V4-csúcs - Duda szerint van esély kompromisszumra a menekültügyben

Publikálás dátuma
2016.10.15. 16:43
Milos Zeman cseh, Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Andrej Kiska szlovák elnök a visegrádi csoport kétnapos államfői
A migráció témájában változik a nyugat-európai politikusok gondolkodása, nemzeti érdekeket áthidalva Európában ez ügyben kompromisszumra lehet jutni - ezt hangoztatta Andrzej Duda lengyel elnök szombaton a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, a visegrádi csoport (V4) államfőinek csúcstalálkozóján.

A lengyel államfő a csúcsot záró sajtóértekezleten egy kérdésre válaszolva rámutatott: Lengyelországba valójában nem érkeznek közel-keleti menekültek, Magyarországot pedig tranzitországnak tekintették. A témára a Nyugat ezért másképp tekint, mint mi - tette hozzá.  Felidézte: a V4-ek a szeptemberi pozsonyi EU-csúcson a migráció témájában a rugalmas szolidaritás elvét javasolták. Ez egyetértésre talált az Európai Bizottság részéről is, ami azt mutatja, hogy a hozzáállás változik - mondta, hozzáfűzve: az EU-tagállamoknak természetesen vannak saját érdekeik, de kompromisszumra lehet jutni.

Szerző

Nemzeti erdőstratégia - Elfogadta a kormány

Elfogadta a kormány a nemzeti erdőstratégiát (NES), a hosszú távú koncepció 2030-ig szabja meg a gazdálkodás irányait az ország területének egyötödén - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.A közlemény szerint a nemzeti kincsnek számító erdők jelentősége az elmúlt évtizedekben megnőtt, hiszen a kiemelkedő földhasznosítási forma az egészséges emberi környezet alapvető része. Olyan mikro-klimatikus tényező, amely a biodiverzitás megőrzésének fontos eleme, ugyanakkor megújuló erőforrásként gazdasági hasznosítása rendkívül jelentős. 

Mindezek mellett az erdőségek egészségügyi-szociális, kulturális, turisztikai, valamint oktatási, kutatási célokat szolgáló szerepe is egyre nő. Az új erdészeti stratégia a védelmi, gazdasági és közjóléti funkció hármasának kiegyensúlyozott érvényesülését biztosítja - áll a közleményben.

A stratégia alapját a nemzeti erdőprogram (NEP) adta, amely középtávú programként 2006-2015 közötti időszakra határozta meg az erdőt érintő szakmapolitikákat. Ennek lejártát követően a NES kialakítása során a minisztérium figyelembe vette az azóta kialakult nemzetközi trendeket, valamint az új szakmai kihívásokn A klímaváltozás kezelése és az arra való felkészülés - mint az egyik legaktuálisabb kihívás - kapcsán megfogalmazott iránymutatások célja megvédeni és lehetőségek szerint növelni az ország fával borított területeit.

A NEP alapjain a NES tíz fejlesztési célt határozott meg. Ezek kidolgozásába bevonták a részterületért felelős és irányadó szervezetek, képviseletek, a kormányzati felelős részlegek és a külsős stratégiai partnerek szakértőit is. Az elkészült anyag széleskörű társadalmi és szakmai összefogás eredménye, amit jól mutat nagymértékű támogatottsága is. A NES további célja a gazdálkodás és az erdei ökoszisztémák folyamatainak összehangolása, illetve az erdei ökoszisztéma-szolgáltatások megvalósítása - áll az agrártárca közleményében.

Szerző
Témák
erdőstratégia

Dirk Gergens feladja? - Andy Vajna reagált

Publikálás dátuma
2016.10.15. 11:43
Népszava fotó
A Magyar Nemzet több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy 2017. ja­nuár 1-jével távozhat posztjáról Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója- írja a lap. A TV2 az MTI-n keresztül cáfolatot adott ki. 

A rejtélyes Habony, aki úgy ad tanácsokat, hogy közben mégsem, legalábbis hivatalosan nem, úgy tűnik nem csak tanácsol, de dönt is, például a TV2-nél az igazán lényeges kérdésekben – ezt a 444-nek árulta el egy háttérbeszélgetés során egy tanácsadó, aki évek óta szerződésben áll a TV2 Média Csoporttal, és ismeri a menedzsment tagjait - írtuk még márciusban. A tanácsadó akkor azt is elmondta, hogy Andy (Vajna) formaságokat intéz: aláírja a papírokat, kommunikál a sajtóval, megveregeti a többiek hátát, de nem is jár be. Dirk (Gergens) menedzseli az ügynökségi kapcsolatokat, az igazán fontos kérdésekben viszont Habony dönt. 

Az mno.hu friss információi szerint az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségébe került kereskedelmi televíziónál már keresik a szakember utódját. 

Nem tervez változtatást a TV2 Csoport vezetésében a tulajdonos - reagált a társaság sajtóosztálya az MTI-n keresztül. A közleményben Andy Vajna tulajdonos hangsúlyozta: Dirk Gerkens élvezi a teljes bizalmát. A TV2 Csoport vezetésében nem tervezek változást, minden ezzel kapcsolatos híresztelés alaptalan- írja  a közleményben.

A cégcsoport közleményében a 10 hónapja a TV2-höz került Dirk Gerkens úgy értékelt, hogy kimagasló eredményeket értek el, szoros együttműködésben Andy Vajnával, és a következő év végére a TV2 Csoport kábelportfóliója lesz a legerősebb a piacon. Hiszek abban, hogy ezzel a startégiával a TV2 Csoport lesz Magyarország piacvezető portfóliója a közeljövőben - idézi a közlemény a vezérigazgatót, aki hatalmas sikernek nevezte a TV2 nagyszabású showműsorait.

lásd még: Csúnya bukás a tehetségkutató

Szerző