Előfizetés

A Graf Zeppelin szerda este Budapest fölött röpült

Publikálás dátuma
2016.10.17. 12:00
Fotó: Budapest anno
A kávéházak vendégei, a színházak előcsarnokában tartózkodók, a nyugovóra készült emberek az utcákra és a terekre rohantak és boldog elragadtatással szemlélték a léghajó testét

A teremtő emberi elme egyik legnagyszerűbb alkotása, a csodálatos madár, amely diadalmasan hordozta végig testét az egész világ körül, szerdán este elkerült Budapest fölé is. Az az ív, amellyel Európától Amerikába és az ázsiai pusztaságon át az Óceánon keresztül vezetett el az embermilliók és népek fölött, romokat érintett, boldogtalanságokat talált, reményeket vesztett fájdalmakat észlelt. Az emberi tudás harcos akarása azonban megütötte a bábeli emberiség szívében a legnagyobb érzéseket és a „Graf Zeppelin" útjának modern hőskölteményei fölgyújtották a képzeletet. Amikor az alkotás nagyszerűsége legyőzi a rombolás szellemét, amikor a teremtő és alkotó béke nyit új távolságokat. A léghajóval dobogott együtt a szívünk, ha útja viszontagságosra fordult és mikor szerdán este 10 óra előtt három perccel föltűnt Budapest háztengerei fölött a léghajóóriás teste, az egész város együtt ujjongott az örömben. Megállt a forgalom a körutakon.

A kávéházak vendégei, a színházak előcsarnokában tartózkodók, a nyugovóra készült emberek az utcákra és a terekre rohantak és boldog elragadtatással szemlélték a léghajó testét és figyelték az egyenletes motorzúgást. Az alacsonyan szálló léghajótest a sötétben, mint az akváriumban úszkáló hal, olyan nyugodtan és egyenletesen úszott végig Kőbánya felől a városon. Az Andrássy út, Lánchíd fölött megfordulva, Buda érintésével az Országház vonaláig terjedően hatalmas kört írt le és 10 óra után 10 perccel északnyugat irányában eltűnt. A holdvilág fényétől megvilágított léghajótesten világosan láthatóak voltak a hatalmas kormányfölületek és gondolák körvonalai, amelyeket, mint apró csillagokat, egy lámpasor világított meg.

Az utcákon és a tereken aránylag rövid ideig láthatták a Graf Zeppelinét és azután még negyed óra múlva is csoportokba verődve állta k az emberek, lenyűgözve a fölemelő hatású élmény erejétől.

Népszava 1929. október 17.