Budapestről szurkoltak a BL-csapatnak

Publikálás dátuma
2016.10.20 07:54
BL-döntő 2016: Budapesten is teli lelátók előtt FORRÁS/PENAMADRIDISTA.HU
Fotó: /
Real Madrid-szurkolók ünneplésétől volt hangos az egyik zuglói pub kedden este. Nem maradt le semmiről, nem magyar klubcsapat látta vendégül a sztárgárdát a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi játéknapján, Zinédine Zidane együttese a Santiago Bernabéu Stadionban a Legia Varsót győzte le meglehetősen magabiztosan.

Az említett budapesti helyszín és a madridi stadion között bár cirka 2500 kilométernyi a távolság, a királyi gárda honi drukkerei, a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület tagjai az egyesületnek köszönhetően ennél lényegesen közelebb érezhetik magukat a csapatukhoz.

– A Spanyolországban élő Dévai Márk ötlete alapján egy Madrid-szurkoló baráti társaság 2009-ben hívta életre az egyesületet, azóta 350 aktív tagunk van. Míg élt, tiszteletbeli tagunk volt Puskás Ferencné is, ami óriási büszkeség számunkra. A sportklubbal szoros kapcsolatban állunk, így a tagjainknak lehetősége van arra, hogy rajtunk keresztül jegyhez jussanak a Real Madrid mérkőzéseire – tudtuk meg Gyertyánági András alelnöktől. –

Egy lelkes, tíz főből álló szervezői csapat jóvoltából a Madrid valamennyi mérkőzésére bárki által látogatható közös meccsnézést szervezünk Budapesten. Az ilyen alkalmak közül kiemelkedik a 2016-os BL-döntő, amikor is jócskán kinőttük a törzshelyünket – utalt az egyik nagy bevásárlóközpont előtt felállított kivetítőnél, 1500 hazai madridista által végigtombolt fináléra Gyertyánági.

A szórakozóhely jelenlegi és korábbi Real-mezekkel, zászlókkal, szurkolói ereklyékkel díszítve várta a Legia-meccsre érkezőket. „Sajnos a visszavágón nem lehetünk ott, hiszen az európai szövetség azt korábban zárt kapussá nyilvánította. "Kár, hiszen a sorsolást követően nemcsak az itthoni, hanem a Szlovákiában és Németországban élő tagjaink is jelezték jegyigénylési szándékukat” – sajnálkozott Gyertyánági. No, igen: a magyar egyesületnek jelenleg nyolc különböző országban van regisztrált tagja, akikhez a hírek az közösség szerkesztői gárdája által működtetett (egyébként közel hatvanezer kedveléssel rendelkező) portálján keresztül jutnak el.

A Real Madrid-Legia Varsó mérkőzésen aztán sorra lőtte a gólokat a Real, melyeket követően – a mintegy 50 drukker örömére – a magyar fővárosban is mindannyiszor felcsendült a klub himnusza. Pont, mint a Bernabéuban. (További magyar, nemzetközi kluboknak szurkoló csoportokról bővebben lapunk online felületén, a nepszava.hu-n olvashat.)

Ahány sztárklub, annyi tábor
Nemcsak a Real Madridnak, hanem más, Európa-szerte népszerű futballklubnak is jelentős rajongótábora van Magyarországon.
Az interneten fellelhető adatok tanúsága szerint – a teljesség igénye nélkül – a Bajnokok Ligája keddi és szerdai programját egy sörözőben nézte együtt az Arsenal Supporters Club Hungary, azaz a londoni Arsenal magyarországi szurkolótábora, az eurobarca.hu portál szervezésében az Alkotás utcában közösen szorítottak a Barcelona sikeréért a katalánok magyar drukkerei, s társaságban drukkoltak a vendégsikerért a Lyon-Juventus mérkőzésen a Juventus Hungary tagjai, tehát a torinói Juve szurkolói is.
Gyertyánági András, a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület alelnöke érdeklődésünkre elmondta, korábban többször előfordult, hogy a madridisták – például a Liverpool vagy a Manchester United hazai klubjának tagjaival együtt, egy képernyő előtt szurkoltak, esetleg a rajongókból verbuvált csapatok megmérkőztek egymással – természetesen kizárólag labdarúgásban.

Szerző
2016.10.20 07:54

Nagyot fordult a világ a nemzeti csapattal

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:10

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Utóbb már a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Csányi Sándor is belátta, hogy hibás döntés volt Georges Leekensre bízni a válogatottat, amely Marco Rossival javított az eredményein.
Miután 2017. október 30-án Leekens váltotta Bernd Storckot, sokáig csak a szimpatikusnak tűnő, ám többnyire semmitmondó nyilatkozatai alapján lehetett megítélni a 69 éves belga trénert, aki élesben 2018 márciusában irányíthatta először a válogatottat. Az évszakhoz képest szokatlan hidegben lejátszott idénynyitón aztán mindenkinek az arcára fagyott a mosoly, Kazahsztán ugyanis úgy nyert 3-2-re barátságos mérkőzésen a Groupama Arénában, hogy 10 perc után 2-0-ra vezetett. 
Néhány nappal később Skócia is megverte a magyar együttest, amely Leekens vezetésével legközelebb júniusban sokkolta a közvéleményt: az előrelépés halovány jeleit sem mutató gárda „kiszenvedett” egy 1-1-et Fehéroroszországban, majd a bohózatba illő gólok mérkőzésén 2-1-re kikapott Ausztráliától Budapesten. Miközben Leekens minden értékelésében hangsúlyozta, hogy látja a fejlődést, sikerélmény nélkül zárta a felkészülést a csapat, amelynek öltözőjéből kiszivárogtak olyan hangok, melyek szerint nem biztos, hogy Leekens a legalkalmasabb ember arra, hogy a szeptemberben induló Nemzetek Ligájában irányítsa a csapatot. 
Ekkor szánta el magát a váltásra a hazai szövetség.
A kapitányt kirúgták – utóbb az MLSZ első embere, Csányi Sándor is elismerte, hogy hibázott, amikor Leekenst választotta. A belgát a korábban a Budapest Honvéddal élvonalbeli aranyérmet nyerő, a Dunaszerdahellyel szlovák bronzérmesként végző Marco Rossi váltotta.
Szép dolog az önkritika, ám az olasz bemutatkozásakor, Finnországban erősen érzékelhető volt az elfecsérelt hónapok hatása, a gárda 1-0-ra kikapott Tamperében. Rossi a folytatásban első hazai meccsén sikerre vezette a válogatottat, ám a görögök elleni sikernél is nagyobb szó volt, hogy végre szervezettség nyomait mutatta a nemzeti tizenegy. 
Az örömködést egy gyengébb október követte, az NL-t záró múlt heti, hazai mérkőzések viszont megmutatták, miért Rossi a megfelelő kapitány: az észteket és a finneket is 2-0-ra legyőző csapat Finnország ellen már a Rossi-csapatokra jellemző háromvédős felállásban kezdett, agresszíven letámadta ellenfelét, s ami a legfontosabb, kihasználta a helyzeteit. Az évzáró mérkőzést követően az NL-csoportja második helyén záró válogatott csatára, Szalai Ádám sokatmondóan felvetette: el lehet gondolkodni azon, mi lett volna, ha az első félévben nincs a Leekens-féle vakvágány.
„A második hely összességében jó eredmény, a két utolsó hazai mérkőzésünkön megmutattuk, hogy sokat fejlődtünk" – nyilatkozta a Népszavának a címeres mezben a finnek ellen debütáló középpályás, Holender Filip, aki jól ismeri Rossit, hiszen ő is tagja volt a Honvéd 2017-es bajnokcsapatának. 
"– Marco Rossi ugyanaz az ember, aki akkor volt, a hozzáállása, a mentalitása semmit nem változott. Nem a véletlennek köszönhető, hogy sikeres volt a Honvéddal és a Dunaszerdahellyel is.”
Három sikerrel, két döntetlennel és öt vereséggel, tehát negatív mérleggel zárta az évet a válogatott, mégis pozitív töltettel. Rossival mérkőzésről-mérkőzésre fejlődött a csapat, amelynek szemlátomást van stílusa. A játékosok elfogadták az olaszt, aki 2019-ben eddigi pályafutása legnehezebb feladata előtt áll: az MLSZ egyértelműen azt várja tőle, hogy kivezesse a csapatot a 2020-as, részben hazai rendezésű kontinenstornára.

Eredményes és emberséges csatár

A nemzeti tizenegy idei összes mérkőzésén pályára lépett Szalai Ádám (ezt rajta kívül csak Kleinheisler László mondhatja el), aki Dzsudzsák Balázs távollétében csapatkapitány is volt, öt góljával a válogatott legeredményesebb labdarúgója lett. A Hoffenheim támadójára a pályán kívüli megnyilvánulásai miatt is büszkék lehetnek a szurkolók: a finnek elleni mérkőzés előtt például az előtte didergő játékoskísérőre terítette melegítőjét, mezét pedig a lefújás után odaajándékozta egy kisfiúnak. Hétfőn már saját jótékonysági szervezete, a Játékidő Alapítvány nevében többek között hat speciális futóbabakocsit adományozott a Bethesda Gyermekkórháznak.

A válogatott idei eredménysora

2018. március 23. Magyarország–Kazahsztán 2-3 2018. március 27. Magyarország–Skócia 0-1 2018. június 6. Fehéroroszország–Magyarország 1-1 2018. június 9. Magyarország–Ausztrália 1-2 2018. szeptember 8. Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11. Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12. Görögország–Magyarország 1-0 2018. október 15. Észtország–Magyarország 3-3 2018. november 15. Magyarország–Észtország 2-0 2018. november 18. Magyarország–Finnország 2-0

2018.11.20 17:10
Frissítve: 2018.11.20 18:30

Varga János a Nemzet Sportolója lett

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:28

Fotó: Wikipedia/ Róth Tamás
Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke hivatalos értesítést kapott róla, így ténnyé vált, hogy az olimpiai, valamint kétszeres világ- és Európa-bajnok birkózó, a 79 éves Varga János a Nemzet Sportolója lett - áll az MBSZ keddi közleményében.
A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban Kulcsár Győző négyszeres olimpiai aranyérmes párbajtőrvívó szeptember 19-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből. A jogszabályok értelmében hatvan napon belül a tagoknak kellett javaslatot tenniük, és a Nemzet Sportolói október 29-én Varga Jánost jelölték a megtisztelő címre. Az általuk kiválasztott sportember nevét a sportpolitikáért felelős miniszter képviseletében Szabó Tünde államtitkár terjesztette a kormány elé, és a kabinet elfogadta a jelölést - olvasható a közleményben, amely emlékeztet arra, hogy Polyák Imre 2010-es halála óta most került újra birkózó a Nemzet Sportolói közé.
A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

A Nemzet Sportolói

Jelenleg: Balczó András öttusázó, Hammerl László sportlövő, Bíróné Keleti Ágnes tornász, Kamuti Jenő vívó, Kárpáti György vízilabdázó, Magyar Zoltán tornász, Portisch Lajos sakkozó, Sági Györgyné Rejtő Ildikó vívó, Schmitt Pál vívó, Székely Éva úszó, Varga János birkózó és Weltner Györgyné Ivánkay Mária siketlimpiai bajnok asztaliteniszező.
Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Földi Imre és Kulcsár Győző.

Szerző
2018.11.20 16:28