Előfizetés

Népszabadság - Tényi feljelentése leleplezi a hazugságot

Publikálás dátuma
2016.10.12. 13:49
Forrás: Népszabi szerkesztőség/Facebook
Bejelentést teszek ismeretlen elkövető ellen a 2012. évi C. törvény 373. § (1) bekezdésébe ütköző csalás vétség kísérlete miatt - írja a híres fideszes feljelentő a III. kerületi ügyészségnek küldött beadványában. Indoklása szerint 2016. évi október hó 11. napon a Facebook közösségi oldalon Népszabi Szerkesztőség felhasználói név alatt a Mediaworks Zrt-től származó több levél került megosztásra, ezek szolgálnak alapul a beadványához. A notórius feljelentő ezúttal pestiesen szóval komolyan beletenyerelhetett a lecsóba. 

A két levél: 

1.

Tisztelt Előfizetőnk! Köszönjük, hogy előfizetésivel megtisztelte lapunkat és továbbra is olvasóink között üdvözölhetjük. Szeretném önt tájékoztatni, hogy nyilvántartásunk szerint az ön előfizetése október hónapban lejár. Bizva abban, hogy lapunkkal elégedett volt, előfizetésének meghosszabbításához csatolva küldjük Önnek az előfizetői számlát. Önnek nem kell mást tennie, mint átutalnia az összeget legkésőbb 2016. október 20-ig, így továbbra is postaládájában várja önt a Népszabadság napilap. Felhívjuk figyelmét, hogy bankszámlánk megváltozott! (számlaszám, etc.) 

2. 

Tisztelt Előfizetőnk!
A Népszabadság példányszáma az elmúlt tiz évben 74 %-kal, azaz 100 000 példányt meghaladó mértékben csökkent Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel. A Népszabadság jövője érdekében a Mediaworks menedzsmentje arra fog összpontosítani, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a lap számára. (...) A Mediaworks nagyra becsüli előfizetőit, és ahogyan a múltban, most is a legnagyobb gondossággal és odafigyeléssel jár el velük kapcsolatban. Ennek megfelelően az elkövetkező napokban kiemelt feladatának tekinti az előfizetőkkel történő kapcsolatfelvételt, felajánlva számukra, hogy a Mediaworks portfóliójába tartozó egyéb kiadványok előfizetése vagy a felfüggesztés időtartamára eső, már megfizetett előfizetői díj visszatérítése közül válasszanak.

Ugyan a két levél - ahogy a többi, a Mediaworks által közreadott irat aláírása sem - nem tartalmaz dátumozást, de a benne foglalt szövegből világosan kiderül, hogy az újabb előfizetésre buzdító üzenet, és a lap működésének puccsszerű  "felfüggesztése" ( október 8) között nem telhetett el annyi idő, amennyi idő alatt egy menedzsment meghozhat egy ilyen horderejű gazdasági döntést. 

Erre a következtetésre jutott, a feljelentő, Tényi István is, aki a feljelentés indoklásában a következőkre hívja fel a figyelmet: írja:  

A Facebook közösségi oldalon megosztott leveleken/tájékoztatókon nem található dátumozás. A közösségi oldalon többen felháborodásuknak adtak hangot, hogy az olvasók esetleges figyelmetlenségében bízva a kiadó pénzt próbál csinálni a felfüggesztésre került Népszabadság „értékesítéséből”. A nepszava.hu oldalon 2016. évi október hó 10. napon 13 óra 04 perckor került megosztásra a Magyar Posta egyik alvállalkozója által küldött levél, miszerint  A Posta alvállalkozója úgy tájékoztat: megszűnt a lapMiközben a Mediaworks még hétfő reggel is azt írta, hogy tovább egyeztet a Népszabadsággal, kiderült: a lap előfizetői kaptak egy levelet a Posta alvállalkozójától arról, hogy megszűnt a napilap. Ne maradjon napi sajtó nélkül - áll a levélben, amelyben felajánlják segítségüket új előfizetés indításával kapcsolatban. A nol.hu-n található sajtóközleményben sincs szó megszűnésről, ott azt írták: a Népszabadság kiadása valamennyi formájában (beleértve a nyomtatott és az on-line kiadást is) a mai nappal, az új koncepció kialakításáig illetve megvalósításáig, felfüggesztésre kerül. A Btk. 373. § alapján: (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el - írja Tényi a beadványban, amit - szokás szerint azzal zár, hogy: 

A vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérem. Az ügyben tett intézkedésekről tájékoztatás kérek.

Budapest, 2016. évi október hó 11. napján

Tisztelettel:
ifj. Tényi István s.k.

lásd még: Népszabadság - A Mediaworks térfelén a labda

Új vezér a Mediaworks élén
A Mediaworks Hungary Zrt. Door Tamást, a társaság értékesítési és marketing igazgatóját megbízta, hogy jelenlegi feladatai mellett töltse be a kiadócsoport megbízott-vezérigazgatói pozícióját - közölte a társaság szerdán az MTI-vel. Érdekesség, ( vagy mi) hogy éppen Door Tamás volt az, aki a minap - dátum ezúttal sincs a levél végén - "örömmel" üzent a "tisztelt előfizetőknek," hogy a menedzsment örömére szolgált az olvasók elégedettsége "a megújult Népszabadság szeptemberi és októberi (!!- a szerk.) számaival." Ezután következik a fenti levélben is olvasható buzdítás az előfizetés megújítására.

 

Népszabadság - A Mediaworks térfelén a labda

Publikálás dátuma
2016.10.12. 12:33
Forrás: Népszabi szerkesztőség/Facebook
Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője levelet küldött a lapot tulajdonló Mediaworks-nek, - az esetleges értelmezési/fordítási akadályok elhárítása érdekében két nyelven - hogy ismételten kérje a munkatársak bizonytalan helyzetének rendezését. Választ azonban egyelőre nem kapott. Minden bizonnyal nagy kitartásra és elszántságra lesz szüksége Murányinak, hogy valamiféle választ, megoldási javaslatot csikarjon ki a cégvezetéstől, ugyanis - mint megírtuk - a főszerkesztőt meglepte, hogy a Mediaworks közleménye szerint miatta maradt volna el a tárgyalás az ügyről. Közben kiderült: hétfőn épp a vádlottak padján ült a Mediaworks tulajdonosa egy osztrák bíróságon.

Zavaros helyzetben kell keresni a megoldást

Igencsak zavaros helyzetben kell keresni a megoldást;  a kiadó által szombat óta „felfüggesztett” Népszabadság tulajdonosa kedden közleményt adott ki, miszerint sajnálattal vették tudomásul, hogy a Népszabadság főszerkesztője által a lap potenciális akvizíciója kapcsán kezdeményezett megbeszélést a főszerkesztő röviddel a tárgyalás megkezdése előtt lemondta. Murányi András közlése szerint azonban korántsem az ő távolmaradásában keresendő a kudarc oka, hiszen  a Mediaworks tulajdonosának, illetve a cég vezetésének a tárgyalás feltételéül szabták, hogy a kiadó rendezze a bizonytalanságban tartott munkavállalók anyagi helyzetét. Ugyancsak kérték, hogy az egyeztetések megkezdése előtt a Mediaworks tisztázza, mi van az MKB Banknak a Népszabadságra bejegyzett jelzálogával, tárgyalni ugyanis csak „tiszta” cégről lehet. 

A munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van

Forrás: Népszabi szerkesztőség/Facebook

Forrás: Népszabi szerkesztőség/Facebook

Nagyon kevés információ van arról, hogy mi a célja valójában a Népszabadság tulajdonosainak. Az újságírók légüres térben vannak, nem tudják, mi fog velük történni, a munkáltató munkajogi szabályokat folyamatosan megsérti, nem tájékoztatja a munkavállalókat. Ezt Dojcsák Dalma a Népszabadság újságíróinak jogi képviseletét ellátó TASZ munkatársa mondta a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Tájékoztatása szerint a jogszabályok előírják, hogy a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége van, kivéve, ha erre olyan nyomós indoka van, ami ezt megakadályozza. A TASZ úgy látja, hogy a Népszabadság menedzsmentje ilyen nyomós okot nem tud felmutatni. Ha néhány napon belül nem folytatja a foglalkoztatást, az jogsértő állapotot eredményezhet.

Közben az Átlátszó oknyomozó portál közreadta, hogy a lapot gazdasági okokra hivatkozva gyakorlatilag kivégző Mediaworks volt az a cég, amely a nyomtatott sajtóban a legtöbbet profitált a kvótakampányból.

De más újság is van: 

A vádlottak padján a Népszabadság tulajdonosa

Az osztrák Kurier írta meg, hogy a Mediaworks tulajdonosa egy osztrák bíróságon, a vádlottak padján ült, amikor megbízottainak tárgyalniuk kellett volna a Népszabadság szerkesztőségével. Heinrich Pecina hétfőn egy másik ügyben elismerte a bűnösségét a bíróságon, de a Kurier méltatlanak nevezi szerepét Orbán Viktor médiaháborújában is. A hírre itthon a 24.hu figyelt fel.

A Kurier szerint a Budapesten dúló médiavihar közepette az üzletember hétfőn a vádlottak padján ült Klagenfurtban, a Hypo Alpe-Adria Bank perében. Beismerte, hogy törvényellenes módon, 4,3 millió euró értékben három hamis számlát állított ki, de azt mondta, már sajnálja, megbánta ezt. 

A lap felidézi, hogy a Mediaworks tulajdonosa két hete vette meg a Pannon Lapok Társaságát, ami az ügylet bírálói szerint furcsa, korábban ez versenyjogba ütközött volna. A kritikusok feltételezik, a kormány azzal a feltétellel adott hirtelen zöld jelzést, hogy cserébe elnémul a Népszabadság, amelyet előzőleg a hatalom kivéreztetett.

lásd még: Tényi feljelentése leleplezi a hazugságot

Sokkoló hírek - Elektromos "kényszerítőt" kaphat a honvédség

Publikálás dátuma
2016.10.12. 12:22
Illusztráció/Thinkstock
Elektromos sokkolóval is felszerelné a katonai rendészeket a kormány – derül ki egy, a Magyar Nemzet  által megismert jogszabálytervezetből. A változásokat a migrációval és a terrorizmussal indokolják.

A javaslat szövege szerint a migráció, a terrorizmus és a nemzetközi katonai vállalások hatékonyabb ellátása indokolja a módosításokat. Különösen figyelemre méltó, - írja a lap -  hogy a tervezet szerint a déli határ védelmében részt vevő MH Katonai Rendészeti Központ állományát a lőfegyveren kívül elektromos sokkolóval is ellátná a kormány. Az új kényszerítőeszköz engedélyezése megosztja a rendvédelmi szakmát, a sokkoló alkalmazása ugyanis veszélyes, korábban több esetben halálhoz vezetett. A rendőrség pél­dául 2009-ben elutasította az eszköz bevezetését, mondván, az Egyesült Államokban a sokkolók számos halálesetet okoztak. Kis-Benedek József, a Magyar Hadtudományi Társaság biztonságpolitikai szakértője szerint a kényszerítőeszköz bevezetését a határ menti feladatok indokolják. A szakértő leszögezte: a rendőrség alacsony létszáma miatt a katonai rendészekre különösen nagy szükség van, ezért érthető az eszköz bevezetése.

Mindeközben ma a honvédek jogállásáról szóló törvényt vitatja meg az Országgyűlés.  Az MTI beszámolója szerint rendvédelmi egészségkárosodási keresetkiegészítést, illetve járadékot vezetne be a honvédek és a rendvédelmi szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvények módosítása - ez derült ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának szavaiból szerdán az Országgyűlésben a törvényjavaslat általános vitájában.Kontrát Károly közölte, a kormány szeretné megóvni az önhibáján kívül egészségügyileg alkalmatlanná váló állomány egzisztenciáját; az új ellátási rendszer a rendvédelmi életpálya során bekövetkező rendkívüli események, élethelyzetek, például balesetek vagy betegségek hatékony kezelését szolgálja. Az államtitkár azt mondta, alapvető követelmény, hogy az érintettet továbbfoglalkoztassák, a foglalkoztató szervezet köteles az érintettnek egészségügyi állapotának megfelelő állást biztosítani akár hivatásos, akár nem hivatásos munkakörben. Hozzátette: az előterjesztés meghatározza a jövő évi 5 százalékos illetményemelés szabályait és új szabályokat vezet be a határvédelem kapcsán felmerülő szolgálati feladatokkal kapcsolatban.