Szijjártó Péter most az olasz kormányfőt leckézteti

Publikálás dátuma
2016.10.26. 10:47
Szijjártó Péter Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel az Európai Unió, valamint a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közösség
Az olasz miniszterelnök a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben országa nem teljesíti a schengeni övezethez való tartozásból adódó kötelezettségeket - közölte Szijjártó Péter az MTI-vel.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az olasz miniszterelnök teljesen félreérti a helyzetet. Az európai uniós források ugyanis járnak a közép-európai országoknak, azokat európai jogszabályok garantálják. Mindemellett (azért is jobb lenne, ha csöndesebb lenne Matteo Renzi, mert) a közép-európai országok európai uniós csatlakozássukkal megnyitották piacaikat a nyugat-európai, köztük az olasz vállalatok előtt, amelyek komoly profitra tettek szert ezen a piacokon.

Három nap alatt hatezer ember
Az Európai Bizottság hónapok óta próbál dűlőre jutni a tagállamokkal, hogyan vállalhatnák közösen azt a terhet, amelyet az uniós peremországok viselnek a menekültválságban. Az olasz mentőmissziót, a Mare Nostrumot az uniós Triton küldetés követte. Ez kevesebb pénzből, rosszabb hatásfokkal működött egészen addig, amíg több, egymást követő tragédia után Brüsszel meg nem háromszorozta a Triton költségvetését. De a mostani iramban ez is kevésnek bizonyul. Péntektől vasárnapig hatezer embert vittek partra a mentőegységek Szicíliánál. Hétfőn 2200, kedden még 550 menedékkérőt vettek fel hajóikra süllyedő gumicsónakokból és kivénhedt, túlzsúfolt halászhajókról.

 

Magyarország finoman diplomatikus modoráról ismert külügyi vezetője azt is fejére olvasta az olasz kormányfőnek, hogy Matteo Renzi a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben Olaszország nem teljesíti a kötelezettségeket, amelyek a schengeni tagságából adódnak. Ha betartaná a közös szabályokat, jóval kisebb bevándorlási nyomás hárulna az Európai Unióra.

Az előzmények, amelyek ilyen szavakra ragadtatták a Fidesz-kormány külgazdasági és külügyminiszterét: 

Hétről hétre sok ezer afrikai menedékkérőt mentenek ki a Földközi-tengerből az olasz parti őrök, az uniós Frontex és különböző segélyszervezetek hajói. Olaszország már többször jelezte, hogy egymaga nem bír az emberáradattal, de eddig ezzel nem sokra ment. Úgyhogy az olasz kormányfő kedden közölte, hogy ha nem kap segítséget az uniós tagállamoktól, beleértve Európa húzódozó keleti országait is, akkor nem szavazza meg a brüsszeli alapok költségvetését. Róma 2014 októberéig maga szervezte és finanszírozta a Földközi-tengeren át Európába menekülők mentését. Matteo Renzi kormányfő egy tévéműsorban azt magyarázta, hogy véget kell vetni annak a gyakorlatnak, mely szerint adunk Európának 20 milliárd dollárt, aztán visszavesszünk belőle 12 milliárdot. A műsorvezető kérdésére, hogy készen áll-e a vétóra ennek érdekében, az olasz kormányfő azt válaszolta, hogy igen, a legteljesebb mértékben.

“A jogok és a kötelezettségek minden tagállamra vonatkoznak” – magyarázta. – “Elég olcsó megoldás elvenni az olaszok pénzét, aztán meg falakat építeni. De tudod, mit mondok?” – folytatta Matteo Renzi. – “Lehet falakat építeni, de azokkal nemcsak a menekültáradatnak vetsz gátat, hanem a pénz áramlásának is. Építhet valaki falat, de akkor felejtse el az olaszok pénzét”tudósít az Euronews az olasz miniszterelnöknek, a RAI vitaműsorában elmondott szavairól.

Ahonnan és akik menekülnek, és amely emberek kapcsán a jól szituált, anyagi- és egyéb biztonságban élő magyar miniszter ilyen pökhendi módon nyilatkozik:

Már az ENSZ is vizsgálódik, mert hírek szerint az Iszlám Állam rémtetteket hajtott végre Moszulban, az iraki város ostroma során. A világszervezet egy szóvivője felhívta a figyelmet arra: a brutalitás fokozódik, aki menekülni próbál, azt  lelövik. 

Getty Images

Getty Images

Szerző

Mint egy Poe-mű díszlete - Köd a somoskői várnál

Publikálás dátuma
2016.10.26. 10:30

A felvételt az MTI fotósának, Komka Péternek köszönhetjük, aki  a somoskői várnál a salgói várból, Salgótarján közeléből örökítette meg az amerikai költő, novellista Edgar Allan Poe rémfilmjeinek díszletéhez is illő látványt 2016. október 25-én.

E.A. Poe (1809. január 19. – 1849. október 7.) amerikai költő, novellista, szerkesztő és kritikus volt, a romantika korának egyik legfontosabb szerzője. A leginkább misztikus, hátborzongató történetei révén ismert író az első amerikai novellisták egyike volt, emellett őt tartják a detektívregény „feltalálójának” is. (Wikipédia)

Szerző
Témák
köd vár Somoskő

Tűz a zuglói zsinagógában - Kiderült, mitől keletkezett

Az elsődleges tűzvizsgálat szerint az imaterem oltáránál keletkezett elektromos hiba okozhatta a tüzet keddre virradó éjszaka a zuglói zsinagógában - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

A tájékoztatás szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági eljárás keretében vizsgálja a hétfő éjszaka, a XIV. kerületi, Thököly úti zsinagógában keletkezett tűz körülményeit. Az elsődleges tűzvizsgálat megállapította, hogy a tűz az imaterem oltáránál keletkezett, a lángok nagy valószínűséggel egy elektromos berendezés meghibásodása miatt csaptak fel.
A nem sokkal éjfél után bekövetkezett tűzhöz a zuglói hivatásos tűzoltók vonultak ki, a tűzoltók az ablakon keresztül jutottak be a füsttel telítődött zsinagógába. A tíz négyzetméteren égő lángokat rövid idő alatt sikerült megfékezni, ezt követően átszellőztették az épületet.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kedd este azt közölte az MTI-vel: a tűzben senki sem sérült meg, az épület azonban súlyosan megrongálódott és a zsinagóga Tóra-tekercsei is elégtek. Kiemelték, minden szükséges segítséget megadnak ahhoz, hogy a zuglói közösség minél előbb újra használatba vehesse a zsinagógát és az épület ismét a helyi hitélet központjaként működhessen.

Szerző