Előfizetés

Trükközés és megtévesztés a Római-parton

Publikálás dátuma
2016.10.15. 07:10
Hatályos jogszabály mondja ki, a parton elsődleges szempont a part menti fák megóvása FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A hatályos építésügyi szabályokat kijátszva építenek luxuslakóparkot a Római-parton, ahol az árvízvédelem sem biztosított. A partvonalra tervezett, nagy természetpusztítással járó mobilgát építése ellen civil és szakmai szervezetek, valamint a helyiek is tiltakoznak, ám úgy tűnik, az ő érdekeik csak másodlagosak. Ellenzéki politikusok szerint ingatlanmutyi van a háttérben, a főváros ezt tagadja, sőt Tarlós István főpolgármester most építési moratóriumot rendelne el.

Változtatási tilalmat rendelne el a Római-partra Tarlós István, hogy amíg nem rendeződik a part árvízvédelme, ne lehessen újabb építési engedélyeket kiadni a területre. A főpolgármester ezt rögtön azután közölte, hogy "alantas, gonosz és övön aluli ütésnek" nevezte azokat a sajtóhíreket, amelyek a Fideszhez köthető ingatlanmutyiról szólnak a partvonalra álmodott mobilgát kapcsán. A múlt héten Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) európai parlamenti képviselője blogján számolt be arról, a hatóságokkal folytatott levelezése is azt erősítette meg, hogy a beruházás ingatlanspekulációs érdekeket is szolgál. Ugyanis ha a parton épül meg a mobilgát, az lenne a fővédvonal, a jelenleg ártérnek minősített terület pedig lakóövezetté nyilvánítható, ami jelentősen megnövelné az ingatlanok értékét, és minden kétséget kizáróan újabb befektetőket is vonzana.

Tarlós bejelentésével szinte egy időben jelent meg a magyarnarancs.hu cikke arról, hogy az egyik beruházás Orbán Viktor bizalmasához, Garancsi Istvánhoz köthető. Óbudán már szórólapokon hirdetik a "Római Lakópart" névre keresztelt luxuslakóparkot, amelyet a Market Zrt. el is kezdett építeni. A portál szerint a cég a Garhartt Investen keresztül köthető Garancsihoz. Nem tűnik véletlennek, hogy Tarlós csak a luxuslakópark építésének engedélyezése után állt elő a változtatási tilalom előterjesztésének ígéretével. A kerület PM-es önkormányzati képviselője már korábban felvetette, hogy ameddig nem tisztázódik a mobilgát ügye, rendeljenek el építési moratóriumot a területre, ám kezdeményezését a fideszes kerületvezetés élből elutasította. Ha akkor ezt elfogadják, a Garancsihoz köthető lakópark sem kaphatott volna építési engedélyt.

- Még júniusban javasoltam a változtatási tilalom elrendelését, ám Bús Balázs polgármester annyira ellene volt a javaslatnak, hogy a képviselőtestületi ülésen nem is volt hajlandó napirendre venni az előterjesztést, meg sem indokolhattam, miért tartanám szükségesnek a moratóriumot - mondta Béres András. A PM III. kerületi képviselője szerint már régóta lehetett sejteni, hogy ingatlanmutyi húzódik a mobilgátépítés hátterében, Garancsi képbe kerülésével azonban ez egyértelművé vált. A politikus úgy véli, már az is erre utalt, hogy a kormány korábban kiemelt állami beruházássá minősítette a római-parti mobilgát építését, a főváros pedig 25 százalékkal növelte az ingatlanok beépíthetőségének mértékét. - Senki másnak, csak az ingatlanlobbinak áll érdekében a parti mobilgát megépítése, mintegy kétezer fa kivágása, a természetes partszakasz tönkretétele - fogalmazott Béres.

Az ingatlanlobbinak pedig jó pár képviselője jelen van Garancsiék mellett a szóban forgó területen. Béres párttársa, Jávor Benedek szerint legalább 80-100 vállalkozás érdekelt a területen, blogján összegyűjtötte a 42 "legjelentősebbnek tűnőt". Megemlítette, hogy az "olajipari és vegyipari nagyvállalkozónak, Egri Gábornak és feleségének Bakos Adrienne-nek továbbra is több érdekeltsége van a területen." A házaspár például a Holiday Beach Budapest Wellness & Conference Hotel tulajdonosa. Egri Gábor pedig annak a "civil" csoportosulásnak (Egyesület a Római-partért) is a vezetője, amely a leghangosabban áll ki a parti mobilgát építése mellett. A PM-es politikusok arra is felhívták a figyelmet, a beruházások egy része a hatályos építésügyi szabályok kijátszásával történik: mivel a Római-part üdülőövezet, a lakópark például nyaralónak álcázva épül, holott a hirdetésekből megtévesztően az jön le, lakás célú ingatlanokat kínálnak eladásra.

Béres András lapunknak azt is elmondta, a kerületi önkormányzati képviselők többsége sem lát tisztán az ügyben, a döntéshozatali rendszer szinte átláthatatlan. A Tarlós által hónapokkal korábban megígért helyi népszavazásról sem tudni semmit. Béres szerint csak blöffnek tűnik. - Amikor sokan betámadják a projektet, a főpolgármester mindig előáll valamivel, amivel próbálja nyugtatni a kedélyeket, de aztán nem történik semmi sem - mondta. Jávor Benedek pedig levélben fordult Tarlós Istvánhoz, hogy ne csak beszéljen a változtatási tilalomról, hanem tegyen is meg mindent annak mihamarabbi bevezetése érdekében. "A felelős hatóságok pedig lépjenek fel hatékonyan a hatályos szabályozás és rendelkezések kijátszása ellen. Nem csak önnek és nekem, de meggyőződésem szerint a Római-partnak és a budapestieknek is ez az érdeke" - írta. Úgy tudni, a III. kerületi önkormányzat a főpolgármester nyomására a mai napon rendkívüli képviselő-testületi ülésen mégis elfogadhatja a moratóriumot.

Római-part: egyértelmű demokráciadeficit
Több ezren tüntettek múlt hétvégén a Római-partra tervezett mobilgát és az azzal járó környezetpusztítás ellen. A demonstráció egyik szervezője, a Maradjanak a Fák a Rómain csoport szerint a résztvevők egyetértettek abban, szükség lenne a gátra, de azt nem a partvonalon kellene felépíteni, elpusztítva a természetes környezetet, hanem a jelenlegi fővédvonalon, a Nánási út-Királyok útja mentén.
A tüntetésen felszólalt Beleznay Éva, Budapest volt főépítésze is, aki hangsúlyozta, nemzetközi egyezményekben is lefektették már, hogy a városokat nem lehet csupán egy - például gazdasági - ágazati szempont érdekei szerint fejleszteni, a Római-parton mégis ez történik. Emlékeztetett arra is, hogy egy érvényben lévő III. kerületi önkormányzati hatályos jogszabály kimondja, hogy a Római-parton elsődleges szempont a partmenti fák megóvása. Ébert Ágoston, a Rómaifürdő Telepegyesület képviseletében pedig arról beszélt, a döntéshozók a helyieket mellőzve döntenek a Római-part sorsáról, ami "egyértelműen demokráciadeficitre utal".
Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: nem tudja, miért tüntettek, hiszen azt sem tudják, mi fog ott épülni. "Fellármázták a liberális sajtót, hangulatot lehet kelteni, de nem érdemes. A baloldali és liberális sajtó a végtelenségig elhallgatja, hány ígéret hangzott el az elmúlt 20 évben a védmű megépülésére, a Demszky-féle vezetés is egyértelműen parti védművet akart építeni, a kerület, a Műegyetem és a vízügyi hatóság is ezt támogatja" - fogalmazott.Spéder lemondott az FHB Jelzálogbanknál

Értékesítette az FHB Jelzálogbank Nyrt.-ben meglévő részesedését október 14-én a jelzálog-hitelintézet igazgatósági elnökének, Spéder Zoltánnak a többségi befolyása alatt álló A64 Vagyonkezelő Kft.; Spéder Zoltán pedig ugyanezen a napon lemondott a társaságban betöltött tisztségéről - tette közzé az FHB Jelzálogbank a BÉT honlapján pénteken.

A közlemények szerint az A64 tőzsdén kívüli tranzakció keretében, 480 forintos árfolyamon 15 572 668 darab 100 forint névértékű "A" sorozatú FHB törzsrészvényét átruházta a jászszentlászlói Fókusz Takarékszövetkezetre és a szentgáli B3 Takarék Szövetkezetre. Az A64 tulajdoni részesedése 14,354 százalék, szavazati aránya 16,554 százalék volt.

Az ügylet eredményeképpen a Fókusz Takarék a bankban 8 620 534 darab, 9,164 százalék szavazati jogot képviselő "A" sorozatú törzsrészvénnyel rendelkezik, ezek alapján a társaságban birtokolt szavazati jogának aránya összesen 9,9 százalék.
A B3 Takaréknak 6 952 134 darab, 7,39 százalék szavazati jogot képviselő "A" sorozatú törzsrészvénye van, ennek alapján 7,627 százalék szavazati joga van.

Spéder Zoltánnak a tranzakciót követően fennmaradó közvetlen szavazati joga 0,017 százalék, közvetett szavazati aránya 0,319 százalék. Spéder Zoltán az OTP Banktól való távozása után szerzett részesedést az FHB-ban, a tulajdonában lévő A64 Kft. a bank korábbi közleménye szerint 2008 márciusában lépte át az 5 százalékos küszöböt.

Az FHB Jelzálogbank közleményében emlékeztet: Spéder Zoltán 2008. április 29-től töltött be igazgatósági tagi, illetőleg elnöki pozíciót a hitelintézetnél, és az elmúlt években kiemelkedő szerepe volt az FHB Bankcsoport fejlődésében, irányítása alatt az éppen megalakult FHB Csoport a hazai pénzügyi piac ismert és elismert szereplőjévé vált.

A B3 Takarékszövetkezet és a Fókusz Takarékszövetkezet ugyancsak közleményben jelentette be, hogy tőzsdén kívüli ügylet keretében megvásárolták az A 64 Kft. teljes részvénycsomagját az FHB Jelzálogbankban, amivel tovább növelték a már korábban meglévő részesedésüket.

Vida József, a B3 Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője a részesedésszerzés kapcsán az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozta: a szövetkezetek szerepvállalásának és pozícióinak erősítése nélkül nem valósulhat meg sikeres szövetkezeti integráció. Ezzel a lépéssel lehetővé válik, hogy a szövetkezeti szempontok a korábbiaknál jobban érvényesülhessenek a szövetkezeti hitelintegrációhoz tartozó FHB Csoportban, és segíti a közös integrációs célok elérését.

Sebestyén István, a Fókusz Takarékszövetkezet ügyvezetője az integráció jövője szempontjából fontos lépésnek nevezte a tulajdoni hányad megszerzését, mivel az integrációban meglévő szinergiák kihasználásával erősebb és koncentráltabb üzleti alapokra építkezhetnek a következő időszakban.

Az új tulajdonosok kiemelték, hogy a tranzakció az FHB Jelzálogbank szempontjából is kedvező, hiszen átlátható, kiszámítható tulajdonosi hátteret, valamint kiemelkedő növekedési lehetőséget biztosít a pénzintézetnek a részvényesi érték megőrzése és erősítése mellett.

Az FHB Jelzálogbank részvényei a BÉT prémium kategóriájában forognak, az elmúlt egy évben a legmagasabb ár 785, a legalacsonyabb 385 forint volt. Pénteken 495-500 forint között mozgott az árfolyam.

Spéder lemondott az FHB Jelzálogbanknál

Értékesítette az FHB Jelzálogbank Nyrt.-ben meglévő részesedését október 14-én a jelzálog-hitelintézet igazgatósági elnökének, Spéder Zoltánnak a többségi befolyása alatt álló A64 Vagyonkezelő Kft.; Spéder Zoltán pedig ugyanezen a napon lemondott a társaságban betöltött tisztségéről - tette közzé az FHB Jelzálogbank a BÉT honlapján pénteken.

A közlemények szerint az A64 tőzsdén kívüli tranzakció keretében, 480 forintos árfolyamon 15 572 668 darab 100 forint névértékű "A" sorozatú FHB törzsrészvényét átruházta a jászszentlászlói Fókusz Takarékszövetkezetre és a szentgáli B3 Takarék Szövetkezetre. Az A64 tulajdoni részesedése 14,354 százalék, szavazati aránya 16,554 százalék volt.

Az ügylet eredményeképpen a Fókusz Takarék a bankban 8 620 534 darab, 9,164 százalék szavazati jogot képviselő "A" sorozatú törzsrészvénnyel rendelkezik, ezek alapján a társaságban birtokolt szavazati jogának aránya összesen 9,9 százalék.
A B3 Takaréknak 6 952 134 darab, 7,39 százalék szavazati jogot képviselő "A" sorozatú törzsrészvénye van, ennek alapján 7,627 százalék szavazati joga van.

Spéder Zoltánnak a tranzakciót követően fennmaradó közvetlen szavazati joga 0,017 százalék, közvetett szavazati aránya 0,319 százalék. Spéder Zoltán az OTP Banktól való távozása után szerzett részesedést az FHB-ban, a tulajdonában lévő A64 Kft. a bank korábbi közleménye szerint 2008 márciusában lépte át az 5 százalékos küszöböt.

Az FHB Jelzálogbank közleményében emlékeztet: Spéder Zoltán 2008. április 29-től töltött be igazgatósági tagi, illetőleg elnöki pozíciót a hitelintézetnél, és az elmúlt években kiemelkedő szerepe volt az FHB Bankcsoport fejlődésében, irányítása alatt az éppen megalakult FHB Csoport a hazai pénzügyi piac ismert és elismert szereplőjévé vált.

A B3 Takarékszövetkezet és a Fókusz Takarékszövetkezet ugyancsak közleményben jelentette be, hogy tőzsdén kívüli ügylet keretében megvásárolták az A 64 Kft. teljes részvénycsomagját az FHB Jelzálogbankban, amivel tovább növelték a már korábban meglévő részesedésüket.

Vida József, a B3 Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője a részesedésszerzés kapcsán az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozta: a szövetkezetek szerepvállalásának és pozícióinak erősítése nélkül nem valósulhat meg sikeres szövetkezeti integráció. Ezzel a lépéssel lehetővé válik, hogy a szövetkezeti szempontok a korábbiaknál jobban érvényesülhessenek a szövetkezeti hitelintegrációhoz tartozó FHB Csoportban, és segíti a közös integrációs célok elérését.

Sebestyén István, a Fókusz Takarékszövetkezet ügyvezetője az integráció jövője szempontjából fontos lépésnek nevezte a tulajdoni hányad megszerzését, mivel az integrációban meglévő szinergiák kihasználásával erősebb és koncentráltabb üzleti alapokra építkezhetnek a következő időszakban.

Az új tulajdonosok kiemelték, hogy a tranzakció az FHB Jelzálogbank szempontjából is kedvező, hiszen átlátható, kiszámítható tulajdonosi hátteret, valamint kiemelkedő növekedési lehetőséget biztosít a pénzintézetnek a részvényesi érték megőrzése és erősítése mellett.

Az FHB Jelzálogbank részvényei a BÉT prémium kategóriájában forognak, az elmúlt egy évben a legmagasabb ár 785, a legalacsonyabb 385 forint volt. Pénteken 495-500 forint között mozgott az árfolyam.