Előfizetés

Fertőz a kolera Haitin, egész falvak tűntek el

Haitinek égető szüksége van a nemzetközi közösség nagyszabású segítségére a Matthew hurrikán által okozott károk helyreállításához - hívta fel a figyelmet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Legalább 1,4 millió embernek azonnali segítségre van szüksége, több mint 300 oktatási intézmény megrongálódott, és számos ültetvényt, illetve élelmiszerraktárt megsemmisített a vihar. 

Az ENSZ a következő három hónap során 120 millió dollárt (csaknem 33 milliárd forintot) szeretne összegyűjteni a karibi térség legszegényebb országának számító Haiti részére. A haiti hatóságok legfrissebb értesülései szerint a Matthew-t kísérő időjárási jelenségek miatt legalább 372-en vesztették életüket a karibi országban, más összesítés szerint mintegy ezer ember halt meg.

Az UNICEF úgy tudja, hogy 100 ezer haiti diák oktatása került veszélybe a hurrikán okozta károk miatt. A szervezet rögtönzött tantermekben igyekszik biztosítani az oktatás folyamatosságát. A Matthew hurrikán azért is végzett óriási pusztítást Haitin, mert az ország szegény, és a gyenge építésű viskók jellemzőek, amelyeket a nagy szél pillanatok alatt tönkre tudott tenni – mondta Juhász Árpád geológus az M1 aktuális csatorna műsorában.

Egymillió, kolera elleni védőoltást küld Haitinek az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután a szigetország déli és nyugati felén már több mint húsz halálos áldozata van a járványnak, eddig háromszáznál is több megbetegedést jelentettek.

A fertőződést az ivóvíz szennyeződése okozza, mivel a Matthew hurrikán súlyosan megrongálta a csatornahálózatot, a szennyvíz összekeveredett az ivóvízzel.

Rijádot támadta a Hezbollah-vezér

Több mint egyórás, élőben közvetített beszédet mondott Bejrútban Szájjed Haszan Naszralláh, a Hezbollah első számú vezetője a síiták legfontosabb ünnepe, az Asúra alkalmával. 

(Az ünnepen a síiták Mohamed próféta unokájának, Husszeinnek a mártírhalálára emlékeznek, öncsonkító és önkínzó fesztiválokon is. Husszeint és csapatát 680-ban az iraki kormányzó tőrbe csalta, és Kerbalánál lemészároltatta őket.) Naszrallah az idei ünnepen arról beszélt, úgy tűnik, semmiféle esély sincs Szíriában békés megoldásra, nincs lehetőség a tárgyalásokra sem. A Hezbollah vezér további fegyveres konfrontációkat valószínűsített.

A libanoni radikális síita mozgalom, amelyet az Európai Unió is terrorszervezetnek minősített 2013-ban, Irán szövetségese, Szíriában az Aszad rendszert támogatja, Jemenben pedig a huszikat. Vagyis élesen szemben áll Szaúd-Arábiával, amely maga a rossz megtestesülése a Hezbollah szemében. Így nem véletlen hogy Naszrallah terjedelmes ünnepi beszédének középpontjában újra a szaúdi királyi ház elleni uszítás állt, amire a tömeg lelkesen skandálta, hogy „Halál Al-Szaúdra! (a dinasztia neve)”.

Randalírozó turisták Pompeii romjain

Tombol az egész olasz sajtó hat magyar vállalhatatlan viselkedése miatt. Az olasz Il Mattino lap felháborodva közölt ugyanis egy képet, amelyen állításuk szerint hat magyar turista szerepel - írja a blikk.hu.

A férfiak felmásztak egy ásatáson feltárt ókori bazilika romjaira, majd ott több mint egy óráig pózoltak, szobrokat utánoztak, és fotóztak, a képeket a Facebook-oldalukra is feltették. – A magyar turisták viselkedése ékes példája a kultúra és az érzékenység hiányának – mondta Massimo Osanna, a romok főfelügyelője az olasz újságnak. Hozzátette, feljelentést tesznek az ügyben a hatóságoknál.

– Ezekben a régi romokban rengeteg mikrorepedés van, ha ezt megmozgatják, a kötőanyagok elmozdulhatnak, a meglévő hajszálrepedések pedig tovább nőhetnek, így ez statikailag valóban megviselheti a romokat – nyilatkozta Szabó Géza régész.

Úgy vélte, a keletkezett repedésekbe akár csapadék is beszivároghat, így hosszú távon okozhat károkat az ókori építményben. A világörökség részeire nemcsak helyi, de nemzetközi szabályok is vonatkoznak, szándékos rongálásuk pedig bűncselekménynek számít, szigorúan büntetik. Így ha bebizonyosodik, hogy valóban kárt okoztak, szembe kell nézniük az olasz és a nemzetközi törvényekkel is.

Kitiltás egy életre Egyiptomból
Amint arról korábban beszámoltunk, egy életre szóló Egyiptomból való kitiltás lett a büntetése annak a német tizenévesnek, aki a szabályokat megszegve felmászott a gízai Kheopsz-piramis tetejére.
A 18 éves Andrej Ciesielski még január 18-án hajtotta végre tettét, amit egy szelfibot segítségével videóra is vett, amit feltöltött Facebook oldalára. Az idegenforgalmi rendészet és a régészetvédelmi szervek tagjai ezután őrizetbe vették, majd később szabadon engedték.
Ciesielski az eset kapcsán úgy nyilatkozott: a piramis megmászása volt az elsődleges célja egyiptomi látogatásának. Tisztában volt a tiltásokkal, de ez nem tántorította el.