Kétmilliárd gyereket mérgez a szmog

Világszerte kétmilliárd gyermek él súlyosan légszennyezett területen - derült ki az UNICEF friss jelentésből. Az ENSZ gyermekalapja szerint a naponta mérget belélegző gyerek közül a legtöbb India északi részén és a környező országokban él, a vegyszerek károsíthatják tüdejüket, agyukat és más létfontosságú szerveiket.

Dél-Ázsiában 620 millió, Afrikában 520 millió, Kelet-Ázsiában, főleg Kínában további 450 millió gyerek szív be nap mint nap mérgeket a levegővel. Évente pedig 600 ezer, ötévesnél fiatalabb kisgyerek hal meg a szennyezett levegő okozta megbetegedésekben.

Az UNICEF a légszennyezettséget elemző műholdfelvételek és a demográfiai adatok összevetéséből vezette le a jelentésében szereplő adatokat. A kétmilliárdból 300 millió gyermek olyan súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni, melyben a káros anyagok koncentrációja több mint hatszorosan haladja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által lefektetett egészségügyi határértékeket. Például Újdelhiben, ahol sokan szemétégetéssel próbálják magukat melegen tartani, harmincszorosan haladja meg a levegő károsanyag-tartalma a WHO által megszabottat.

"Amikor iskolába megyek reggel, általában nagyon nagy a szmog. Néha, amikor átmegyek az úton, nem tudom megmondani, hogy a lámpa zöld vagy piros. A szmogtól kapar a torkom" - mondta a szervezet munkatársainak egy mongol kislány. Az UNICEF jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy a mérgező levegő a gyerekeknek sokkal jobban árt, mint a felnőtteknek, mert ők kétszer olyan gyorsan lélegeznek, viszont ideg- és immunrendszerük sérülékenyebb.

Veszélyes szemétégetés
Évente világszerte csaknem hétmillióan halnak meg a levegőszennyezés miatt. Magyarországon ezt a számot 14 ezerre becsülik. Ezért is indította el a kormány a Fűts okosan! elnevezésű kampányt, amelynek célja, hogy megismertesse a lakosságot a veszélyekkel, és csökkenjen a téli légszennyezés - írta a hirado.hu.
V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára az M1 Kék bolygó című műsorában azt mondta: a forgalmasabb utak, közlekedési csomópontok mellett még mindig az autók károsanyag-kibocsátása a meghatározó, de ma már csaknem 70 százalékban a helytelen fűtés rontja télen a levegő minőségét.
Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke arról beszélt: régen minden családnál bevett szokás volt, hogy otthon égették el a hulladékot, ám az elmúlt 30-40 évben rengeteget változott a háztartási hulladék mennyisége és alapanyaga is, ezek égetése során különösen veszélyes anyagok szabadulnak fel.
Szerző

Botrány Dél-Koreában

Őrizetbe vették hétfőn a dél-koreai elnök, Pak Gun Hje régi barátnőjét, akit az államügyekbe való beavatkozással, befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak. 

A dél-koreai rendőrségnek szerdára el kell döntenie, letartóztatják-e Csoi Szun Szilt, aki a hatóságok szerint labilis állapotban van, s szökésétől, a bizonyítékok elrejtésétől kell tartani. Csoi azt követően tért haza Németországból, s adta föl magát, hogy Szöulban nagy tömegtüntetések robbantak ki, követelve az államfő menesztését.

Pak és Csoi legalább négy évtizede barátnők, a botrány azt követően robbant ki, hogy kiderült, az elnökasszony beszédeit jóváhagyatta a barátnőjével, s engedélyezte, hogy államtitkot képező, bizalmas anyagokba betekintsen. Csoi az elnökhöz fűződő kapcsolatát kihasználva nagy cégekből vasalt ki adományokat két nonprofit szervezet számára, ám az összegeket saját magának utalta át.

Pak Gun Hje kormányzata tagadta, hogy Csoinak szabad bejárása lett volna a Kék Ház néven emlegetett elnöki palotába. Az államfő vasárnap átszervezte elnöki stábját, s menesztette azokat a munkatársait, akik kapcsolatban állhattak a barátnőjével. Pak azt is fontolóra vette, hogy többpárti kormányt alakít, hogy lecsillapítsa a kedélyeket és helyreállítsa a nemzeti egységet.

A dél-koreai törvények értelmében a hivatalban lévő elnök immunitást élvez, nem perelhető köztörvényes bűnökért.

Szerző

Ferenc pápa történelmi látogatása

A keresztények egységéért szállt síkra Ferenc pápa, aki hétfőn és kedden történelmi látogatáson vett részt Svédországban, s a helyi lutheránus (evangélikus) közösség tagjaival imádkozott a lundi székesegyházban. 

Svédország a lutheránus vallás fellegvárának tekinthető, hiszen a lakosság majdnem kétharmada lutheránus, igaz, csak hat százalékuk gyakorolja vallását. Az ökumenikus ima során a katolikus egyházfő arra kérte a jelenlévőket, hagyjanak fel a vitákkal, s ismerjék el saját hibáikat. A Lutheránus Világszövetség képviselőivel a katolikusok és az evangélikusok közötti párbeszéd folytatására szólított fel. Az imát követően közös nyilatkozatot írt alá Ferenc pápa és Munib Younan püspök, a Lutheránus Világszövetség elnöke.

E dokumentummal „hálánkat fejezzük ki Istennek a lundi székesegyházban tartott közös imaalkalomért, amellyel elkezdjük a megemlékező évet a reformáció ötszázadik évfordulójáról. A katolikusok és evangélikusok közötti állandó és gyümölcsöző ökumenikus párbeszéd ötven esztendeje segített minket, hogy felülemelkedjünk sok különbözőségen, és mélyebbé váljon köztünk egymás megismerése és a kölcsönös bizalom. Közeledtünk egymáshoz felebarátaink – gyakran szenvedések és üldöztetések között élő felebarátaink – közös szolgálata által is. A párbeszéd és a közös tanúságtétel által már nem vagyunk idegenek. Sőt, megtanultuk, hogy az, ami összeköt minket, nagyobb annál, mint ami elválaszt” – hangzik a dokumentum a Magyar Kurir fordítása szerint.

Martin Junge, a Lutheránus Világszövetség főtitkára történelminek nevezte az ökumenikus imát s a nyilatkozatot, amely alkalmat ad a két vallás képviselőinek arra, hogy „távolságot tartsanak a múlttól, elhatárolódjanak azoktól a konfliktusoktól, amelyek előidézték az egyházszakadást” – fejtette ki. Luther Márton 1517. október 31-én tűzte ki 95 tézisét a wittenbergi várkastély falára, később kiközösítették.

Miközben valóban történelmi esemény színhelye volt Lund, a történések az evangélikus egyház megosztottságára is utalnak. A Németországi Evangélikus Egyház (EKD) képviselői nem voltak jelen a svéd városban, a szervezet elnöke, Heinrich Bedford-Strohm azonban azt közölte, szó sincs arról, hogy ennek a világszövetség és az EKD közötti konkurenciaharc lenne az oka.

Más források szerint azonban igenis vannak ellentétek a két szervezet között, s az EKD nem veszi jó néven, hogy a Szentszék csak a világszövetséggel egyeztet ökumenikus kérdésekben, velük nem.

Szerző