Orbán szomszédjára küldik az Interpolt

 A Demokratikus Koalíció (DK) értesíti az Interpolt és az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), hogy a miniszterelnök családja - állítólag az FBI által körözött - Ghaith Pharaonnal üzletel - tájékoztatott a párt alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Varju László közölte: Ghaith Pharaon nagy értékű ingatlanügyletet bonyolított le Orbán Viktor egyik családtagjával és üzletelt a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal. Legújabban pedig Orbán Viktor házával szemben vett magának ingatlant. Ezzel pedig a miniszterelnök "illusztris társaságba került", hiszen Ghaith Pharaonnak korábban Oszama bin Ladennel is közös üzlete volt - tette hozzá. Hangsúlyozta: "mivel a kormány nemzetközileg is ismert bűnözőkkel üzletel" a DK mindent megtesz, hogy megvédje az országot. Ezért tájékoztatják az Interpolt és az FBI, illetve a magyar nyomozó szerveket.

"Ghaith Rashad Pharaon körözés alatt áll, hogy csalás és sikkasztás vádjával bíróság elé állíthassák az Egyesült Államokban" - ezt Eric Watnik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsnoka válaszolta a 444-nek, miután a Magyar Narancs megírta, hogy Pharaon egyik cége vásárolt tavaly októberben a Kútvölgyi út és a Cinege út között, Orbán Viktor házával szemközt egy 573 négyzetméteres villát, így a miniszterelnök szomszédja lett. 

Az Interpol Red Notice-ában külön is kiemelik, hogy "amennyiben [Pharaont] olyan országban találják meg, ahonnan kiadható, tartóztassák le". Az Interpol körözésében is ezt tanácsolják, de Watnik is külön említette, hogy ha valakinek értesülései vannak Pharaon hollétéről, annak azonnal tájékoztatnia kellene az illetékes hatóságokat, illetve az Interpol washingtoni irodáját és főtitkárságát.

Szerző

Piaf-darab rendezője kapta a Pataki-gyűrű díjat

Mezei Kinga, az Újvidéki Színház művésze vehette át a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki-gyűrű díjat szombat este Szabadkán.

A színésznő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház közös produkciójával a Piaf-marché/Piaf-menet című monodrámájával - amelyet ő maga rendezett - érdemelte ki a Pataki-gyűrű díjat. A darab Édith Piaf születésének századik évfordulója alkalmából jött létre tavaly. Mezei Kinga korábban az előadással kapcsolatban az újvidéki Magyar Szó című napilapnak azt mondta, hogy az ötlet már egy korábbi, az énekesnő életének utolsó napját bemutató előadás kapcsán megfogant benne. Magyarázata szerint a Piaf-marché nem hagyományos értelemben vett színházi előadás, inkább a koncert és a színház közötti mezsgyén jár, dramaturgiailag Piaf sanzonjaira épül. 

"Kiindulópontok az életrajzi írásai, de ezek csupán irányadók, és a jelleme feltárásához szolgálnak alapanyagul. A jellembeli szélsőségeit, alapvető jellemvonásait, bánatait, örömeit a dalain keresztül érzékeltetjük. Előadásunk a tragikus sorsú művésznő harcokban és önmarcangolásban gazdag életéből, szélsőséges, sokszor végletes személyiségéről, sikereiről és sikertelenségeiről kíván szemelvényeket adni esszenciálisan, némileg megidézve azt a kort, amiben a művészeknek nagyon nagy utat kellett bejárniuk az elismertségig" - fogalmazott a produkcióval kapcsolatban a színésznő.

A Pataki-gyűrű díjat az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé 1000 euró (309 ezer forint) értékű pénzjutalom is jár. A zsűrit Döbrei Dénes színész, Jónás Gabriella színésznő, Góli Kornélia dramaturg, Antal Szilárd rendező, valamint összesített szavazattal az újvidéki Művészeti Akadémia színésztagozatos hallgatói alkották.

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29., annak emlékére, hogy Pataki Lászlónak, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében hetven évvel ezelőtt, 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

Szerző

Leégett a legrégebbi hotel Angliában

Leégett Anglia talán legrégibb szállodája, a 250 éves Royal Clarence Hotel a dél-angliai Exeter városában - írja az atv.hu.

Az épület egy része szombaton dőlt össze, miután az előző nap egy szomszédos házról átcsaptak a lángok. A tűzoltóság szerint a lángokat 24 óra elteltével sem tudták eloltani, mivel megrepedt egy gázvezeték és az tovább táplálja a tüzet.

A hatóságok szerint nem sérült meg senki. A tomboló tűz Exeter városközpontjában több történelmi jelentőségű épületet semmisített meg.

Todd Gray, az exeteri egyetem történésze elmondta, hogy az 1769-ben épült Royal Clarence Hotel volt az első létesítmény Angliában, amely hotelnek számított. Gray rámutatott, hogy az épület "hatalmas jelentőséggel" bírt a város számára - írja a portál az MTI alapján.

Szerző