Megkezdődik a hajléktalanok téli ellátása

Publikálás dátuma
2016.11.01. 16:08
Illusztráció: Népszava
Ma kezdődik meg a hajléktalanok téli ellátása, a rászorulók számára a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre.

 Magyarországon egész évben folyamatosan körülbelül 9500 hely van, a téli időszakban ez 11 000-re, 11 100-ra bővül. A férőhelyek fenntartása évente körülbelül 9 milliárd forintba kerül, ebből 8 milliárd az ellátórendszer működtetése, 540 millió az utcai szolgálatok fenntartása, és 360 millió forint áll rendelkezésre a krízisidőszak többletterheire. Idén először jutott több forrás a mentális állapot javítására és a hajléktalan emberekkel dolgozó szociális munkásokat támogató személyiségfejlesztésre.

Szerző

Rendőrgyilkosság - "Orbán hallgat"

A neonácik tombolnak, Orbán hallgat című írásában Keno Verseck kiemelte: egy rendőr elleni "neonáci gyilkosság" felriasztotta Magyarországot, az eset megmutatta, hogy egyre nagyobb gondot okoznak a "militáns szélsőjobboldaliak", a kormány viszont politikai "számításból hallgat", a Fidesz részéről szűkszavú nyilatkozatokat tettek, Orbán Viktor miniszterelnök pedig meg sem szólalt az ügyben.

Kifejtette: Magyarországon "rendkívül militáns szélsőjobboldali szubkultúra alakult ki", önbíráskodásait az állam "tétlenül szemléli", és ebbe a környezetbe tartozott sokáig a Jobbik is, amely ugyan mérsékelt néppárttá kíván alakulni, de Vona Gábor pártelnök továbbra is tartja a kapcsolatot a "militáns spektrummal", és miközben a párt új szavazók megnyerése céljából középre húzódik, a Fidesz ugyanezen okból a jobboldal széle felé mozdul el.

A Fidesz menekültpolitikájában és szociálpolitikájában számos elem a Jobbiktól származik, és Orbán arra törekszik, hogy még inkább "militarizálja a közéletet" - emelte ki a Spiegel Online szerzője, kitérve a többi között a katonai kiadások növeléséről és a honvédelmi oktatás kiterjesztéséről szóló tervekre.

Szerző

Nacionalizmus, populizmus - Felkészül: Szlovákia

Nagy a valószínűsége annak, hogy a Magyarországon és Lengyelországban hatalmon lévő nacionalista, populista, konzervatív politikai irányvonal rövidesen Szlovákiában is hatalomra kerül - vélekedik a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi jegyzetében.

"Pozsonyi politológusok között az a meggyőződés uralkodik, hogy Andrej Danko (a Szlovák Nemzeti Párt -SNS- elnöke) nacionalista, populista, konzervatív programja rövidesen betölti a Magyarország és Lengyelország közötti űrt. Nem kizárt, hogy korábban, mintsem gondolnánk" - írja Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője. 

Martin Ehl úgy látja, hogy Robert Fico és az általa vezetett Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt "nincsenek a legjobb kondícióban". Bár a szlovák kormány sikeresen birkózik az Európai Unió soros elnöki tisztségével, nem kizárt, hogy a miniszterelnök az új év után "alapvető jellegű döntéseket hoz".

Robert Ficót rokonai már a tavaszi szívműtét óta figyelmeztetik, hogy fogja vissza magát a munkában, mert neki is csak egy élete és egy egészsége van.

Ez komoly probléma a Smer számára, mert az utódnak tartott Robert Kalinák belebonyolódott egy adócsalóval való együttműködésbe, így helyzete nem a legjobb - írja a lap. "Ficóhoz a szlovák politikában senki sem mérheti magát. Nélküle a Smer lefelé indul a lejtőn, és a korrupciós botrányokat megelégelt választók már úgyis kezdik elhagyni a pártot. Ők jobb esetben Danko megújult pártját, rosszabb esetben Marián Kotleba besztercebányai regionális elöljáró fasiszta Mi Szlovákiánk-Néppártját fogják választani" - mutat rá a közép-európai témákkal rendszeresen foglalkozó szerző.

Andrej Danko aránylag sikeres ügyvédi karrier után döntött a politikai karrier mellett, hogy leporolja Vladimír Meciar modelljét a múlt század kilencvenes éveiből, de kevésbé kiélezett, kulturált formában. A lap szerint a szlovák liberálisok megrökönyödve szemlélik az eseményeket, mert az ellenzék tehetségtelensége és ügyetlensége miatt önmagát zárja ki a játszmából.

A jövőbeni kormánykoalíciót ezért a Danko vezette nemzetiek (SNS), a populista vállalkozó Kollár pártja (Család vagyunk), Richard Sulík euroszkeptikus liberális pártja (SaS) és esetleg a kereszténydemokraták (KDH) alkothatják. "A fiatal szlovák állampolgárok meg úgy fognak emlékezni Ficóra, mint egy liberális politikusra, aki alatt mégsem volt olyan rossz az országban (Szlovákiában) élni" - zárja eszmefuttatását Martin Ehl.

Szerző