Előfizetés

Hosszú még az út a világbajnokságig

H. Sz.
Publikálás dátuma
2016.10.12. 07:51

Rendkívüli eredmény nélkül zajlott a 2018-as, oroszországi labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek harmadik játéknapja. A sorozat harmadához érve azok a csapatok vezetik a csoportokat, akiket előzetesen is az élre vártak, meglepetést csupán néhány, a nyári Európa-bajnokságon is inkább epizódszereplő válogatott szereplése okoz. Magyarország optimális esetben állhatna reményt keltőbb pontszámmal is, a lényeg azonban változatlan: a továbblépéshez mindenképpen bravúr kell a folytatásban.

Bernd Storck (a Svájc elleni mérkőzéshez képest alaposan felforgatott) csapata mondhatni hozta a kötelezőt Rigában, ezzel már a magyar válogatott sem nyeretlen, sőt: Gera Zoltánék máris megérkeztek a harmadik helyre, ahova sokak szerint reálisan nézve várható a nemzeti együttes. Az idei utolsó, novemberi játéknapon valószínűleg még inkább elkülönül a B csoport első három helyezettje a többiektől, hiszen a pillanatnyilag első Svájc, a második Portugália és a harmadik Magyarország is hazai környezetben fogadja a – papíron – gyengébb riválisát.

Amennyiben minden a papírformának megfelelően alakul, úgy a helvétek majdnem biztosan az első két hely valamelyikén zárnak a végelszámolásnál, hiszen az első körben Portugáliát, majd a következőben a Storck-csapatot egyszer már legyőzték. Függetlenül a fájó Feröeri pontvesztéstől és a mutatott produktum alapján többet érdemlő Svájc-meccstől, a nemzeti tizenegy számára az első 2017-es, azaz a március végi, Portugália elleni, budapesti mérkőzés lesz kiemelt jelentőségű, hiszen ha a csapat nem tartja itthon legalább az egyik pontot, úgy már nem saját kezében lesz a sorsa, ráadásul lépéshátrányba is kerül az Európa-bajnok riválissal szemben.

Lettország ellen egyébként a válogatott két meghatározó játékosa is kisebb mérföldkőhöz érkezett a címeres mezben töltött pályafutásában. Gera Zoltán 95. alkalommal volt válogatott, így nemcsak fellépett a harmadik helyre – Juhász Rolandot megelőzve – a válogatottsági örökrangsorban, hanem a ma is aktív játékosok közül a Ferencváros 38 éves futballistája a csúcstartó. A 85 válogatottsággal a jelenleg is játszók között másodikként következő Dzsudzsák Balázs szintén előzhet, igaz, legkorábban november 13-án, Andorra ellen: az al-Wahda futballistája a legendás Puskás Ferencet érte be a válogatottbeli szereplés tekintetében.

Nemzetközibb vizekre evezve szembetűnő, hogy a franciaországi Eb-n súlytalan Svédország úgy áll az A csoportban, holtversenyben az élen, hogy az egyik favoritnak számító Hollandiát már vendégül látta. Jobban az eredmények mögé nézve azonban kiderül, hogy az immáron Zlatan Ibrahimovic nélkül rohamozó svédek később Luxemburgot idegenben, illetve Bulgáriát Solnában múlták felül, így számukra a neheze még eztán következik: minden valószínűség szerint mindjárt a negyedik körben, amikor is Franciaországban vizitál Janne Andersson csapata.

A 2016-os Eb-re ki sem jutó, egy éve meglepetésre a magyarokkal azonos selejtezőcsoportban utolsóként záró Görögország is hasonló cipőben jár a „H” jelű hatosban, mint a svédek a sajátjukban. A tegnap esti eredmények ismerete nélkül Görögországé Svájc és Belgium mellett az egyik olyan válogatott, amelyik három fordulót követően vesztett pont nélkül áll csoportjában. A három párharc során szerzett nyolc találat ugyanúgy nem rossz statisztika, mint a kilenc megszerzett egység, Gibraltár, Ciprus és Észtország legyőzése azonban nemzetközi nívón számolva aligha tartozik a vaskos fegyvertény kategóriába. Legfeljebb akkor, ha abból indulunk ki, hogy Görögországnak tavaly még oda-vissza sikerült kikapni a Feröer-szigetektől is…

Egy másik szigetország, Izland tündöklése mellett továbbra sem lehet szó nélkül elmenni. Azt követően, hogy az Eb-menetelés heteiben a fél világ meglepetésére szerepeltek a korábban csak bálnavadásznak csúfolt játékosok, Izland versenyben van az oroszországi szereplésért is. Kár ezen csodálkozni, volt, aki előre megmondta. „A csapat agresszív, és jól szervezett, nehéz megtörni. Az Eb-siker nem csupán egyszeri csoda, igenis van jövőnk. A játékosaink többsége ma már Skandináviában és Hollandiában játszik, valamint egyre jobb az infrastruktúra” – idézte a történelmi sikert követően egy svájci lap Arnór Gudjohnsent, az egyik leghíresebb, 73-szoros válogatott izlandi labdarúgót.

Az idősebb Gudjohnsen jövendölése egyelőre megállja helyét: Izland Ukrajnában értékes döntetlennel nyitott, majd otthon tartotta a pontokat Finnország és Törökország ellen is – a vasárnapi siker értékét növeli, hogy a törökök Horvátországban döntetleneztek.

A selejtezőcsoportok állása 3 forduló után
A csoport
Hétfőn játszották
Fehéroroszország-Luxemburg 1-1
Hollandia-Franciaország 0-1
Svédország-Bulgária 3-0
Az állás: 1. Franciaország 7 pont (5-1), 2. Svédország 7 (5-1), 3. Hollandia 4, Bulgária 3, 5. Fehéroroszország 2, 6. Luxemburg 1.
B csoport
Hétfőn játszották
Andorra-Svájc 1-2
Feröer-szigetek-Portugália 0-6
Lettország-Magyarország 0-2
Az állás: 1. Svájc 9, 2. Portugália 6, 3. Magyarország 4 (4-3), 4. Feröer-szigetek 4 (2-6), 5. Lettország 3, 6. Andorra 0.
C csoport
Csehország-Azerbajdzsán
Németország-Észak-Írország
Norvégia-San Marion
Az állás: 1. Németország 6 (6-0). 2. Azerbajdzsán 6 (2-0), 3. Észak-Írország 4, 4. Csehország 1, 5. Norvégia 0 (0-4), 6. San Marino 0 (0-5).
D csoport
Vasárnap játszották
Wales-Grúzia 1-1
Moldova-Írország 1-3
Szerbia-Ausztria 3-2
Az állás: 1. Szerbia 7 (8-4), 2. Írország 7 (6-3), 3. Wales 5, 4. Ausztria 4, 5. Grúzia 1, 6. Moldova 0.
E csoport
Kazahsztán-Románia
Dánia-Montenegró
Lengyelország-Örményország
Az állás: 1. Montenegró 4 pont (6-1), 2. Románia 4 (6-1), 3. Lengyelország 4 (5-4), 4. Dánia 3, 5. Kazahsztán 1, 6. Örményország 0.
F csoport
Litvánia-Málta
Szlovákia-Skócia
Szlovénia-Anglia
Az állás: 1. Anglia 6, 2. Skócia 4 (6-2), 3. Szlovénia 4 (3-2), 4. Litvánia 2, 5. Szlovákia 0 (0-2), 6. Málta 0 (1-7).
G csoport
Vasárnap játszották
Izrael-Liechtenstein 2-1
Albánia-Spanyolország 0-2
Macedónia-Olaszország 2-3
Az állás: 1. Spanyolország 7 (11-1), 2. Olaszország 7 (7-4), 3. Albánia 6 (4-3), 4. Izrael 6 (5-5), 5. Macedónia 0 (4-7), 6. Liechtenstein 0 (1-12).
H csoport
Hétfőn játszották
Bosznia-Hercegovina-Ciprus 2-0
Észtország-Görögország 0-2
Gibraltár-Belgium 0-6
Az állás: 1. Belgium 9 (13-0), 2. Görögország 9 (8-1), 3. Bosznia-Hercegovina 6, 4. Észtország 3, 5. Ciprus 0 (0-7), 6. Gibraltár 0 (1-14).
I csoport
Vasárnap játszották
Finnország-Horvátország 0-1
Ukrajna-Koszovó 3-0
Izland-Törökország 2-0
Az állás: 1. Horvátország 7 (8-1), 2. Izland 7 (6-3), 3. Ukrajna 5, 4. Törökország 2, 5. Finnország 1 (3-5), 6. Koszovó 1 (1-10).
Az európai selejtezőkből a kilenc csoportelső automatikusan indulási jogot szerez a 2018-as világbajnokságra, a legjobb nyolc csoportmásodik pótselejtezőn vívhat a kijutásért.Új madridi menetrend

Sürget az idő Madridban, október 31-ig kellene megalakulnia az új kormánynak, ha el akarják kerülni az előrehozott választás kiírását.

VI. Fülöp királlyal folytatott megbeszéléseit követően Ana Pastor házelnök bejelentette, október 24-25-én tárgyalna az uralkodó a pártok képviselőivel az új kabinet megalakításáról. Október 26-án vagy 27-én tarthatnák a parlamentben az első beiktatási vitát, s ha az első szavazás sikertelenül végződne, 29-én vagy 30-án a másodikat.

A két legnagyobb párt, a konzervatív Néppárt (PP) és a szocialisták között a háttérben tárgyalások kezdődtek azt követően, hogy lemondott a PSOE főtitkára, Pedro Sánchez, aki a kompromisszum fő kerékkötője volt. A szocialista ügyvezető testület, s vezetője, Javier Fernández híve lenne annak, hogy vessenek véget a maratoni válságnak – több mint 300 napja nincs kormánya Spanyolországnak -, de ehhez meg kell szerezniük a párt szövetségi tanácsának támogatását.

Ha csupán a PSOE 11 képviselője tartózkodna, Mariano Rajoyt beiktatnák, s megalakulhatna egy kisebbségi konzervatív kormány. Ha a PSOE vezetése biztosítja a királyt, hogy hajlandók erre, akkor VI. Fülöp új kormányalakítási megbízást ad, s vége lehet a patthelyzetnek, amit az Európai Unió is nagyon szorgalmazna.

Ha a második fordulóban, amikor már csupán több igen, mint nem szavazatra van szükség, nem iktatják be a jelenlegi ideiglenes kormányfőt, akkor a királynak nincs más lehetősége, ki kell írnia az új választást. Az egy éven belüli harmadik voksolást mindenki szeretné elkerülni.

Dél-Amerika után Ázsiában terjed a Zika-vírus

Több száz Zika-vírusos fertőzést regisztráltak Szingapúrban - írta az index.hu. 

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a legutóbb Dél-Amerikából indult, szúnyogokkal terjedő vírusos járványt már 70 országban észlelték, és egyre észrevehetőbb a jelenléte Ázsia csendes-óceáni térségében.

A vírus gyakran észrevétlen a szervezetben, ám különösen nagy kockázatot jelent a terhes nőkre és a magzatokra, akiknél kisfejűséget okozhat. Malajziában, Indonéziában a hetvenes években észlelték először, majd bő három évtizednyi csend után Brazíliában bukkant fel tavaly, innen jutott el ismét Ázsiába.

Kapcsolódó
Malajziában is megjelent a Zika-vírus