Elhalasztják a thai koronázást

Publikálás dátuma
2016.10.17. 07:35
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Maha Vajiralongkorn, a 64 éves thai trónörökös kérésére legalább egy évvel elhalasztják megkoronázását.

A thaiföldi király, Bhumibol Adulyadej csütörtökön hunyt el, 88 éves korában, a világ legrégebben regnáló uralkodója volt. Meglepetést keltett, hogy a koronaherceget nem nyilvánították azonnal királlyá. A thai kormányfő, Prayuth Chan-ocha tábornok, aki 2014-ben katonai puccsal került hatalomra, szombaton tévébeszédben jelentette be a koronázás elhalasztását, mondván, a trónörökös időt kért, hogy illően meggyászolhassa apját.

Az átmeneti időszakban Prem Tinsulanonda volt kormányfő régensként áll az ázsiai ország élén - jelentette a BBC. Korábban felmerültek kétségek a trónörökös alkalmasságát illetően, de a katonai vezetés most megerősítette, Vajiralongkorn elfoglalja a trónt, csak az időpont bizonytalan.

Szerző

Rijád mentegetőzik

Szaúd-Arábia azt állítja, hibás információk alapján bombázták le egy temetkezési cég helyiségeit Szanaában, a jemeni fővárosban.

Az október 8-i légicsapásban 140-en életüket veszítették, többségük polgári személy volt. A szaúdiak vezette, 14 államból álló koalíció illetékesei vizsgálatot indítottak, s kiderítették, azt az információt kapták, hogy a gyászszertartás résztvevői között rengeteg huszi vezető volt, a téves információért a jemeni hadsereg vezérkari főnökségét hibáztatták.

A szaúdiak vezette koalíciót élesen bírálták a légicsapás miatt. Az ENSZ jóideje követeli a légicsapások leállítását, mivel már több mint hatezer ember veszítette életét a konfliktusban. Szaúd-Arábia a száműzetésbe kényszerült államfő, Abd-Rabbo Manszur Hádi elnök oldalán, a huszi lázadók visszaszorítására avatkozott bele a jemeni konfliktusba.

Szerző

Meglepetés a cseh szenátusi választáson

Különös viszonyok vannak kialakulóban a cseh belpolitikában, amelyet a pénteken és szombaton megrendezett részleges szenátusi választás is megerősített. 

A kormányt a szociáldemokraták, a populista ANO, valamint a kereszténydemokraták alkotják, helyi szinten azonban a CSSD az ellenzéki kommunistákkal szövetkezik. A szenátusi voksoláson viszont meglepetésre a legkisebb koalíciós partner kereszténydemokraták szerezték meg a legtöbb mandátumot. Ezúttal 27 mandátum sorsáról döntöttek, ebből Pavel Beobrádek kormányfőhelyettes tömörülése kilenc képviselői helyet szerzett meg, az ANO hármat, a CSSD pedig kettőt.

Ez az eredmény azonban nem fejezi ki híven a belpolitikai viszonyokat, az egy héttel korábban megrendezett regionális voksoláson az ANO-ra adták le a legtöbb voksot, második helyen a szociáldemokraták végeztek. A CVVM intézet legutóbbi felmérése szerint a kereszténydemokraták csak 6,5 százalékon állnak, miközben az ANO 28,5 százalékot szerezne, 5,5 százalékkal megelőzve a szociáldemokratákat.

Hogy alakulhatott ki mégis ez az eredmény? A szenátusi voksolás második fordulójában a részvételi arány kirívóan alacsony, 15,38 százalékos volt, vagyis mindez azt jelzi, hogy a kereszténydemokraták rendelkeznek a leghűségesebb szavazóbázissal. Csak összehasonlításként: a 2013-as alsóházi voksoláson 59 százalék járult az urnákhoz.

Az érdektelenség abból fakad, hogy a szenátusnak csekély jogkörei vannak. A mostani voksolást ezért még csak erőfelmérőnek sem nevezhetnénk a jövő ősszel esedékes parlamenti választás előtt. Az eredmény a koalíció legnagyobb pártja, a szociáldemokraták számára a legkellemetlenebb, mert ennél jobb szereplésre számítottak. A CSSD számára az sem lehet igazán jó hír, hogy összességében a három párti koalíció megőrizte többségét a felsőházban.

A jövő évi választás nagy esélyese az ANO, melynek vezetője, Andrej Babis vagy 250 cég tulajdonosa, többek között övé a két patinás napilap, a Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny. Gyakran éri a pénzügyminisztert az a vád a koalíciós partnerek részéről is, hogy médiaimpériumát és gazdasági érdekeltségeit saját politikai előmenetele szolgálatába állítja.

Szerző