Előfizetés

A Tiszta szívvel Amerikában is debütál

Publikálás dátuma
2016.10.14. 13:09
A fotón a két főszereplő: Thuróczy Szabolcs és Fenyvesi Zoltán - Forrás: Magyar Filmunió
A patinás chicagói nemzetközi filmfesztiválon lesz először látható az Egyesült Államokban Till Attila mozifilmje, mely az Európai Filmdíjakért és Magyarország hivatalos Oscar nevezettjeként az Amerikai Filmakadémia díjáért is indul.

52. alkalommal több mint 140 kurrens játékfilmmel a műsoron és a legnagyobb sztárok részvételével rendezik meg a napokban Chicagóban a mozi nagyszabású nemzetközi ünnepét, mely az Egyesült Államok elsőként alapított nemzetközi filmfesztiválja.

Az „Új rendezők” versenyprogramban lesz Till Attila Tiszta szívvel című akcióvígjátékának az amerikai premierje október 15-én Stalter Judit producer részvételével. Az első és második filmeket felvonultató tekintélyes válogatásba mindössze 15 alkotás kapott meghívást.

A rövidfilmek versenyében Tóth Luca Superbia című animációja indul, melynek Cannes-ban volt a világpremierje.

A chicagói premiert követően a Tiszta szívvel-t műsorra tűzi Izrael rangos filmes eseménye, a haifai filmfesztivál, majd az ausztrál premierre is sor kerül a Canberrában október 27-én kezdődő és idén 20. jubileumát ünneplő szemlén. Az európai bemutatók sora a leideni filmfesztiválon folytatódik Hollandiában, majd a franciaországi Arras seregszemléjén november elején.

Till Attila második játékfilmje, a Tiszta szívvel akcióvígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatában állnak.  

Házkutatást tartott az Energiaklubnál a NAV

Publikálás dátuma
2016.10.14. 13:07
Korábbi felvétel a rendőrségi házkutatásról. FOTÓ: Népszava
Bejelentés nélküli házkutatást volt tegnap az Energiaklubnál - írta honlapján a civilszervezet. A pénzügyőrök elvitték az egyik nemzetközi támogatású projekt iratait, szerződéseit és más, a programmal kapcsolatos iratokat. Az Energiaklub a határozat ellen panaszt nyújt be az illetékes hatóságnál.

"A mai napon, 2016. október 13-án újabb "kényszerintézkedést" szenvedtünk el: reggel váratlanul és előzetes bejelentés nélkül házkutatást tartott az Energiaklub irodájában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága. Az eljárás tárgya és célja számunkra nem ismert - egyelőre annyit tudunk, hogy a vizsgálat ismeretlen tettes ellen zajlik, és a vizsgálatot megindító határozat szerint "az eljárás eredményessége és a tényállás tisztázása érdekében szükséges" az Energiaklub "Klímaválasz - Kapacitásfejlesztés a helyi klímaadaptációért" elnevezésű projektjének átvizsgálása is" - idézi a hvg.hu az Energaiklub közleményét, amit úgy folytatnak: a norvégiai, izlandi és lichtensteini támogatásból megvalósult projektet 2016 áprilisában sikeresen lezártuk. A projektről 4 havonta beszámoltunk a támogatást kezelő szervezetnek: a nemzetközi, de szentendrei székhelyű Regional Environmental Center-nek, amely az összes beszámolónkat rendben lévőnek találta. 2016 szeptemberében egy nemzetközi auditor részletekbe menő vizsgálatot hajtott végre a projektben részt vevő szervezeteknél, melynek során információnk szerint mindent rendben találtak.

A pénzügyőrök elvitték az egyik nemzetközi támogatású projekt iratait, szerződéseit és több mint 300 számláját, illetve a projektvezető, a projekttel kapcsolatos levelezését,  de azt nem közölték, hogy az eljárás tárgya és célja számunkra micsoda.

Az Energiaklub a határozat ellen panaszt nyújt be az illetékes hatóságnál.

Az egyéves projektben több mint 140 önkormányzati döntéshozó, képviselő és tisztségviselő, valamint civil szervezet vett részt az ország négy régiójának közel 100 településéről. A projekt keretében megvalósított tréningsorozat arról szólt, hogy hogyan lehet felkészülni az éghajlatváltozás hatásaira települési szinten. A résztvevők végiggondolták, hogy a településüket hogyan érinti az éghajlatváltozás, melyek a legsérülékenyebb területek és ezeken a területeken ők saját hatáskörben milyen intézkedéseket tudnak hozni. A nagy sikert aratott projekt az első, hiánypótló települési alkalmazkodási képzéssorozat volt Magyarországon - emlékeztet a portál.

MSZP: újabb civileket vettek elő Orbán fekete listájáról
A Lázár János vezette Miniszterelnökség évekig titkolta, de már tudjuk, hogy Orbán Viktor személyesen rendelte el a civil szervezetek ellen kormányzati hadjáratot, Németh Szilárd pedig azt is elismerte, hogy a Norvég Alap támogatásaiból működő civilek meghurcolása puszta műbalhé - írják a szocialisták közleményükben. Az eddig napvilágot látott információk alapján legalább 35 szervezet neve szerepelhet Orbán fekete listáján, amely a bukott népszavazás és a Népszabadság elhallgattatása után tegnap ismét előkerült: ezúttal az Energiaklub ellen indított támadást a hatalom. A civilek elleni rajtaütésszerű házkutatások demokráciában elfogadhatatlanok, az Orbán-rezsimnek azonban lassan a mindennapjaihoz tartoznak. Bárándy Gergely közérdekű adatigényléssel fordul a Miniszterelnökséghez, hogy lássuk a névsort, lássuk, hogy pontosan mely szervezetekre adott személyesen kilövési parancsot Orbán Viktor - írta az MSZP közleményében.

 

Gyurcsány szolidaritást vállalt a Sukoró-per vádlottjaival - Fotó!

Publikálás dátuma
2016.10.14. 12:53
FOTÓ: Népszava
Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a bíróságon vállalt szolidaritást a koncepciós Sukoró-per vádlottjaival. A volt miniszterelnök Facebook-oldalán egy képet is közzétett, amint a másodfokú tárgyaláson ülnek Molnár Csabával.

Ma kezdődött másodfokon a Sukoró-per tárgyalása. Nézőként mi is megjelentünk Molnár Csabával váratlanul a Szegedi Ítélőtáblán, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki az ártatlanul meghurcolt vádlottak mellett - írta Gyurcsány közösségi oldalán.

Az ügyet október 14-től 26-ig négy napon tárgyalja a táblabíróság. A per  előzménye, hogy az állam képviseletében eljáró MNV 2008. július 30-án kötött - egy tervezett turisztikai beruházáshoz kötődő - telekcsere-szerződést egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. A Központi Nyomozó Főügyészség emiatt 2009 áprilisában nyomozást indított. A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek mondta ki a szerződést, azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A vádirat szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

A Szolnoki Törvényszék tavaly szeptemberben négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügyként ismertté vált perben, Császy Zsolt, a cég volt értékesítési igazgatója pedig halmazati büntetésként 3 év 6 hónap letöltendő börtönt kapott. A bíróság az első- és a másodrendű vádlottat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. Császy Zsoltot mint bűnsegédet ítélték el a cselekmény miatt, és magánokirat-hamisításban is bűnösnek találták.

Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt felmentették. V. Bálint ügyvédet kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélték, amely az összesen 600 ezer forint meg nem fizetése esetén fogházbüntetésre változik.

A Sukoró-perről bővebben itt olvashat!

"Az eljárás nem rólunk szólt, hanem a politikáról"
Ezt tavaly szeptemberben mondta lapunknak Császy Zsolt, amikor a Szolnoki Törvényszéken kihirdették az ítéletet. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatója elmondta: azt sem érti, miért lettek "lecibálva" Szolnokra, hiszen az Alkotmánybíróság visszamenőlegesen megállapította: alkotmányellenes az a jogszabály, amely az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének biztosította az ügyáthelyezés lehetőségét. Az MNV volt értékesítési igazgatója kiemelte: fél attól, hogy a mostani ítélet nem is a bíróság saját döntése volt, hanem valami sokkal nagyobb erőé.