Béremelést ígér Maduro

A pénteki általános sztrájkot megelőzően a minimálbér 40 százalékos emelését helyezte kilátásba a venezuelai elnök, hogy lecsillapítsa az elégedetlenséget. Nicolás Maduro közzétette, hogy a havi bér 22 576 bolívarról 27 092 bolívarra emelkedik.

 A dolgozóknak járó étkezési támogatás összege 42 ezerről 63 ezer bolívarra nőne. Így összesen egy munkás bére 90 ezer bolívar fölé emelkedne. Gazdasági szakértők szerint azonban e lépésnek csak káros hatása lenne, legfőképpen tovább táplálná a már most is 500 százalék feletti inflációt. A vállalkozók szövetsége, a Fedecámaras közölte, hogy a béremelések nyomán csökkenni fog a munkahelyek száma, s csődbe mehet számos kisebb cég, amely nem tudja az emelést dolgozóinak kifizetni.

A 12 órás általános sztrájkot az ellenzéki pártokat tömörítő MUD hirdette meg. A törvényhozásban tavaly többségbe került jobboldali ellenzék népszavazással akarná eltávolítani Nicolás Maduro elnököt, a kormányzat azonban leállíttatta a referendum kiírásához szükséges aláírásgyűjtést. Az ellenzék pert készül indítani, hogy megállapítsák Maduro politikai felelősségét az ország súlyos állapotáért. Venezuelában nem létezik a brazil impeachmenthez hasonló eljárás, a népszavazási kezdeményezést ugyanakkor a bolívari szocializmust hirdető kormányzat blokkolni tudja.

Szerző

Hol tankolnak az orosz tankerek?

Észak-Afrika partjainál horgonyozták le az orosz hadihajó-köteléket, amely a Kuznyecov admirális repülőgéphordozó vezetésével a szíriai partok felé tart. A hajók október 15-én indultak Szeveromorszkból, Norvégiát megkerülve, Nagy-Britannia partjainál, a La Manche-csatornán át haladtak délre. Az orosz hajók Spanyolországtól kértek és kaptak is tankolási engedélyt, október 28 és november 2. között három hajó számára egyik észak-afrikai enklávéjuk, Ceuta kikötőjében.

A NATO-tagállamok körében azonban nagy volt a felháborodás, JensStoltenberg NATO-főtitkár is aggodalmát fejezte ki, de Madridra bízták, hogy teljesítik-e az orosz kérelmet. Spanyolország további információkat kért a madridi orosz követségtől, orosz részről a kérelmet végül visszavonták. Időközben Málta is közölte, hogy nem engedélyezik az orosz hajók tankolását. George Vella máltai külügyminiszter azt nem árulta el, kaptak-e erre vonatkozó konkrét orosz kérést. A hajók a görög szigetek és Ciprus mellett is elhaladnak majd. Az Amnesty International valamennyi érintett államot felszólított, ne engedélyezze az orosz hadihajók tankolását.

Az orosz kötelékkel két tankhajó halad, ezek végzik a hadihajók üzemanyag-feltöltését, azt azonban nem tudni, hogy magukat a tankereket végül hol tankolták meg. Orosz források szerint a kötelék csatlakozik a már a szíriai partoknál tartózkodó orosz hadihajókhoz. Jelenleg már tíz orosz hadihajó állomásozik ott. A Kuznyecov mellett egy atommeghajtású cirkáló, két tengeralattjáró elhárító hajó és négy kiszolgáló hajó tagja a köteléknek, feltételezik, hogy tengeralattjárók is vannak a kíséretében.Az orosz külügyminisztérium részéről cáfolták a NATO-aggodalmakat, amelyek szerint a Kuznyecov anyahajóhoz tartozó harci gépek részt vehetnek Aleppo bombázásában, s civil célpontokat támadhatnak. Andrej Kelin orosz külügyi illetékes a RIA hírügynökségnek azt állította, kilenc napja nem bombáztak orosz gépek Aleppónál, az orosz flotta pedig mindig is állomásoztatott hajókat a Földközi-tenger térségében.

Szerző

Újabb 98 rab ítéletét enyhítette Obama

Barack Obama újabb 98 köztörvényes elítélt börtönbüntetését rövidítette le, ezzel idén már 688 alkalommal gyakorolt elnöki kegyelmet – ez éves rekordnak számít. 

Elnöksége majd nyolc éve alatt összesen 872 elítélt börtönbüntetését enyhítette, megdöntve Woodrow Wilson eddigi rekordját. A 44. elnök jórésztenyhe drogbűntettek– erőszakos cselekménnyel nem vádolt – elkövetői esetében gyakorolt kegyelmet, akiket a 2014 előttigyakorlat alapján ítéltek el. Az Obama-kormányzatenyhítette a „drogellenes háború” idején rendkívül szigorú ítélkezési tételeket.

Az ítélet lerövidítése az elnöki kegyelem egy sajátos formája, noha a börtönbüntetés hosszát csökkenti az elnök, a többi járulékos büntetést változatlanul hagyja. Ezek az elítéltek szabadulásuk után rendőri felügyelet alá tartoznak, s fegyverviselési engedélyt sem kapnak.

Obama október 6-án 102 elítélt börtönbüntetését csökkentette, ám több mint 2900 kegyelmi kérvény közül ennyi esetben látta indokoltnak, hogy enyhítse a büntetést. Az összes kérvény 5,5 százalékában gyakorolt kegyelmet, ez igen kevés, de több, mint előző elnököké. George W. Bush például csak a kérelmek 0,1 százalékát teljesítette, viszont elnöksége végén jóval több elítéltnek adott teljes felmentést a USA Today című lap jelentése szerint.

A demokrata elnök 42 elítélt életfogytiglani büntetését rövidítette le, 63 esetben úgy döntött, hogy az elítéltnek még további két évet le kell töltenie, s szabadulása után drogelvonó kúrán kell részt vennie. Egy texasi rab, Arnold Ray Jones emiatt elutasította az elnöki kegyelem elfogadását, írja a lap.

Szerző