Előfizetés

Szijjártó visszaüzent az Orbánnak beszóló kormányfőnek

Publikálás dátuma
2016.10.30. 13:35
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
"Megértjük Matteo Renzi nyugtalanságát, mivel Olaszországban a költségvetési hiány és az illegális bevándorlás is problémát jelent,  Magyarország viszont mindkettővel szemben meg tudja védeni magát" - ezt a külgazdasági és külügyminiszter mondta vasárnap, miután az olasz kormányfő az Orbán-interjú után úgy üzent magyar kollégájának: "Mossák ki a szájukat, mielőtt szájukra veszik Olaszországot!"

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a december 4-i alkotmányos népszavazás előtti kampányrendezvényen kijelentette: amikor a magyar miniszterelnök azt mondja, a probléma Olaszország, emlékeztetné Orbán Viktort és minden országot, amely "a miénktől különböző történelemből érkezik", hogy Olaszország nem csak nettó hozzájáruló az Európai Unióban, hanem azon országok közé tartozik, amelyek felléptek a szabadság garantálásáért azoknak, akik ezt a szabadságot elvesztették. Renzi azt mondta: "Mossák ki a szájukat, mielőtt szájukra veszik Olaszországot!"

A magyar külgazdasági és külügyminiszter erre azt írta: "megértjük Matteo Renzi nyugtalanságát", hiszen Olaszországban a költségvetési hiány és az illegális bevándorlás is problémát jelent. "Magyarország mindkettővel szemben meg tudja védeni magát, de el kell ismernünk, ez valóban nem könnyű feladat." Szijjártó arra emlékeztette az olasz miniszterelnököt, hogy "a magyar szabadságharcos nemzet, és a magyar a szabadságharcai során leginkább a másik magyarra számíthatott, nem másra".

A magyaroknak nem kell könyöradomány az olaszoktól - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az uniós források megkötött szerződések alapján érkeznek Magyarországra, cserébe Magyarország megnyitotta a piacait, sokat keresnek itt például olasz vállalatok is. Magyarország Olaszországtól sem kér mást, csak azt, hogy tartsa be az európai megállapodásokat, védje meg az európai határokat az illegális bevándorlással szemben - ismételte meg a külügyminiszter az Orbán által már elmondottakat.

Szijjártó és Renzi nem először szólalkozik össze a menekültválság kapcsán, miután az olasz kormányfő azt mondta: a Magyarország, Csehország és Szlovákia "erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek", és "csak a pénzünket akarják, az olaszok pénzét el is felejthetik. 

A külügyminiszter erre azt mondta, hogy Renzi "teljesen félreérti a helyzetet", az uniós források ugyanis járnak a közép-európai országoknak, azokat európai jogszabályok garantálják. Szijjártó még hozzátette, hogy ha az olaszok betartanák a közös szabályokat, jóval kisebb lenne a bevándorlási nyomás az EU-n.

Rózsaszínbe borult a Lánchíd - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.10.30. 13:18
MTI Fotó: Lakatos Péter
Rózsaszín fénnyel világították meg a Lánchidat szombat éjjel, hogy így hívják fel a figyelmet a mellrákos betegekre és a betegség elleni küzdelemre. A program keretében tegnap megtartották a Rózsaszín Lánchíd séta - Egészség hídja elnevezésű sétát is. A fényinstallációt és a sétát a Női Egészségmegőrző Program és az Egészség Hídja a Mellrák Ellen Összefogás közösen szervezte.
MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI Fotó: Lakatos Péter

Ilyen volt a séta szombaton: 

 MTI Fotó: Kallos Bea

MTI Fotó: Kallos Bea

 MTI Fotó: Kallos Bea

MTI Fotó: Kallos BeaFiatalokat szúrtak meg a vasútállomáson

Legkevesebb négy ember megsebesült egy késelésben a németországi Frankfurt belvárosában szombaton. A helyi rendőrség vasárnapi közleménye alapján az ügynek valószínűleg nincs politikai vonatkozása.

 A frankfurti rendőrség közleménye szerint a városi gyorsvasút (S-Bahn) Hauptwache nevű állomásán 16 és 18 év közötti fiatalemberek sebesültek meg szombaton késő délután, egyikük könnyebben, hárman súlyosan. Nincsenek életveszélyben, és már az első kihallgatásokat is meg lehetett tartani. 

A nyomozás eddigi megállapításai arra utalnak, hogy magánjellegű vita van a késelés hátterében, de a konfliktus pontos oka még nem ismert. A rendőrség négy feltételezett elkövetőt keres, valamennyien férfiak, a közlemény szerint "délkelet-európai kinézetűek", hárman 17 és 20 év közöttiek, a negyedik 50 és 60 év közötti.

A Hessischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaság korábbi jelentése szerint a késelés után röviddel a közelben két ember vitába keveredett, és ennek nyomán öt ember megsebesült egy betört üvegtábla cserepeitől. Egyelőre ennek a konfliktusnak az oka is ismeretlen.