Teszek rá

Publikálás dátuma
2016.10.13. 21:23

Pápai Gábor rajza.

Szerző

Folytatódik a mellébeszélés

Publikálás dátuma
2016.10.13. 21:01
Lázár János rendre megvezeti az újságírókat és a közvéleményt FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Nem veszünk részt a jövőben a Kormányinfón. Az ok: Lázár János ugyan minisztertársainál jóval őszintébben válaszol az újságíróknak, ám a lényegről nem beszél. Rogán Antall helikopterezéséről csütörtökön annyit mondott, ha egy székre feláll már tériszonya van, így életében nem utazott helikopterrel. Amikor megkérdezték, mit gondol arról, hogy az MNB elnöke a Bankszövetség és az UniCredit elnökének lakásában lakik közölte, a szövetségnek jobban kellene ügyelni a látszatra. Az sem zavarta különösebben, hogy a Népszabadság széke üresen maradt.

Életében nem utazott helikopterrel, nem is tervezi, mert ha egy székre feláll már tériszonya van. Lázár János kancelláriaminiszternek csütörtökön ennyi mondanivalója volt Rogán Antal kabinetminiszter helikopteres kiruccanása kapcsán. Kiderült, nem kételkedett abban, hogy a propagandaminiszter a Házban meg fogja válaszolni a neki szóló kérdést. A Miniszterelnökség vezetője arra sem adott egyenes választ, szabad-e az MNB elnökének a Bankszövetség és egyben az UniCredit vezérének lakásában laknia. A kormánynak az MNB tevékenységét nem kellene kommentálnia, a Bankszövetség viszont jobban ügyelhetne a látszatra - fogalmazott. Amikor Matolcsy Györgyre utalva arról kérdezték, elfogadhatónak tartja-e, hogy egy intézmény vezetője a feleségét, barátnőjét, szeretőjét alkalmazza úgy reagált, nem szeretné, ha az ő minisztériumában ilyen történne.

Lázár a Kormányinfón bejelentette, Orbán Viktor kormányfő pénteken egyeztet az újabb alaptörvény-módosításról az MSZP elnökével, jövő héten pedig a Jobbik elnökével találkozik. Molnár Gyula viszont szerkesztőségünkkel közölte, bár a miniszterelnök megkereste az ügyben, nem tárgyal az alaptörvényről. A párt elnöksége és frakciója egyhangúlag úgy döntött, nem vesznek részt a jogszabály-alkotásban. Mielőtt a kancelláriaminiszter bármilyen találkozót bejelent, tudnia kellene, mi a különbség Orbán postafiókjában a „beérkező levelek” és a „elküldött levelek” között - figyelmeztetett az MSZP elnöke. Lázár ugyan minisztertársainál jóval őszintébben válaszol az újságíróknak, ám a lényegről soha sem beszél. A Népszava ezért a jövőben nem vesz részt a Kormányinfókon.

Szerző

Az MSZP elnöke nem tárgyal az alaptörvény módosításáról

Az MSZP elnöke nem tárgyal az alaptörvény módosításáról. Molnár Gyula közleményében a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatójára reagált. 

Lázár János azt mondta: a kormány célja meggyőzni az ellenzéki frakciókat arról, hogy az alaptörvény módosítása elengedhetetlenül szükséges az ország határainak megvédéséhez. Orbán Viktor miniszterelnök erről egyeztet a frakcióval rendelkező pártok vezetőivel, pénteken az MSZP, a jövő héten pedig a Jobbik elnökével találkozik.

Molnár Gyula hangsúlyozta: nem tárgyal az alaptörvényről. A közleményben az MSZP elnöke kifejti: bár Orbán Viktor valóban küldött nekik megkeresést, miután az "új többség" a népszavazáson nem támogatta az alaptörvény módosítását, az MSZP elnöksége és parlamenti frakciója egyhangúlag úgy döntött, hogy nem vesznek részt a jogszabályalkotásban. Úgy fogalmazott, hogy mielőtt Lázár János bármilyen találkozót bejelent, előbb tudnia kellene, mi a különbség Orbán Viktor postafiókjában a beérkező és az elküldött levelek között.

Megjegyezte ugyanakkor: ha a miniszterelnök Magyarországot érintő biztonságpolitikai ügyekről, a jogállamiság, a sajtószabadság helyreállításáról vagy az európai uniós jövőről akar beszélni vele, áll elébe a személyes találkozónak.

Szerző