Putyint aggasztja, hogy megromlott a kapcsolata Washingtonnal

Oroszországot aggasztja, hogy megromlott a kapcsolata az Egyesült Államokkal - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy moszkvai gazdasági fórumon.

Putyin szerint nehéz párbeszédet folytatni a jelenlegi amerikai kormányzattal. Mint mondta, az amerikai elnökválasztási küzdelemben mindkét fél "retorikai visszaéléseket" követ el Oroszországgal szemben, ám Moszkva kész együttműködni Washingtonnal, bárki nyerjen.

Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok finanszírozta az ukrajnai radikális ellenzéket, és segítette elő az ottani "államcsínyt". Mint mondta, Oroszország rákényszerült, hogy megvédelmezze az Ukrajnában élő oroszokat. "Arra van szükség, hogy partnerként viselkedjünk, és hogy figyelembe vegyük egymás érdekeit. Mi készek vagyunk erre" - mondta.

Az orosz elnök kijelentette, hogy nem szolgálja hazája érdekeit az a botrány, amely az Egyesült Államokban azon állítással kapcsolatban robbant ki, hogy orosz hackerek törték fel a Demokrata Párt elektronikus levelezését. Hozzátette, hogy a számítógépes betörésekkel kapcsolatban keltett "hisztériával" csak el akarják terelni a figyelmet a nyilvánosságra hozott dokumentumok tartalmáról.

Vlagyimir Putyin azzal vádolta meg a francia kormányt, hogy az a hétvégén szándékosan hozta "vétókényszerbe" Moszkvát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A francia határozattervezet ugyanis, az előzetes orosz kérés ellenére, kizárólag Damaszkuszt tette felelőssé a Szíriában kialakult helyzetért. Az orosz elnök feltette a kérdést, hogy egy olyan jelentős hatalom, mint Franciaország, "miért az amerikai érdekeket szolgálja a polgárháborúba süllyedt közel-keleti országban?" Putyin kijelentette, hogy szeptember 20-án Aleppó közelében egy terrorszervezet követte el a segélykonvoj elleni támadást, és Moszkva tudja, hogy Washington tisztában van ezzel.

Szerző

Meghalt Gerold László

Rövid és súlyos betegségben, 76 éves korában elhunyt Gerold László vajdasági irodalom- és színháztörténész, színikritikus, egyetemi tanár - tudatta a hírt Gerold László élettársa szerdán.

Gerold László az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom tanszékén szerzett diplomát 1963-ban. Az újvidéki Magyar Szó című napilap munkatársa és kritikusa, majd a Híd folyóirat szerkesztője, illetve főszerkesztője volt. 1971-től 2008-as nyugdíjba vonulásáig z Újvidéki Egyetem magyar tanszékén tanított, illetve 1983 és 1991 között tanszékvezetőként tevékenykedett, vendégtanárként Belgrádban és Zomborban is tanított.

Munkásságával kiérdemelte a Szenteleky Kornél Irodalmi Díjat, a Híd Irodalmi Díjat, valamint a Palládium-díjat, amelyet az irodalom, a tudomány és a képzőművészet területen elért kiemelkedő teljesítményekért adnak át. Tagja volt minden jelentősebb irodalmi csoportnak, többek között a Vajdasági Íróegyesületnek. 2002 és 2009 között a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsnak, a vajdasági magyarság 35 tagú kisebbségi önkormányzatának is a tagja volt.

Legjelentősebb műveinek a Jugoszláviai magyar irodalmi lexikon 1918-2000, majd a Vajdasági magyar irodalmi lexikon 1918-2014 összeállítását, illetve a szabadkai színjátszás történetéről szóló könyveit tartják, azonban számos színikritikai, szociográfiai és esszékötete jelent meg.

Szerző

Trendforduló menekültügyben - Egyre kevesebben érkeznek Németországba

Németországban megtörtént a trendforduló a menekültügyben, az érkező menedékkérők száma az idén jelentősen csökkent 2015-höz képest, és csökkenésnek indult a menedékjogi kérelmek száma is - mondta Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter.

A január-szeptemberi időszakban 213 ezer menedékkérőt vettek nyilvántartásba, ami nagymértékű csökkenés tavalyhoz képest, amikor kilenc hónap alatt 577 ezren érkeztek. A szövetségi bevándorlási és menekültügyi (BAMF) hivatalnál végrehajtott fejlesztések és a menekültügyi eljárás digitalizációja révén sikerült biztosítani a rendet és a folyamatok irányíthatóságát - emelte ki a miniszter.

A BAMF-hoz az idén eddig 657 855 menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A nyilvántartásba vett menedékkérők száma és a menedékjogi kérelmek száma közötti eltérést az magyarázza, hogy a tavaly érkezett menedékkérők közül sokan csak idén tudták benyújtani kérelmüket.

Szeptemberben 76 400 kérelem érkezett a hivatalhoz, ami 16,4 százalékos visszaesés augusztushoz képest. Havi összevetésben az idén először csökkent a kérelmek száma, ami trendfordulót jelez, és azt mutatja, hogy a tavaly érkezettek közül már majdnem mindenki be tudta nyújtani kérelmét.

A hatóság az idén szeptember végéig 462 314 ügyet bírált el, ami 164,9 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Szeptemberben 69 874 kérelmet bíráltak el, ami történelmi csúcsot jelent, és meghaladja a 2012 egészében elbírált kérelmek számát - húzta alá Thomas de Maiziere.

Trendfordulót jelez az is, hogy szeptember utolsó hetében a hivatal az idén először több kérelmet bírált el, mint amennyit benyújtottak hozzá - tette hozzá a miniszter. Azonban az elbírálásra váró ügyek száma továbbra is jelentős, de a növekedés lassult. Szeptember végén 579 314 volt az elfekvő kérelmek száma, egy hónappal korábban 567 479 ügy várt elbírálásra.
A hivatal a következő hónapokban egyre inkább utoléri magát, és várhatóan 2017 első negyedévének végére teljesen ledolgozzák a lemaradást - mondta Frank-Jürgen Weise, a BAMF vezetője.

Hozzátette, hogy a fejlesztések révén nagymértékben gyorsult az ügyek elbírálása, az újonnan érkező menedékkérők esetében már csak 1,5 hónap az átfutási idő, és az esetek nagyjából 50 százalékát kitevő egyszerűbb ügyekben néhány nap alatt elbírálják a kérelmet.

Azokkal a bírálatokkal kapcsolatban, hogy a BAMF nem működik együtt megfelelően a biztonsági szervekkel, és nem tesznek feljelentést, amikor hamis útlevelet találnak menedékkérőknél, Frank-Jörgen Weise elmondta, hogy a benyújtott útlevelek, okmányok mintegy 6 százaléka bizonyul hamisítványnak, és rögtön értesítik a biztonsági szerveket, amikor ilyet találnak.
A BAMF részt vesz a szövetségi terror-elhárítási központ munkájában, együttműködése a területen tevékenykedő többi hatósággal igen szoros. Nemcsak a hamis úti okmányokról tájékoztatják partnereiket, hanem minden olyan esetben is, amikor egy menedékkérő a meghallgatásán gyanúsnak tűnik. Havonta nagyjából 1000 ilyen eset van - mondta a hivatal vezetője.

Az idén eddig a kérelmezők mintegy 60 százaléka kapta meg a menekültstátuszt vagy a nemzetközi védelem valamely más formáját. Az önkéntes hazatelepítési programok vagy kitoloncolás révén mintegy 60 ezer elutasított menedékkérő hagyta el az országot - ismertette Thomas de Maiziere, megjegyezve, hogy az ország elhagyását előíró jogerős határozatok végrehajtásában "még jobbnak" kell lennie a német szerveknek. Hozzátette, hogy a kitoloncolásokért felelős tartományokkal együtt vizsgálják, hogy miként lehet felszámolni a kitoloncolásokat hátráltató tényezőket, körülményeket.

A közbiztonság erősítését célzó erőfeszítésekkel kapcsolatban kiemelte: a tárca javaslatot készít arról, hogy tegyék lehetővé a kitoloncolási őrizetet mindazok esetében, akiket jogerős határozat kötelez az ország elhagyására, és veszélyeztetik a közrendet és a közbiztonságot.

Szerző