Körúti robbantás - Állítják, hogy a feltételezett elkövetőt fogták el (VIDEÓ)

Publikálás dátuma
2016.10.20. 13:05
Forrás: police.hu
A Teréz körúti robbantással kapcsolatban rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Központi Nyomozó Főügyészség és a Terrorelhárítási Központ (TEK), miután tegnap késő délután elfogták a támadás feltételezett elkövetőjét. A gyanúsítottról elmondták, hogy magyar állampolgár, büntetlen előéletű. Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsítják.

Keresztes Imre főügyész elmondta, hogy előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség a tegnap elfogott fiatalembert.

Keresztes Imre, Papp Károly, Hajdu János. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Keresztes Imre, Papp Károly, Hajdu János. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A gyanúsítottról elmondták, hogy magyar állampolgár, ezidáig nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásokban, és nem budapesti érdekeltségű.  A főügyész elmondta: a férfi a gyanúsítás ellen és őrizetbe vétele ellen is panasszal élt, ugyanakkor a főügyészség kezdeményezi előzetes letartóztatását. A férfi élt azzal a jogával, hogy nem tesz vallomást.

Beszámolt arról is, hogy a gyanúsított a felvételek alapján egyedül követte el a bűncselekményt, a nyomozás során nem merült fel, hogy bérgyilkosként robbantott volna.

A gyanúsított beszámíthatóságának korlátozottságáról szóló sajtóhírekre a főügyész azt mondta: a gyanúsítás még csak most történt meg, de mint ahogy minden ilyen súlyos esetben, ennek vizsgálata a későbbi nyomozás feladata lehet.

A KNYF vezetője hangsúlyozta, hogy a nyomozás folyamatos, még nem fejeződött be; a bizonyítékok ismertetése, értékelése az eljárás jelenlegi szakaszában nem lehetséges. Közölte: a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodával (KR NNI) együttműködésben végezték és végzik. Keresztes Imre tájékoztatása szerint kezdettől minden lehetséges verziót vizsgáltak a robbantással összefüggésben, és ez a munka továbbra is tart: sok körülményt kell még bizonyítani, felderíteni. Leszögezte ugyanakkor: több erős bizonyíték szól az elfogott férfi ellen, és nem volt megalapozatlan a félelem attól, hogy a gyanúsított újabb hasonló bűncselekményt követhet el. Ezért megnyugtató, hogy már őrizetben van az illető - jegyezte meg.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója megerősítette, hogy Keszthelyen fogták el tegnap késő délután a gyanúsítottat, a helyszínre páncélozott autókkal és rengeteg fegyveressel vonultak ki. A férfi az autójában várakozott a Balaton parti Csík Ferenc sétányon, egy, a forgalomtól elzárt területen. Tűzszerészi vizsgálat után a műveleti egységek behatoltak egy házba, ahol "más célszemélyt nem találtak"; ezután a feltételezett elkövetőt Budapestre szállították. 

A TEK az ország több pontján végzett akciókat szerdán, azonban a sajtóhírekkel ellentétben nem igaz, hogy ezek mindegyike a Teréz körúti robbantással lett volna összefüggésben. 

Mi volt Karmacson?
A TEK vezetőjének elmondása szerint a „célszemély” elfogását követően egy másik településen – a sajtóhírek szerint Karmacson - átvizsgáltak egy épületet a tűzszerészek biztosítása mellett, de ott „más célszemélyt nem találtak”. Ez kissé ellentmondásos, hiszen ha a nyomozás – mint állítják - azt bizonyította, hogy magányos elkövetőről van szó, nem tudni, még milyen további „célszemélyt” kereshettek.
Mi van a vadászokkal? Szerdán még arról szóltak a híradások, hogy az ország összes vadásztársaságát megkeresték azzal, hogy a nyomozók szeretnék kideríteni, végzett-e próbarobbantást valahol a tettes. Ha igen, a helyszínén maradhattak bizonyítékok, nyomok, például a robbanás után maradt kráterben, szögek, más maradványok lehetnek. Ennek azonnali jelzését kérték a vadászoktól.
Mi van a vérdíjjal? Nehezen értelmezhető, amit Papp Károly közölt: nem kell kifizetni a tízmilliós nyomravezetői díjat, mert klasszikus felderítő munka során jutottak el a gyanúsítotthoz. Ha a főügyészség jelzi, hogy nem szükséges a díj fenntartása, akkor visszavonja. Ez arra is utalhat, hogy talán nem teljesen bizonyosak az elkövető kilétében. Egy biztos: 24 órával az elfogás után a körözést és a vérdíjat még nem vonták vissza. Mi van a harcjárművekkel?
A tájékoztatón nem derült ki, hogy a TEK miért vonultatott fel egy kis faluban egy házkutatáshoz három toronygéppuskával felszerelt páncélos harcijárművet. Az azonban kiderült, hogy a belügyminiszter egy korábbi állításával szemben a BTR-80-as járművekre mégiscsak nehézfegyverzetet szereltetett a TEK.

 

Szeptember 24-én este egy házi készítésű bombát robbantott egy férfi, éppen akkor, amikor az arra járőröző két rendőr a bombát rejtő táska mellé ért. A nyomozók szerint a támadó célja egyértelműen a rendőrök elleni támadás volt. Mindketten súlyosan megsérültek, de azóta mindketten elhagyhatták a kórházat.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a sérült rendőrök állapota folyamatosan javul, és pár hónapon belül akár újra is dolgozhatnak. Mint mondta, mintegy ezer bejelentés érkezett az üggyel összefüggésben; ezek közül egyiket sem "tették félre", a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyit ellenőrizte. A főkapitány megköszönte a társszervek együttműködését és jelezte: az Országos Rendőr-főkapitányság továbbra is biztosítja a főügyészség számára a humán erőforrásokat és a technikai eszközöket az ügy felderítéséhez.

A főügyész nem beszélt arról sem, hogy találtak-e a házkutatások során további robbanószert a gyanúsítottal összefüggésben. Csak annyit mondott el, hogy nagyon sok bizonyítékot szereztek be, külön megjegyezve, a szakértők is éjjel-nappal dolgoztak azért, hogy a nyomozás során előbbre juthassanak. Hangsúlyozta ugyanakkor, sem a nyomozás, sem az egyes bizonyítékok nem nyilvánosak, így nem reagált a főügyész arra a sajtóhírre sem, hogy a gyanúsított édesanyjának DNS-e vezette el a hatóságokat a gyanúsítotthoz.

A robbanószerkezettel összefüggésben Keresztes Imre megerősítette, hogy abban szögek voltak, ereje látható volt a felvételeken is. Arra a kérdésre, hogy van-e a gyanúsítottnak a robbanószerkezettel kapcsolatban speciális képzettsége, a főügyész azt mondta: "erre csak azt tudom mondani, hogy elkészítette, és működött". Szintén kérdésre válaszolva azt mondta: amikor a gyanúsított látókörbe került, a lehető leggyorsabban eljárás alá vonták, "pont azért, nehogy történhessen még egy hasonló bűncselekmény, mert az elviselhetetlen lett volna".

Orbán: büszkék vagyunk a rendőrökre
"Büszkék vagyunk a rendőrökre, köszönjük az általuk végzett munkát. Bebizonyították, hogy Magyarország egy biztonságos hely, ahol a bűn nem maradhat büntetlenül" - kommentálta a körúti robbantó elfogásának hírét Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette: megkérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy adja át elismerését a nyomozásban részt vevő rendőröknek.

A 11 órakor kezdődő sajtótájékoztatót az atv.hu is közvetítette:

Nem kell kifizetni a 10 milliót

Papp Károly elmondta, hogy klasszikus felderítő munka során jutottak el a gyanúsítotthoz, így nem kell kifizetni a 10 milliós nyomravezetői díjat. Amennyiben a főügyészség jelzi számára, hogy nem szükséges a nyomravezetői díj fenntartása, úgy vissza fogják vonni azt.

Forrás: police.hu (18+)

Szerző
Frissítve: 2016.10.20. 18:05

Magyar SIM-kártyák terroristáknál? - Fideszes feljelentés után indítottak nyomozást

Publikálás dátuma
2016.10.20. 11:55
FOTÓ: Thinkstock
Október elején a Magyar Idők írta meg, hogy egy hajléktalan nevére mintegy kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak, amik terroristákhoz, sőt az Iszlám Államhoz is kerülhettek. Az ügyben egy fideszes magánszemély tett feljelentést terrorizmus finanszírozása és személyes adattal visszaélés miatt. Az ügyben Tényi István bejelentése alapján indítottak nyomozást.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a kormányközeli Magyar Idők írta meg, hogy egy hajléktalan férfi nevére 200 SIM-kártyát is vásárolhattak magyar bűnözői körök, ezek a kártyák pedig alvilági bűnözőkhöz, sőt terroristákhoz kerülhettek. A TEK később közölte, hogy hogy összesen nyolc, a párizsi és brüsszeli merénylőkhöz köthető hívószámot azonosítottak be, amelyek közül hatot aktiváltak a szóban forgó hajléktalan nevére.

Az ügyben Tényi István, a feljelentéseiről ismert fideszes magánszemély tett bejelentést személyes adattal visszaélés és terrorizmus finanszírozása miatt. Előbbi miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó osztálya a beadvány alapján nyomozást folytat, amit a nyomozó hatósághoz továbbítottak, és amiről a  Fővárosi Főügyészség fog dönteni. A személyes adattal visszaélésről szóló levelet a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészségnek küldték el - írták a válaszlevélben.

Szerző

Rogán Cecíliának sikerült, ami Sarka Katának nem?

Publikálás dátuma
2016.10.20. 11:31
Rogán Cecília, a sikeres üzletasszony férjével. Forrás: Facebook/Rogán Antal
Mégiscsak igaza lehet Rogán Antalnak, aki azt állította feleségéről, hogy ügyes üzletasszony. A Figyelő kiderítette, hogy annak a cégnek, ami a minisztercsalád helikopterezését állta, tavaly még árbevétele sem volt, ezért Sarka Kata ki is lépett a vállalkozásból. Cecília érkezése azonban úgy tűnik, felvirágoztatta a vállalkozást.

A társaságot 2015 decemberében alapította a celebvilágban jól ismert Sarka Kata, Bessenyei Istvánnal, és egy „A Másik Kft." nevű vállalattal közösen. Az eredeti koncepció az volt, hogy hazai hírességek Facebook oldalára szerveznek hirdetéseket. A cég azonban az első hónapokban nem igazán indult be, mivel a tulajdonosok közül senkinek nem volt ideje érdemben foglalkozni a projekttel. Emiatt végül áprilisban Sarka Katán kívül valamennyi tag kiszállt a társaságból. Ekkor érkezett tulajdonostársnak Rogánné-Gáal Cecília - írja a Figyelő.

A miniszter felesége a szintén Sarka Kata által menedzselt Magyarország Szépe zsűrijében tűnt fel, amit a Borsnak korábban azzal magyaráztak, hogy ő az N&P nevű médiaügynökségnek az ügyvezetője, ami a verseny után a sikeresen szereplő lányokat fogja foglalkoztatni.

A hetilap eltekint attól a lényegi kérdéstől, hogy a szépségversenyen szereplő lányokat foglalkoztató cég hogyan tud barterben fizetni egy helikopterért. Az viszont szembetűnő, hogy Cecília érkezése után a társaság profilt váltott. A Figyelő szerint persze lehet, hogy az eredeti koncepcióban szereplő hazai hírességek körét kiegészítették a versenyen induló hölgyekkel, és az ismertté váló szépségek Facebook oldalára is a cég szervez hirdetéseket, erre azonban túl sok minden nem utal. A lap megkereste a Magyarország Szépe győztesét, Gelencsér Tímeát, aki jelezte: egyedül kezeli a profilját, és azon nincsenek hirdetések.

Rogán Cecília, a sikeres üzletasszony férjével. Forrás: Facebook/Rogán Antal

Rogán Cecília, a sikeres üzletasszony férjével. Forrás: Facebook/Rogán Antal

Ahogy lapunk is megírta, Rogán Antal a múlt heti parlamenti ülésen elismerte, hogy nem volt helyes helikopterrel mennie Szabó Zsófi mándoki esküvőjére. "Hibáztam, amiért önök most le is veszik rólam a keresztvizet" - mondta inkább flegmán, mint bűnbánón, ezután ugyanis rögtön meg is jegyezte, hogy amit tanult az esetből, az az, hogy egy miniszter nem utazhat helikopterrel, még akkor sem, ha azt - az egyébként jó üzleti érzékkel rendelkező - felesége igen.

Cecília remek üzleti érzékéről egy karikatúra formájában is megemlékeztünk, íme: Hogy te milyen ügyes üzletasszony vagy!

Szerző