Előfizetés

Magyar Filmfesztivál Los Angelesben

Publikálás dátuma
2016.10.22. 22:38
A három főszereplő, Thurócziy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám a Tiszta szívvel című filmből Forrás: A company Hungary
Húsz játékfilmmel valamint rövid- és dokumentumfilmekkel a műsoron kezdődött Los Angeles-ben a magyar filmek fesztiválja, melyen többek között Dobó Kata, Fenyő Iván, Gryllus Dorka és Koltai Róbert személyesen részt vesz. A Bunyik Entertainment által szervezett vetítéssorozat az 1956-os forradalom 60. évfordulója előtt tiszteleg.

Az október 21-27. közötti vetítéssorozatot a Goda Kriszta rendezésében készült Szabadság, Szerelem című film nyitotta meg Dobó Kata és Fenyő Iván jelenlétében pénteken este.

A legutóbbi filmek közül levetítik a Tiszta szívvel-t, az Anyám és más futóbolondok a családból-t, a Szerdai gyerek-et, a Veszettek-et, valamint a Gryllus Dorka főszereplésével készült Félvilág és Víkend című filmeket is. Az Itt élned, halnod kell című történelmi rockmusical filmváltozata, mely Koltay Gábor rendezésében készült el, a Los Angeles-i fesztiválon lesz először látható október 23-án vasárnap este.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a fesztivál műsorra tűzi Bokor Attila 56 csepp vér, Gábor Pál Angi Vera, Gárdos Péter Szamárköhögés, Gothár Péter Megáll az idő, Gödrös Frigyes Glamour, Koltai Róbert Világszám!, Makk Károly Szerelem, Sándor Pál Szerencsés Dániel, Szabó István Szerelmesfilm és Szomjas György A Nap utcai fiúk című alkotásait, melyek közül több felújított verziója online is elérhető lesz a fesztivál honlapján. A 16. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál a Filmalap támogatásával valósul meg.

Chicagóban díjazták Till Attila filmjét

Publikálás dátuma
2016.10.22. 15:56
FOTÓ: Facebook/Tiszta szívvel
A chicagói nemzetközi filmfesztiválon díjazták Till Attila Tiszta szívvel című rendezését péntek este.

A kerekesszékes bérgyilkos bandáról szóló magyar film a Chicago Sun Times világhírű filmkritikusáról elnevezett Roger Ebert-díjat nyerte el, amellyel évről-évre "egy ígéretes tehetség friss és rendíthetetlen vízióját" jutalmazzák, és korábban még sosem nyerte el magyar alkotás - közölte szombaton a Filmalap.

A nemzetközi zsűri indoklásában kiemelte, hogy a Tiszta szívvel a műfajokat bátran keverve és meglepően viszi bele a nézőt a fogyatékkal élők világába, ami ritkán látható a nagyvásznon. "Végtelenül szórakoztató fekete komédia és akcióvígjáték egyben., egy bevállalós film" - olvasható a zsűri indoklásában.

A chicagói bemutatkozás volt Till Attila mozifilmjének amerikai premierje, az alkotást nevezte Oscar-díjra Magyarország.
A chicagói mustrát, amely az Egyesült Államok elsőként alapított nemzetközi filmfesztiválja, immár 52. alkalommal rendezték meg több mint 140 játékfilmmel a műsoron. Az első és második filmeket felvonultató tekintélyes "Új rendezők" válogatásban volt látható a Tiszta szívvel.

Till Attila második játékfilmje egy kerekesszékes bandáról szól, ahol két fiatal mozgássérült közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatában állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben a hősök egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerhető a kerekesszékben töltött mindennapok kihívásai. Ezentúl bemutatja, hogyan bocsát meg egy elhagyott fiú az apjának.

A Tiszta szívvel a Filmalap támogatásával az Oscar-díjas Saul fiá-t gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült Stalter Judit producer vezetésével. Till Attila filmjét a hazai mozik április végén mutatták be, azóta mintegy 30 ezren váltottak rá jegyet.

Egyetlen alkalommal színpadra lép a Rákfogó

Publikálás dátuma
2016.10.22. 15:11
A legendás együttes egyik tagja, Szakcsi Lakatos Béla FOTÓ: Népszava
Egyetlen alkalommal újra színpadra lép a hetvenes évek elején, rövid ideig működött Rákfogó zenekar. Legjobb felállásából Szakcsi Lakatos Béla zongorista, billentyűs, Babos Gyula gitáros és Kőszegi Imre dobos látható és hallható október 26-án szerdán a Müpában.

Az 1972-től 1974-ig működött, dzsesszes progresszív fúziós zenét játszó Rákfogónak rövid munkássága ellenére máig tartó hatása van. Legendás felállásában Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Babos Gyula, Orszáczky Jackie és Ráduly Mihály volt az együttes tagja, örökségük az egész magyar dzsesszélet alakulására döntő befolyással bírt - szerepel a Müpa ajánlójában.

A szerdai koncerten három máig aktív alaptag hosszú évtizedek óta először áll színpadra, hogy ifjabb társakkal, Orbán György bőgőssel, Fekete-Kovács Kornél trombitással, valamint két énekessel, Emilióval és Mága Dzseniferrel emlékezzen a 2008-ban elhunyt Orszáczky Jackie-re, illetve a hazai dzsessz egyik aranykorára - mai felfogásban. Ráduly Mihály hiányzásának oka, hogy ma már nagyon ritkán zenél.

A Rákfogó munkásságát mindössze néhány rádiófelvétel (Szomorú vasárnap; Vázlatok; Vízhangok) őrzi, pedig kiváló dzsesszmuzsikusok fordultak meg benne. Gyakran koncerteztek a Syriusszal közösen, általában előzenekarként, illetve a koncerteket követő jam sessionökön.

A zenekar neve az Orszáczky-féle, 1965-ben alapított Új Rákfogóból ered. A Rákfogó 1971-ben, az Amerikából egy Fender zongorával hazatért Szakcsi Lakatos Béla és Jávori Vilmos dobos kezdeményezésére jött létre, a csapat zenéjére komoly hatással volt a Mahavishnu Orchestra vagy a Weather Report fúziós zenéje. Az első Rákfogó-koncerten Szakcsi Lakatos, Babos és Jávori mellett basszusgitáron még Lakatos "Bögöly" Béla játszott. Később csatlakozott hozzájuk Németh János szaxofonos.

A zenekar 1972-ben Kathy Horváth Lajossal kiegészülve a Rádióban rögzítette egyik leghíresebb darabját, Szakcsi Lakatos Béla négy tételes szvitjét "Négy utazás a 'Na mi újság, Wágner úr' csatahajón" címmel. Jávorit a külföldről hazatérő Kőszegi Imre váltotta a doboknál és csatlakozott hozzájuk a két Syrius-zenész, Ráduly Mihály (szaxofon) és Orszáczky Jackie (basszusgitár).

A Rákfogó történetéhez hozzátartozik, hogy 1975-ben fiatal dzsesszzenészek alakítottak zenekart, és a nagy elődök iránti tiszteletből tovább vitték a nevet, ez lett a Kis Rákfogó, a később tragikusan fiatalon elhunyt Füsti Balogh Gábor vezetésével, aki elektromos zongorán játszott.