Előfizetés

Kiderült, mi okozta a rejtélyes haláleseteket a budapesti kórházban

Korábban ismeretlen fertőzési mechanizmus okozta három beteg halálát májusban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - ismertették az eset után végzett vizsgálat eredményeit pénteken, a fővárosi kórházban.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egy vizes környezetben szaporodó baktérium, a szakirodalomban még fel nem tárt módon okozott véráramfertőzést. Az intézet dolgozói a fertőzések megelőzésére szolgáló minden akkor ismert protokollt betartottak - tette hozzá.  Kérdésre válaszolva elmondta: a történteknek nincs felelősük, de kötelességüknek tartják egy olyan eljárás kidolgozását, amely a világon mindenhol megakadályozhatóvá teszi a hasonló fertőzéseket. Ennek érdekében jelenleg is dolgoznak azoknak a kötelező lépéseknek a meghatározásán, amelyekkel megakadályozhatók lesznek az ilyen fertőzések, az új eljárás részleteit pedig néhány nap múlva adják ki a kórházaknak - fejtette ki Szentes Tamás. 

Az országos tisztifőorvos aláhúzta, vizsgálatuk bebizonyította, "minden a lehető legnagyobb rendben van" a kardiológiai intézetben, ezért azt tanácsolja a betegeknek, hogy panaszaikkal nyugodtan forduljanak az intézményhez, ahol a legnagyobb biztonságban érezhetik magukat.     Dánielisz Ágnes, a vizsgálatot vezető főorvos elmondta, a gyógyszerek infúzióval történő hígítása során történhetett egy olyan lépés, ami a fertőzéshez vezethetett.

Ofner Péter, a kardiológiai intézet főigazgatója úgy fogalmazott, nagy traumaként érték őket a történtek, ugyanakkor nagy megkönnyebbülés, hogy egyik dolgozójuk sem hibázott.

A főigazgató kiemelte, intézményük 60 éves történetében végig kiemelt figyelmet fordítottak a kórházi fertőzések megelőzésére, azonban hasonló tragédiák a protokollokat betartva is előfordulnak. A baktériumok és mikrobák elleni küzdelem ugyanis a fejlett világban is folyamatos, sőt egyre nehezebb, mivel újra és újra megjelennek korábban még nem ismert baktériumtörzsek. Ofner Péter megjegyezte, a halálesetek kiváltó baktériumtörzs korábban ugyan nem volt ismeretlen, de hasonló kórokozásért soha nem tették még felelőssé.

Szentes Tamás kérdésekre válaszolva közölte, korábban soha nem adtak ki annyi módszertani levelet és ajánlást a kórházi véráramfertőzések megelőzésére, mint az utóbbi időben. Az országos tisztifőorvos szerint munkájuk eredményességét mutatja, hogy 688 esettel tudták csökkenteni az ilyen típusú fertőzések számát az elmúlt évben.

A kardiológia intézetben májusban néhány nap alatt öt súlyos szív- és érrendszeri, keringési betegségben szenvedő, intenzív kezelésben részesülő betegnél alakult ki heveny lefolyású lázas állapot, az esetek közül három volt végzetes. Az egészségügyért felelős államtitkár az esetet követően az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivataltól kért vizsgálatot. A hivatal egy nappal később rendelte el a hatósági vizsgálatot, amelynek eredményeit pénteken ismertették.

Balog: az idősek erőforrást jelentenek

 Az idősek életerős és lelkes nyugdíjasok lehetnek, ez pedig erőforrás a szűkebb környezetük, a családjuk, de az egész ország számára is - mondta az emberi erőforrások minisztere az idősek világnapja alkalmából rendezett pénteki ünnepségen, a Pesti Vigadóban.

Balog Zoltán beszédében kitért arra, hogy Magyarország népességének 17 százaléka 65 év feletti, de az életmódváltással, az egészségügy fejlődésével minden évben hónapokkal nő a 65 éves korban még várható egészséges évek száma. Hangsúlyozta: a kormány sokat tett azért, hogy az időseknek jobb legyen az életük, például megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét, a "Nők 40" programmal 170 ezer nagymamát "adtak vissza a családoknak", a munkahelyvédelmi akciónak köszönhetően ma már 400 ezer 55 év feletti munkavállaló dolgozik, az Erzsébet-program keretében pedig évente 35 ezer nyugdíjas pihenhet. Hozzátette: a fiatalokat is a közösségi munkára buzdítják. A miniszter leszögezte, az a cél, hogy Magyarország a legkülönbözőbb nemzedékek számára is jó hely legyen, ezért dolgoznak a jövőben is.

Novák Katalin, a minisztérium család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára azt mondta, 2060-ra az előrejelzések szerint a magyarországi népesség egyharmada 60 év feletti lesz, de "ez nem probléma, hanem kihívás, nem teher, hanem erőforrás számunkra". Az államtitkár kiemelte: a cél az, hogy növeljék az idősek közösségben eltöltött éveinek számát, mert a közösséghez tartozás, a nemzethez tartozás akár az élethosszt is tudja növelni. 

Novák Katalin személyes élményét megosztva elmondta, ma már bánja, hogy nagykamaszként nem becsülte meg azt a pillanatot, amikor nagyapja valamit szeretett volna elmesélni neki. Hozzátette, szeretné, ha megbecsülnénk a velünk élő időseket, és a fiatalok és idősek kapcsolata az összefogásról szólna.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az ünnepségen barackfához hasonlította az időseket, akik "őszülő halántékkal még bőségesen teremnek". Mint mondta, a kormányzati szereplők felelősek azért, hogy "a dúsan termő fát" lássák és az idősek tudását közkinccsé tegyék a társadalom és a családok számára egyaránt.
Úgy fogalmazott, még hosszú évtizedekig számítanak "azokra a gyümölcsökre, amiket önök és az idősek teremnek".

Azt mondta, abban érdekeltek, hogy olyan összetartó társadalmat építsenek, amely keresi a kommunikációs csatornákat, összeköti a generációk sokszor elcsúszó, párhuzamos kommunikációját. Hozzátette, az is a dolguk, hogy megbecsüljük az időseket és azokat, akik az ő életminőségüket igyekeznek napról napra egyre jobbá tenni.

Az idősek világnapja alkalmából Idősbarát önkormányzat díjat adott át az ünnepségen Balog Zoltán és Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Belváros-Lipótváros, Ebes, Földeák, Mesztegnyő, Nyíregyháza és Szarvaskő önkormányzatának.

Balog Zoltán Idősekért díjat adományozott Blaskovich Erzsébet geriáter szakorvosnak, Molnár Ágnesnek, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főosztályvezető-helyettesének, valamint Hulák Zsuzsannának, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetőjének. A díjakat a miniszter Novák Katalinnal együtt adta át.

A miniszter továbbá Idősekért díjat adományozott a jászberényi Dinai György Bélánénak, aki a házi segítségnyújtásban gondozónő, Fodorné Papp Ilonának, a nagyecsedi Szatmári Kisérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ intézményvezetőjének, valamint a szerencsi Kontra Lászlónénak, aki nyugdíjasként segíti a rászorulókat. A díjakat a miniszter Czibere Károllyal adta át.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek (a 60 év felettiek) világnapjává.

Törvényesen gazdálkodik az MSZP pártalapítványa

 A Táncsics Mihály Alapítvány gazdálkodásának törvényessége biztosított volt 2013-ban és 2014-ben, a pártalapítványként kapott költségvetési támogatást szabályszerűen használták fel - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzésének eredményeit.

A közlemény szerint a Magyar Szocialista Párt alapítványa 2013-ban 259 millió 800 ezer, 2014-ben 246 millió 985 ezer forint költségvetési támogatásban részesült. A központi költségvetési és az egyéb támogatás elfogadása és felhasználása megfelelt a jogszabályi előírásoknak.

Az alapítvány gazdálkodásának törvényessége az ellenőrzött időszakban biztosított volt - rögzítették. A gazdálkodást a kuratórium által elfogadott munka- és pénzügyi tervek alapján folytatták, a kuratórium és a felügyelőbizottság ellenőrzése mellett. A kuratórium ellátta a belső szabályzatok szerinti feladatait, működése szabályszerű volt. A szervezet akkor hatályos alapító okirata megfelelt a jogszabályi előírásoknak, valamint a 2013-2014. évi költségvetési terveit is a jogszabályban előírt tartalmi követelményeknek megfelelően készítette el.

Az alapítvány tevékenységéről szóló éves jelentések megfeleltek a jogszabályoknak, közzétételükről határidőben gondoskodtak. A 2013. és 2014. évi számviteli beszámolók összeállításakor érvényesültek a számviteli törvényben rögzített alapelvek. A szervezet számviteli szabályzatai - a számviteli politika és a számlarend hiányossága mellett - szintén megfeleltek a számviteli törvényben foglaltaknak. A számlarend nem tartalmazta az abban foglaltakat alátámasztó bizonylati rendet - jegyezték meg.

Közölték: a könyvvezetés gyakorlata összességében megfelelt a jogszabályi és a belső szabályozásokban foglalt előírásoknak, a könyvviteli nyilvántartási rendszer biztosította az eszközökben és a forrásokban bekövetkezett változások valóságnak megfelelő, folyamatos, zárt rendszerű és áttekinthető kimutatását. Egy esetben azonban a gazdasági eseményt a könyvviteli elszámoláskor nem a tényleges tartalmának megfelelően mutatták be.

Az óvatosság elvét figyelembe véve az alapítvány a tartós részesedése után értékvesztést számolt el, azonban az értékvesztés összegének megállapítása nem felelt meg a számviteli törvény és a számviteli politika előírásának. A banki pénzmozgások bizonylatainak adatait a számviteli törvényben foglaltak ellenére több esetben nem a hitelintézeti értesítés megérkezésével egyidejűleg rögzítették a könyvekben. A házipénztár kezelése az előírásoknak megfelelően történt.

A kötelezettségvállalás az ellenőrzött két évben esetenként nem volt szabályszerű. A szervezeti és működési szabályzatban foglaltak ellenére a kuratórium létszámára vonatkozó előírás nem volt összhangban az alapító okirat rendelkezésével.
A szervezet az előző ÁSZ-ellenőrzés javaslatai alapján készített intézkedési tervében négy feladatot határozott meg, amelyeket az intézkedési tervében foglalt határidőben végrehajtott. A számvevőszék a jelenlegi ellenőrzés során a kuratóriumi elnöknek fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie - közölték.
Az ÁSZ kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodását.