Előfizetés

Nem költözik a MOB

Egyelőre nem szándékozik elköltözni a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelenlegi helyéről, a budapesti Csörsz utcából, ahol eddig egy irodaház negyedik emeletén működött.

A Parlament elé benyújtott új sporttörvény tervezete azonban elvonja a MOB-tól az eddigi feladatainak – a teljes magyar sport felügyelete – jelentős részét, és a jövőben az olimpiai bizottság kizárólag a nyári és téli játékokkal kapcsolatos feladatokat látja el. A változás jelentős állami forráselvonással jár, ahogy erről elsőként a Népszava számolt be.

Az összes tagozat – nem olimpiai sportágak, szabadidő- és diáksport, fogyatékosok sportja – az elfogadás előtt álló sporttörvény szerint önálló szövetségként működik tovább, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) fennhatósága alá kerül. A sportra biztosított állami források felosztása is a minisztérium feladata lesz. Ennek a változásnak egyenes következménye, hogy a munkatársak létszáma is jelentősen csökken a MOB-ban.

Borkai Zsolt MOB-elnök október 12-én sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az apparátus létszáma várhatóan a harmadára csökken. Bár erről még senki sem tud semmi biztosat, az valószínűnek tűnik, hogy legfeljebb 15-20 munkatárs marad az olimpiai bizottságnál.

Ennyi ember részére azonban nincs szükség egy nagy irodaház teljes negyedik emeletére, ezért is kezdődhetett el a találgatás a MOB esetleges költözéséről. Egyesek tudni vélték, hogy a MOB visszaköltözik előző helyére, a Dózsa György úti Magyar Sport Házába, lapunk információi szerint erről azonban szó sincs. A MOB bérleti szerződése 2017. december 31-ig érvényes, ebből csak nagyon jelentős kötbér fizetésével lehet kiszállni. Arra viszont van lehetőség, hogy ugyanott, de kisebb területen folytassa munkáját a MOB.

Elképzelhető, hogy még emeletet sem kell változtatni, hanem a meglévő helyen kerítenek el egy kisebb részt a csökkentett létszámmal működő MOB részére.

A FIFA elmarasztalta a spanyol szövetséget

A Real Madrid és az Atlético Madrid után a spanyol szövetséget is megbüntette a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályok megsértése miatt.

A FIFA január közepén két átigazolási időszakból kizárta a két klubot, majd fellebbviteli testülete szeptember 8-án jóváhagyta ezt a döntést. A szankció miatt a klubok nem regisztrálhatnak új játékosokat a következő két átigazolási időszakban, erre legközelebb 2018 januárjában lesz lehetőségük.

Az Atléticót 900 ezer (255,6 millió forint), míg a Real Madridot 360 ezer svájci frankra (102,2 millió forint) is megbüntette a nemzetközi szövetség.

A FIFA most a nemzeti szövetséget is elmarasztalta, mert megadta a szükséges engedélyeket az érintett kluboknak arra, hogy kiskorú játékosokat igazoljanak külföldről. A szervezet fegyelmi testülete kedden úgy foglalt állást, hogy a spanyol szövetségnek 220 ezer svájci frankos (62,48 millió forint) bírságot kell fizetnie, és amellett, hogy figyelmeztetésben és megrovásban részesült, fél éven belül a vonatkozó előírásokkal összhangban kell módosítania saját szabályozását.

A FIFA vizsgálata az Atlético Madrid esetében a 2007 és 2014, a Real Madridot illetően pedig a 2005 és 2014 közötti időszakot ölelte fel. Korábban hasonló szabálysértés miatt a Barcelonát is megbüntették.

De Boer bizalmat kapott

K. M.
Publikálás dátuma
2016.10.26. 07:51
Damoklész kardja továbbra is ott lebeg a feje felett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PACIFIC PRESS
A várakozásokkal ellentétben az Inter egyelőre nem meneszti csapata éléről Frank de Boert, s a Torino elleni mérkőzésen is leülhet a kispadra. Az AC Milannál új korszak kezdődött, s úgy tűnik a fiatalok élni tudnak a beléjük vetett bizalommal.

A Juventus az elmúlt öt szezonban megnyerte az olasz labdarúgó-bajnokságot, s jó eséllyel idén is megteszi, azonban kilenc forduló alatt, már mindkét milánói csapattól vereséget szenvedett. A hétvége egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatta az AC Milan, hiszen 1-0-ra legyőzte a bajnokságban a Juventust. Ráadásul mindezt egy 18 esztendős, saját nevelésű futballista, Manuel Locatelli góljával tette. Adriano Galliani, a klub igazgatója a fiatal középpályást az egykori ikonhoz, Gianni Riverához hasonlította, aki 1960 és 1979 között 501 tétmérkőzésen lépett pályára a milánói csapatban.

Locatelli mellett Gianluigi Donnarumma is szemtelenül ifjú, a 17 esztendős kapus ennek ellenére hétről hétre magabiztos teljesítményt nyújt. "Azt hiszem, ő léphet majd Buffon örökébe a válogatottban, bár Gigi még mindig remek kapus. Remélem, s meggyőződésem, hogy hosszú évekig a Milan kapusa marad" - nyilatkozta Galliani, aki kitért arra, hogy miért döntöttek a fiatalítás mellett. "Rájöttünk, hogy nem tudjuk tartani a versenyt a többi nagy klubbal. Vissza akarunk térni a legjobbak közé, s úgy láttuk, ennek egyetlen módja van, ha lehetőséget adunk a fiataloknak. Manapság, sajnos nem reális, hogy olasz klubok 100 milliót költsenek" - zárta szavait.

Az AC Milannal ellentétben a városi rivális Inter pocsékul teljesít, s sokan máris Frank de Boer fejét követelik. A nyilvánvaló nyelvi problémák mellett az is nehézséget okoz, hogy a 46 esztendős vezetőedző a szezonkezdet előtt egy héttel vette át a csapat irányítását. Ráadásul a folytonosság és a világos taktikai elképzelések sem érzékelhetőek a döntéseinél, csapata pedig elveszítette legutóbbi három bajnokiját, s visszacsúszott a 14. helyre. A kialakult helyzet miatt kedd délután közel háromnegyed órás sajtótájékoztatót tartott. "Úgy érzem, bíznak bennem. A helyzet bonyolult, fel kell tárni a hibákat, s keményen dolgozunk, de időre van szükségünk, bár tudom, hogy a futball világában nincs türelem" - mondta de Boer.

Fabio Capello, az AC Milan, a Juventus és a Real Madrid egykori edzője a holland szakember védelmébe kelt. A 70 esztendős mester szerint is az Inter vezetőinek időt kellene adniuk de Boernak, hogy megértse, miként működik a futball Olaszországban, s hogy saját képére formálhassa csapatát.

"Az edzők tudják, hogy milyen közegben vállalnak munkát, kik a játékosok és mekkora a potenciál a csapatban. Az Inter potenciálja igen magas, s szerintem időt kellene adni neki. Nagyon gyakran nem kapsz elég időt arra, hogy megváltoztasd a játékrendszert és gondolkodásmódot" - nyilatkozta a SkySportsnak Capello, aki a városi rivális AC Milanról is ejtett néhány szót. "Mindig azt mondtam, hogy az edzők nem vállalják fel azt, hogy a fiatal játékosokat bedobják a mély vízbe. Mihajlovic és Montella viszont bizonyítottak ilyen téren, s szerintem a bátorság manapság nagyon fontos" - zárta gondolatait.

A Rossoneri mellett az AS Roma és a Napoli próbálhat tapadni a listavezető Juventusra. A farkasok a Sassuolo vendégeként zsinórban negyedik győzelmükre készülnek. A nápolyi alakulat két fájó fiaskó után hétvégén legyőzte a sereghajtó Crotonét, ezúttal pedig a nem túl acélos Empolit látja vendégül. A Nagy Ádámot is soraiban tudó Bologna, négy mérkőzése óta nyeretlen, ma este a Chievo ellen szakítaná meg ezt a rossz sorozatát.

Serie A, 10. forduló. Szerda. Chievo - Bologna, Fiorentina - Crotone, Inter - Torino, Juventus - Sampdoria, Lazio - Cagliari, Napoli - Empoli, Pescara - Atalanta, Sassuolo - AS Roma. 

Az élmezőny. 1. Juventus 21, 2. AS Roma 19 (23-11), 3. AC Milan 19 (16-11).