Kérlelhetetlen a miniszterelnök

Aleksandar Vučić szerb kormányfő tegnap kijelentette: a kormány úgy döntött, hogy megsemmisíti Pristina minden, a Trepča bánya és ipari kombinátra vonatkozó jogi határozatát – írta a Vajdaság Ma.

„Kénytelenek voltunk így dönteni, mert azt akarjuk, hogy a Trepča folytassa a munkát, nagyon sok téves információt közöltek a nyilvánossággal. Megnevettetett a Gazdasági Kamara értékelése, mely szerint az ingatlanaink összege 200 milliárd euró, ez gyerekmese. A Trepča létfontosságú Észak-Koszovó számára”, mondta Vučić. A koszovói parlament péntekről szombatra virradóra megszavazta azt a törvényt, amelyben az áll, hogy a kombinát 80 százaláka a koszovói kormány tulajdonában van.

„Nem értem, hogy ők mit kaptak ezzel, mit akarnak elérni. Nem mondhatják, hogy minden az övék, mert nem az. Tudják, hogy mennyi hitelezője van a kombinátnak Közép-Szerbiából. Nem rabolhatják el tőlünk, nem hagyjuk. Sem az albánoknak, sem azoknak, akik erre rábeszélték őket”, mondta a szerb kormányfő és hozzátette: nem hagyta, hogy a Trepča kérdésével a Biztonsági Tanácshoz forduljanak, mert ő nem egy cirkuszi kormányfő, és ezzel nem értek volna el semmit, írja az N1.

Szerző
Témák
Szerbia Vucic

Zeman behódolt a milliárdosnak

Milos Zeman cseh elnök már eddig is ismert volt arról, hogy beállt Andrej Babis pártja, az erőteljesen populista húrokat pengető ANO mögé. Most azonban minden korábbinál jobban kifejezésre juttatta, hogy mennyire támogatja a médiamágnást. 

A köztársasági elnök ugyanis elfogadhatatlannak nevezte, hogy Csehországban olyan regionális koalíciók jönnek létre, amelyekből kiszorítják a múlt hétvégi voksoláson legjobban szerepelt ANO-t. A párt a 13 régióból kilencben szerzett többséget, ám Andrej Babis pártelnök úgy vélte, hogy csak négyben sikerül kormányozniuk. Zeman úgy vélte, hogy esetenként „bizarr koalíciók” jöttek létre, egyben a bevándorlásellenességéről ismert politikus élesen bírálta a szociáldemokratákat. A CSSD több régióban a kommunistákkal lépett koalícióra, hogy megakadályozza az ANO további előretörését. Ennek az az oka, hogy jövő ősszel parlamenti választást rendeznek Csehországban, s a szociáldemokraták attól félnek: ha az ANO a régiókban is tarolt volna, akkor Babist senki sem állíthatja meg attól, hogy a kormányfői bársonyszékbe üljön.
Már akkor keményen kiállt a médiamágnás mellett, amikor a törvényhozás szeptember közepén elfogadta az összeférhetetlenségi törvényt. Ez kizárja, hogy vezető politilkus médiamágnás is legyen.  A multimilliárdos kormányfőhelyettes Andrej Babis tulajdonában van egyebek között két nagy országos napilap, a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny, valamint más sajtótermékek, kereskedelmi televíziók és rádióállomások. A kormánykoalíció két másik pártja, a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták, valamint az ellenzék ezért állandóan támadják Babist, s azt állítják, hogy a tulajdonában lévő médiát politikai hatalmának megerősítése érdekében használja fel. Babis a vádakat tagadja, s nem hajlandó lemondani médiaérdekeltségéről.

Az elfogadott jogi normának nincs visszamenőleges hatálya, s a jelenlegi törvénymódosítás csak akkor érintené Babist, ha tagja lenne a jövő választások után felálló kormánynak is. Ennek nagy a valószínűsége, mert Babis mozgalma jelenleg már hónapok óta a legnépszerűbb politikai tömörülés Csehországban. Milos Zeman köztársasági elnök jelezte, nem lesz hajlandó aláírni a jogszabályt, amelyről még a szenátusnak is szavaznia kell.

Szerző

Adócsalással vádolják a pártvezetőt

Alena Krempaská és Peter Weisenbacher, a pozsonyi Gorilla-tüntetések főszervezői és az Emberi Jogok Intézete (IĽP) munkatársai feljelentették az Egyszerű Emberek (OĽaNO) és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártokat a főügyészségen adócsalás gyanújával. Állításuk szerint a két párt szerződés nélkül fizetett honoráriumot a Gipsy Daniel együttesnek idén júliusban – számolt be az esetről a szlovákiai Új Szó.

Az együttes az egyik pozsonyi Bonapartyn lépett fel. Az aktivisták egy nyilvánosságra került e-mailre alapozzák gyanújukat, melyben Igor Matovič, az OĽaNO elnöke megegyezett Peter Pollák volt romaügyi kormánybiztossal, hogy leszervezi nekik a roma zenekar fellépését az SaS és az OĽaNO közös akcióján, és hogy rendes szerződés nélkül fizeti ki őket. Az OĽaNO által utólag közzétett számla szerintük egy egyszerű papírlap, amit bárki megvásárolhat 10 centért, majd a térdén ráfirkanthat valamit. Alena Krempaská és Peter Weisenbacher korábban összeférhetetlenség ügyében tettek panaszt Igor Matovič ellen, mert kiderítették, hogy ismét aktív az egyéni vállalkozói engedélye. Az aktivisták felszólították a képviselőt, hogy mondjon le mandátumáról.

Az összeférhetetlenségi bizottság egyszer már megbüntette Matovičot, amiért 2013-ban 21 napig érvényben volt a vállalkozói engedélye. Az ellenzéki képviselőre a fél éves fizetésének megfelelő összeget rótták ki büntetésként, ami mintegy 12 000 euró.

Szerző