Lezárnák a schengeni határokat egy napra

Az Európai Unió tagországainak egy napra le kellene zárniuk a schengeni határaikat, hogy demonstrálják, egyebek mellett milyen előnyökkel jár az uniós tagság, és az emberek megtanulják értékelni az övezeten belüli vízummentes utazást - jelentette ki Xavier Bettel luxemburgi kormányfő.

"A határok egy napra történő lezárása megmutatná az embereknek, mit jelent két órát várakozni arra, hogy beléphessenek Olaszországba vagy Spanyolországba, és az, hogy mindenhol ellenőrzések vannak. Egyetlen nap, hogy megtapasztalják, milyen lenne kikerülni Európából" - közölte a miniszterelnök egy hétfői párizsi konferencián. "Borzalmas, amit javaslok, de arra jó lenne, hogy az állampolgárok megértsék, milyen előnyökkel is jár az EU-tagság" - mondta.

Az uniós ügyekre szakosodott Euractiv hírportál tájékoztatása szerint Xavier Bettel a magyarországi kvótareferendumról is beszélt, és aggodalmát fejezte ki annak a végeredményével kapcsolatban. "A szolidaritás európai értékeit nem lehet hibajavítóval kitörölni" - fogalmazott.

Kijelentette, hogy "a közösségi szellem hiánya az európai vezetők részéről megakasztotta az Európa-projektet (...) A közös munka és az összefogás egyszerűen nem létezik, mindenre nemzeti dimenzióból tekintenek". "Úgy beszélnek Brüsszelről, mint egy UFO-ról, Brüsszel azonban mi vagyunk" - tette hozzá.

Felszólalásában Bettel a Brexit kapcsán hangsúlyozta, hogy az EU-nak határozottnak kell maradnia, és ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az egységes belső piachoz való hozzáférés érdekében London fogadja el a személyek mozgásának szabadságát, mert a kettő elválaszthatatlan egymástól.

Mint mondta, Európa nem lehet a la carte menü, amelyből az ember kiválasztja a számára hasznos részeket, a többit pedig figyelmen kívül hagyja. "Nem a Facebookon vagyunk, ahol van +bonyolult kapcsolatban+ státus" - szögezte le a luxemburgi miniszterelnök.

Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A részt vevő brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Szerző

Brit külügyminiszter: Oroszország páriaállammá válhat

A brit külügyminiszter szerint Oroszország a szíriai Aleppóban végrehajtott légitámadásokkal azt kockáztatja, hogy páriává válik a nemzetközi közösségen belül.

Boris Johnson a szíriai helyzetről a londoni alsóházban tartott keddi vitanapon kijelentette: minden bizonyíték arra vall, hogy Oroszországot terheli a felelősség az Aleppóba indított segélyszállítmányok konvojait ért légitámadásokért. Johnson nevek említése nélkül hozzátette: nagyon szeretné, ha "azok az emberek", akik e támadásokért felelősek, a nemzetközi büntetőtörvényszék elé kerülnének.

Közölte: szeretné azt is, ha ezúttal a londoni orosz nagykövetség előtt lennének tüntetések. "Hol van ilyenkor a Stop the War Coalition?" - tette fel a kérdést, arra a háborúellenes szervezetre utalva, amely rendszeresen tart demonstrációkat brit és egyéb nyugati katonai beavatkozások ellen.

A brit külügyminiszter ugyanakkor elvetette azt az ötletet, hogy a nyugati szövetségeseknek repüléstilalmi övezetet kellene létrehozniuk Szíriában az orosz légitámadások megakadályozására. "Ezt nem tudjuk vállalni, hacsak nem állunk készen arra, hogy lelőjük a repüléstilalmat megsértő repülőgépeket és helikoptereket. Nagyon gondosan mérlegelni kell ennek következményeit" - fogalmazott alsóházi felszólalásában Johnson.

Ezzel az állásponttal egyetértett a legnagyobb ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt árnyékkormányának külügyminiszter-jelöltje, Emily Thornberry is, aki a kedd estébe nyúló vitanap után a BBC-nek kijelentette: az általa hallott szakértői vélemények szerint "egyetlen rossz döntés" elég ahhoz, hogy háborús helyzet alakuljon ki az Egyesült Államok és Oroszország között, és ezt minden körülmények között el kell kerülni.

A repüléstilalmi övezet gondolatát a keddi alsóházi vitát kezdeményező konzervatív párti képviselő, Andrew Mitchell vetette fel bevezető felszólalásában. Mitchell még a parlamenti vita előtt a BBC rádiónak kijelentette: senki nem akar tűzharcot Oroszországgal, senki nem akar orosz harci repülőgépeket lelőni, de a nemzetközi közösség felelőssége a civil lakosság védelme, és ha ez azt jelenti, hogy "védelmi jelleggel szembeszállunk az orosz légi tűzerővel az ártatlan civilek érdekében, azt meg kell tennünk".

Mitchell szerint a Szíriában végrehajtott orosz légi hadműveletek ahhoz a támadáshoz hasonlatosak, amelyet a náci Németország légiereje hajtott végre a spanyolországi polgárháború idején, 1937-ben Guernica városa ellen, másfélezernél több polgári lakost megölve.

Oroszország londoni nagykövete kedd este Twitter-üzenetben reagált a vitanapon elhangzottakra. Alekszandr Jakovenko szerint Oroszország tevékenységének mérlege több ezer szíriai falu felszabadítása, és több ezer tonna humanitárius segély eljuttatása. "Nagy-Britannia mit tud felmutatni?" - tette fel a kérdést a londoni orosz nagykövet.

A diplomáciai képviselet Twitter-oldalán egy nem sokkal korábbi üzenetben az áll, hogy Oroszország nem az aleppói gyerekek megmentését vétózta meg, hanem azt, hogy Szíriában is megismétlődjenek a Líbiában történtek. Az üzenet az ENSZ Biztonsági Tanácsában az aleppói bombázások leállítására francia kezdeményezésre előterjesztett határozattervezet hétvégi orosz vétójára, illetve a Líbiában végrehajtott nyugati katonai intervencióra utalt.

Szerző

Történetének legsúlyosabb válságában a Samsung

Publikálás dátuma
2016.10.11. 20:00
Egy sor telefont kellett visszaküldeni FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/GEORGE FREY
Történetének legsúlyosabb válságába sodródott a Samsung. A dél-koreai cég részvényei rövid idő alatt nyolc százalékot zuhantak, miután kiderült: zászlóshajójának szánt tabletje (a mobiltelefon és a tablet ötvözete), a Samsung Galaxy Note 7 továbbra is tűzveszélyes, pedig elvben már orvosolták a hibát, s világszerte kicserélték a hibásnak vélt több millió készüléket. Kedden hivatalosan bejelentették: felfüggesztik a mobiltelefon gyártását és eladását. A botrány Dél-Korea exportjára is negatív hatást gyakorolhat.

Fekete kedd volt a Samsung számára. Rossz konstrukciójú mobiltelefonja, a Galaxy Note 7 folyamatos gondjai miatt órák alatt 12,5 milliárd eurónyi összeggel apadt a vállalat részvényeinek összértéke. Ekkora összeget „égetett el” a fel-felgyulladó okostelefon.

Az újabb csapássorozat után a Samsung visszavonulót volt kénytelen fújni, s arra kérte azokat a felhasználókat, akik már elkövették a hibát, s megvásárolták a készüléket, kapcsolják ki azt. A vállalat mindemellett azt is közölte, felfüggeszti az eladást és a gyártást is.

A dél-koreai vállalat még szeptemberben 2,5 millió telefont hívott vissza, miután számos bejelentés érkezett arról, hogy a mobil lángra kap, vagy felrobban. Egy az Egyesült Államokbeli Kentuckyban élő férfi például egészen horrorszerű történetről számolt be. Elmesélte, amint egy nap arra ébredt, hogy a szobáját elárasztotta a füst, s kiderült, a kellemetlenséget mobilja idézte elő. Előzőleg egy felszállásra készülő amerikai belföldi repülőgépet kellett evakuálni, mert füst lepte el a gépet. Először természetesen készülő terrortámadásra gyanakodtak, kiderült azonban, hogy a tettes ezúttal szerencsére nem robbanószerkezet, hanem egy Samsung Note készülék volt. A világhálón számos fényképet találhatunk, amely a kiégett készüléket mutatja.

Az akkura gyanakodtak

A dél-koreai mérnökök sokáig vizsgálták, hol lehet a baj, s arra a következtetésre jutottak, hogy hibás az akkumulátor, mert két vezeték – a pozitív és a negatív – túlságosan közel van egymáshoz, ez okozza a túlzott felmelegedést, majd a tüzet. A Samsungnak amúgy sem erőssége az akku. A két új, amúgy nagyszerű készüléke, a Samsung Galaxy S7 és az S7 Edge használói is arra panaszkodtak, hogy gyorstöltésnél nagyon átforrósodik a készülék. Igaz, ezekben az esetekben nem történt baj.

Nos, a Samsung visszahívta készülékeit, s kicserélte az akkumulátort, múlt héten pedig be is jelentették, újra piacra dobták a problémás modellt. Csakhogy már polcokra való visszakerülés első napjaiban is hallani lehetett lángra kapó telefonokról. kezdetben a Samsung magabiztosan azt közölte, hogy nem a készülék okozta a problémát, miután azonban ismételten egyre sűrűsödő beszámolók érkeztek hibás, felrobbanó mobilokról, nem lehetett tovább másra kenni a bajt. Az Egyesült Államokból, Tajvanból, Kínából és az anyaországból, Dél-Koreából is érkeztek hírek felgyulladó készülékekről, eddig legalább nyolc ilyen esetet jegyeztek fel.

A Samsung közleményével próbálta menteni a menthetőt, nem mintha ez a történések fényében sikerülhet. „Akár eredeti Galaxy Note 7 készülékről van szó, akár cseréről, a felhasználók kapcsolják ki a telefont, mivel a vásárlóink biztonsága továbbra is elsődleges szempont számunkra” – hangzott a dokumentum, amely szerint tovább vizsgálják, mi is idézi elő a bajt. Mindez azt sugallja, a mérnököknek már fogalmuk sincs arról, valójában tényleg a hibás akkumulátor áll-e a háttérben, vagy valami egészen más tényező idézi elő a túlforrósodást.

Mindenesetre ha sikerül megtalálni a hiba forrását, akkor sem valószínű, hogy ismét megjelenhetnek a piacon a Note telefonnal, hiszen már eddig is valósággal rombolta a készülék a jó nevű dél-koreai cég imázsát. „Az egész ügy valószínűleg megölte a Galaxy Note 7-est” – vélekedett a Deutsche Welle oldalán Edward Snyder, a Charter Equity Research elemzője.

A legtöbb ilyen mobiltelefont az Egyesült Államokban és Ázsiában adták el, Európába csak 45 ezer példányt szállítottak, ennek nagy részét is a brit piacra.A botrány a lehető legrosszabb időben robbant ki a Samsung szempontjából. A cég ugyanis Galaxy S7 és S7 Edge készülékével a piac egyik legfontosabb szereplőjévé vált, az androidos telefonok tekintetében legalábbis, s hiába egyetlen típus hibájáról van szó, nyilvánvaló, hogy mindezek után a felhasználók a többi terméket is csekélyebb lelkesedéssel vásárolják majd, hasonló gondoktól tartva. A szöuli Korea Dzsong Ang napilap szerint azért sem valószínű, hogy a cég valaha is újra piacra dobja a Galaxy Note 7 készülékeket, mert már biztosan nem érheti el annak a bevételnek a töredékét sem, mint amit eredetileg remélt tőle.

Az Egyesült Államokban már napokkal ezelőtt jelezték, felhagynak a készülék eladásával a sorozatos problémák miatt. Mindez azért is súlyos csapás, mert a dél-koreai vállalat nem kevesebbet remélt, mint azt, hogy az Egyesült Államokban az Apple iPhone-jainak versenytársává válhat. A botrányt követően azonban erre vajmi kevés az esély. Az országban az AT&T és a T-Mobile US a Samsung készülékek legjelentősebb forgalmazója, ám mindkettő levette a polcokról ezeket a mobilokat.

A dél-koreai pénzügyminiszter azonban óva intett attól, hogy örökre búcsút intsenek a Note 7 készülékeknek. Szerinte egy ilyen döntés hazája exportját is nagyon kellemetlenül érintené. „Egyelőre azonban nem tudjuk megmondani, hogy az eset milyen közvetlen hatást gyakorol ránk” – jelentette ki Ju Il Ho.

Kudarc az amerikai piacon

Mivel az amerikai és az indiai piac lett volna a legfontosabb a Samsung számára, ezek után vélhetően meg is pecsételődött a termék sorsa. „Az amerikai piac nagyon fontos a Samsung számára, az üzleti eredmények szempontjából különösen kényes” – jelentette ki a francia Les Échos gazdasági napilapnak Neil Mawston, a Strategy Analytics kutatóintézet szakértője. Mint mondja, bármely vállalatnak gondjai adódnak az amerikai piacon, annak az egész világban érződnek a rendkívül negatív hatásai.

Hasonlóképpen látja a Samsung helyzetét Jake Saunders, az ABI kutatóintézet szakértője. Mint a BBC internetes kiadásának elmondta, rendkívül súlyos helyzetbe sodródott a Samsung, s lavinaszerű hatást gyakorolhat a botrány a cég további jövőjére, hiszen az egész hírnevét érte komoly kár.

Ugyanígy járt az egykor szebb napokat látott tajvani mobilgyártó, a HTC. 2011-ig a legnépszerűbb androidos készüléket mondhatta magáénak a tengerentúlon, ekkor azonban megindult lefelé a lejtőn. S bár azóta egy sor remek telefont dobott a piacra, képtelen kikecmeregni a válságból.

Javuló bevételek
2015 januárjában a hírek még a Samsung csökkenő árbevételeiről szóltak. Akkor nagyon nem tűnt rózsásnak a helyzet a cégnél, hiszen már az ötödik negyedévben könyvelhettek el visszaesést. A Samsung telefoneladásai akkor egyértelműen csökkenő tendenciát mutattak.
Később azonban ismét megindult felfelé a lejtőn a vállalat, tavaly októberben már arról számolt be, hogy a harmadik negyedévben nyeresége 28 százalékkal, 4,6 milliárd dollárra emelkedett. A kedvező eredmények annak voltak köszönhetőek, hogy a félvezető üzletág felfutása ellensúlyozta a mobiltelefon-üzletág gyenge teljesítményét.
2016-ban a moibiltelefonipar is magára talált az S7 és az S7 Edge jó eredményeinek köszönhetően. A Samsung fontos újítást hozott: lehetővé tette, hogy a felhasználók micro SD kártyán tárolják adataikat. Ez az iPhone készülékeknél például nem lehetséges.

Teljes döbbenet

A Samsungnál teljes a döbbenet. A cégnél sem értik, hogy dobhattak piacra egy ilyen készüléket, s miként követhették el kétszer is ugyanazt a hibát. A cég központjában sokáig nem fogták fel, vagy nem akarták felfogni, hogy a készülék valóban veszélyes. Ezért túlságosan későn tettek lépéseket, amikor már – ez esetben kissé bizarr hasonlattal élve – égett a ház. Ugyanakkor az mindenki számára egyértelmű, hogy már nem egyszerűen a Note 7 készülékekről van szó, hanem a vállalat tekintélyéről, a többi termék megbízhatóságáról. „Úgy véljük, hogy a közjáték nyomán a Samsung más okostelefonjai utáni kereslet is visszaesik” – vélekedett a Nomura brókerház.

A Samsung stratégiája most az lehet, hogy más termékeinek népszerűsítésére koncentrál. Csak így kerülheti el a még nagyobb bajt, részvényei értékének további zuhanását. Az NH Research Center kutatóközpont becslései szerint a Galaxy Note 7 eladásának felfüggesztése összességében 564 millió eurós bevételkiesést jelenthet a konszern számára. Összesen pedig mindennel együtt a kár elérheti a 13,5 milliárd eurót.

A Samsung nagy beruházásokat tervezett a jövőre, de mindez füstbe ment terv lehet. A nagy rivális Apple pedig csak nevethet a markába.

Itthon elektromos autók akkumulátorát gyártják
A Samsung esetleges mélyrepülését itthon is aggodalommal szemlélhetik. A dél-koreai vállalat augusztus végén jelentette be, hogy újranyitja és bővíti gödi gyárát, hogy az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezdjen. A százmilliárd forintos beruházás keretében 600 új munkahely jön létre – közölték akkor. A közlemény rámutatott, a Samsung SDI képcsőgyártóként indult 1970-ben, 2000-ben pedig akkumulátorgyártásba kezdett, amiben megszerezte az első helyet a világon.
A cég Magyarországon 2001-ben épített először üzemet, amely az európai piacra gyártott képcsöveket. A 2012-ben még 76 milliárd forint árbevételű Samsung SDI Magyarország Zrt. 2014-ben zárta be a mintegy 322 ezer négyzetméteres gödi képcsőgyárát, miután a képernyők iránti kereslet erősen megcsappant a plazmatechnológia magas áramigénye miatt.
A Samsungnak világszerte félmillió alkalmazottja van, tavaly 300 milliárd dollár volt az árbevétele. A gödi beruházás mögött az áll, hogy a közeljövőben az elektromos autók eladásának robbanásszerű növekedése várható. 2018-ra tervezik elérni a teljes gyártókapacitást, amikor 50 ezer elektromos vezérlésű gépjárművet szolgálnak majd ki.
A "három csillag"
Az 1938-ban alapított Samsung Group a legnagyobb dél-koreai ipari konglomerátum. Bevételei a dél-koreai GDP 20 százalékát teszik ki. A cég világszerte majdnem félmillió embernek ad munkát. Ha a cég bevétele nő, az a dél-koreai exportban is jelentkezik.
Leányvállalata, a Samsung Electronics bevételei alapján 2009-ben a világ első számú technológiaipari cége volt, 2012-ben az Apple mögött a második. A cég nevének jelentése „három csillag”, a hármas szám a hatalmasság, a nagyság képviselője, míg a csillagok a végtelenséget jelképezik.
A cégalapító, Li Bjung Hul 1987-ben bekövetkezett halála után harmadik fia, Li Kun Hi vette át a vállalat irányítását, 2008-ban azonban egy botrány miatt lemondásra kényszerült, azóta a leányvállalatok vezetik.