.10.06. 19:00
Forrás: police.hu
Továbbra is nagy erőkkel nyomoz a rendőrség a Teréz körúti robbantás ügyében. A police.hu-n közzétett közleményben az ORFK Kommunikációs Szolgála azt írta: egy percig sem érezheti magát biztonságban az elkövető, a nyomozati cselekmények és a rendőri jelenlét során több más bűnöző is rendőrkézre került.

A Központi Nyomozó Főügyészség és a rendőrség folyamatosan gyűjti és értékeli az adatokat a robbantással kapcsolatban, az intenzív munka pedig az általános közbiztonsági helyzetre is kihat. A robbantás napja óta a rendőrség összesen 1874 személyt fogott el, közülük 492 főt érvényben lévő körözés alapján. 1045 főt bűncselekmény elkövetésén értek tetten, további 1066 személyt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt állítottak elő.

A hatóságokat a lakosság is segíti; eddig 591 bejelentés érkezett és 34 felvételt töltöttek fel a felderítő munka támogatására a Belügyminisztérium által létrehozott internetes oldalra - írta a rendőrség. 

Korábban írtuk: hamarosan elkészülhet a Teréz körúti robbantó profilja, ami nagyban segítheti a nyomozók munkáját. Szakértők szerint egy sértett emberrel lehet dolguk a hatóságoknak, aki most élvezi, hogy róla szólnak a hírek. Talán még sajnálja is hogy nem tudják pontosan ki ő, és ha lankad az érdeklődés, azt sem tartják kizártnak, hogy újra támad - olvasható a hirado.hu portálon.

Azt már kizárták, hogy terrorista lenne, elvetették a magánéleti bosszú lehetőségét és mintha halványulna a rendőrséggel szembeni ellenszenv is, mint indíték – mondta Németh Zsolt kriminológus, aki szerint egy sértett személyiségről lehet szó, aki az egész társadalmat akarja büntetni. Úgy tűnik, tehetséges ember, ért valamihez, de valamiképpen háttérbe szorult, és ha a figyelem csökken, veszélyesé válhat. Ugyanakkor az, hogy tíz napja nem találják, nem kerül senkinek a látókörébe, aki érdemi információval szolgálhatna a kilétéről, azt mutatja, hogy valahol csöndben meghúzódik. A kriminológus nem hiszi, hogy a robbantó kórosan pszichés lenne, és esetleg börtön helyett gyógykezelésre küldenék.