Előfizetés

Még hamuban sül Orbán pogácsája

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.10.07. 20:17
PÁPAI GÁBOR RAJZA
Miután Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnök a jelek szerint nem siet, hogy a magyar miniszterelnököt minél előbb fogadhassa, Orbán Viktor inkább Pozsonyban magyarázta el, miért olyan fontos a magyar alaptörvényt módosítani. Onnan üzente meg, hogy a kvótákat egyszer s mindenkorra le kell venni az Unió napirendjéről. Robert Fico, az EU soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfője felsorakozott Orbán, illetve az érvénytelen népszavazás mellé.

A kötelező kvótákat egyszer s mindenkorra le kell venni az Európai Unió napirendjéről - adta ki a jelszót Pozsonyban Orbán Viktor. A miniszterelnök, aki az EU soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfőjével egyeztetett, felső korlát nélküli betelepítéssel, népvándorlással riogatott, ami lerombolhatja mindazt, amiért megdolgoztunk. Sajtónyilatkozatában megismételte, hogy az október 2-i referendumnak nincs közjogi következménye, így a parlamentnek kell gondoskodnia arról, hogy a fejünk fölött senkit ne telepíthessenek Magyarországra. Nemzeti identitásról beszélt, illetve arról, hogy egy ország területe, népessége, államformája érinthetetlen. Ezúttal is végighallgathattuk, biztonságban szeretünk élni, de ami Párizsban történt, Pozsonyban és Budapesten is megtörténhet, "nem babra megy a játék". Az uniós miniszterelnökök még év elején arról döntöttek, hogy 2016 novemberének közepére vissza kell térni a schengeni rendszerhez, a külső határokat meg kell védeni és a schengeni területen belül ideiglenesen emelt határokat el kell tüntetni. Most arra kérte Robert Ficót, hogy szerezzen érvényt ennek a korábbi döntésnek.

Levélszavazatok: igen, nem
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén ellenőrizte, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) megfelelően összesítette-e a kvótareferendumra leadott levélszavazatokat, és nem emelt kifogást a testület munkájával szemben. Pálffy Ilona, az NVI elnöke arról tájékoztatta az NVB-t, hogy a levélben leadott szavazatok között 128 944 érvényes "nem" és 1000 érvényes "igen" szavazatot találtak. Az érvényes szavazatokat hozzáadják a vasárnap Magyarországon, valamint a külképviseleteken leadott voksokhoz.

Fico a találkozó utáni nyilatkozatában felsorakozott Orbán és az érvénytelen kvótareferendum mellé. "Szlovák miniszterelnökként és soros uniós elnökként is mondom, hogy teljes mértékben elfogadjuk a magyarországi kvótareferendum eredményét, s a népszavazást legitim és demokratikus eszköznek tartjuk" - fogalmazott. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint egyre inkább bizonyságot nyer, hogy a kötelező betelepítésről szóló kvóták "politikailag halottak". Bejelentette, az EB néhány migrációval kapcsolatos indítványára mind az uniós belügyminiszterek október 13-i találkozóján, mind október 21-i EU-csúcson reagálni fognak.

Tartsák tiszteletben a menekültek elosztására vonatkozó brüsszeli döntést. Erre már Jean-Claude Juncker szólította fel az Unió tagállamait. Az EB elnöke emlékeztetett, bizonyos tagállamok nem hajtják végre a 160 ezer menekült áthelyezéséről szóló döntést. "A vég kezdete az, ha a rögzített, demokratikusan kidolgozott szabályt már nem tartják tiszteletben a tagállamok" - fogalmazott, amivel kimondatlanul is Magyarországra és a kvótareferendumra célzott. Figyelmeztetett, irányíthatatlanná válik a közösség, ha minden tagállam népszavazást tart, amikor nem ért egyet egy határozattal és így mondatja ki annak az ellenkezőjét.

Orbán és Fico Pozsonyban: egymást erősítik FOTÓ: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/BOTÁR GERGELY

Orbán és Fico Pozsonyban: egymást erősítik FOTÓ: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/BOTÁR GERGELY

A Népszabadság forrásai szerint egyébként Orbán személyesen szeretett volna találkozni Junckerrel, hogy a népszavazásról és az alkotmánymódosításról tájékoztassa. A bizottsági elnök viszont állítólag olyan „lehetetlen" időpontot jelölt meg a kormányfő számára, amit Orbán nem tudott elfogadni. A magyar miniszterelnök csütörtökön így levélben üzente meg Junckernek, hogy az alkotmánymódosítás teljes összhangban lesz az uniós joggal.

Miután laptársunk értesüléseire hivatkozva közölte, hogy az EB elnöke "előszobáztatja" a miniszterelnököt, megkérdeztük Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét, mikor utazik a belga fővárosba Orbán. Emlékeztettük, a kormányfő a kvótanépszavazás előtt a Katolikus Rádiónak azt mondta, ha megvan az eredménye, akkor "hamuba sült pogácsát tesz a tarisznyájába", és elindul Brüsszelbe. "Tisztelt Szerkesztő Asszony! Amint megsül az a pogácsa" - válaszolta Havasi.

Hamuba sült pogácsa
Gyúrj össze 60 dkg lisztet, 6 tojást, szódabikarbónát és sót egy kevés vízzel! Készíts lapos pogácsákat, tedd a parázsba, és várd meg, amíg pirosra sül! A hamut fújd le róla, és máris fogyasztható.

Magyarország - kleptokrácia

Kleptokrácia - így nevezik a The New York Times véleményrovatában az Orbán-kormány által kialakított társadalmi rendet. Kenneth Krushel, az Európai Uniót is élesen bírálja,, amiért nem ismeri fel Orbán garázdálkodásában saját önpusztításának mintáját, és nem lép fel keményebben ellene. A Beleharap az EU-ba, mely enni adni neki című cikkben az amerikai médiaszakértő a felcsúti stadionról, a kisvasútról ír, és arról hogy a magyar miniszterelnöknek több módszere van a hírek manipulálására. De itt nem egyszerűen a kleptokráciáról van szó. Sokkal súlyosabb, hogy Orbán az EU tudtával és Amerika passzív felhatalmazásával lebontja a demokrácia törékeny intézményeit és szembeszáll az unió alapelveivel.

Rogán balkeze százmilliókért újíttat villát a Gellérthegyen?

Egy igen értékes gellérthegyi villát újíttat fel a Rogán Antal balkezeként ismert Kertész Balázs. 

Az Átlátszó informátora több tízmillió forintba kerülő kerítésről, méregdrága csigalépcsőről, valamint Olaszországból rendelt, egyedi gyártású járólapokról beszélt, a teljes renoválás akár több száz millió forintba is kerülhet. A villa - a tulajdoni lap alapján - tavaly óta a Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft.-é, amely egy svájci társaság, a Bergavest Aktiengesellschaft CH érdekeltsége. A svájci cégnyilvántartás szerint a Bergavest AG 2014-ben alakult részvénytársaság százezer svájci frankos tőkével, ügyvezetője Osterhaab Andrea magyar állampolgár, részvényei bemutatóra szólnak, tehát titkolhatja tulajdonosait. Osterhaab nem reagált a megkeresésekre, ahogy Kertész sem. Irodája munkatársa tagadta, hogy a jogásznak köze lenne az ingatlanhoz. A Bergavest AG magyarországi képviseletét az a Karafiát Ügyvédi Iroda látja el, amely a Belváros cégügyeiben is tevékenykedett, illetve azt az offshore társaságot képviseli, amely a Hunguard Kft. tulajdonosa. Emlékezetes, ennek tulajdonosaival jegyzi Rogán a digitális aláírással kapcsolatos találmányát. Kertész pedig annak a Kosik Ügyvédi Irodának dolgozik, amely igen nagy hasznot húz a letelepedési kötvényekből. Az ügyvéd korábban együtt politizált a Fidelitasban Rogánnal.

Nem nyomoznak Rogán ingatlanügyében

Publikálás dátuma
2016.10.07. 20:04
FOTÓ: Népszava
Semmi kivetnivalót nem talált abban a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűncselekmények Elleni Főosztálya, hogy a korábbi belvárosi polgármester Rogán Antal üzletfele és feltalálótársa, Csík Balázs 25 éves kamatmentes részletfizetési lehetőséggel és a bérlőnek járó kedvezménnyel vásárolhatott meg egy hivatalosan mindössze 23,36 millió forint értékűre becsült 82 négyzetméteres lakóingatlant a Királyi Pál utcában - írta a 444.

A rendőrség Tényi István augusztusi feljelentése alapján vizsgálódott az ügyben, de sikerült olyan értékbecslőt találniuk, aki még túlzónak is találta az önkormányzati ingatlanbecslő általi vételárat. A Népszabadság megkérdezett ingatlanpiaci szakértőket, akik szerint 23,3 millió forint egy 82 négyzetméteres lakásért még a vásárlás idején, 2008-ban is nevetséges ár volt, 25 éves kamatmentes részletre már-már ajándék. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, mert az önkormányzat mindenben az ilyen lakáseladásokat lehetővé tevő saját rendeletének megfelelően járt el. A hatóságok eddig minden esetben törvényesnek találták az V. kerületi ingatlanügyeket.