A Wall Streeten Trump lehet a befutó

Publikálás dátuma
2016.11.02. 09:56
A kép illusztráció FOTÓ: Getty Images, Joe Raedle
Az amerikai CBS televízió szerint a Wall Streetről érkező egyes jelzések Donald Trump győzelmét vetíthetik előre. A Moody's Analytics pénzügyi elemző központ viszont egyértelműen Hillary Clinton győzelmére számít. 

A CBS, nevek említése nélkül, a Wall Street elemzőire hivatkozva latolgatta kedden este, hogy a piacok váratlanul inkább Donald Trump győzelmére fogadnak, és nem Hillary Clintonéra.

A televízió szerint az FBI legújabb, pénteki bejelentése, miszerint újraindítják a nyomozást Clinton bizalmas munkatársnőjének emailjei miatt, megváltoztatta a hangulatot az Egyesült Államok vezető pénzügyi köreiben.

A CBS meg nem nevezett elemzői szerint a Wall Street Hillary Clintont a "status quo" jelöltjének tekinti, és megelégedéssel fogadta, hogy vezet a felmérésekben, mert a piac így arra számíthatott, hogy Clinton a jelenlegi politikai elit tagjaként nem mondja fel a kereskedelmi megállapodásokat, és nem emeli az importvámokat sem, mint ahogy Trump ígéri. Ennek megfelelően - mivel a közvélemény-kutatási adatok Clinton előnyét mutatják Trumppal szemben -, a részvény-árfolyamoknak is erősödniük kellene. Ám nem így történik.

Elemzők szerint a részvénypiacokon napok óta idegesség tapasztalható, és minél gyöngébb a tőzsde teljesítménye a választás napjához közeledve, annál erősebbek a nem hatalmon lévő párt jelöltjének esélyei. A szakértők rámutatnak arra is, hogy fokozatosan emelkedik az arany ára, és erősödik a dollár is, és ezt szintén Trump számára pozitív jelzésként értékelik.


A Moody's Analytics - amely a Moody's hitelminősítő elemzésekkel foglalkozó intézete - uyganakkor egyértelműen Hillary Clinton győzelmét jósolja. Az intézet, amely az utolsó kilenc elnökválasztás eredményét szinte mérnöki pontossággal jósolta meg, modellezte a választási folyamatot és az eddigi eredményeket, és ennek alapján állította össze kedden nyilvánosságra hozott elemzését. E szerint a folyamatosan az átlagnál alacsonyabb üzemanyagárak és Barack Obama elnök óriási - és hónapok óta folyamatos - népszerűsége két kulcsfontosságú tényező Hillary Clinton győzelméhez.

A Moody's Analytics szerint Hillary Clinton az elektori kollégium 332 voksát szerzi meg, míg a republikánusok elnökjelöltjének, Donald Trumpnak csak 205 elektor bizalmát és szavazatát sikerül majd elnyernie. Modelljüket az elemzők nem az egyéni képviselők vagy szenátorok közti versengésre alapozták, hanem az egyes államok gazdasági és politikai helyzetére, valamint történelmére. Ugyanakkor Dan White közgazdász, az elemzés egyik készítője arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2016-os elnökválasztás sajátosságaiból adódóan a választók a korábbi évektől eltérően reagálnak majd a változó gazdasági és politikai környezetre, és emiatt a kidolgozott modell előrejelzései - kivált az egyes államokat érintő megállapítások - akár tévesek is lehetnek.

Kedden a Reuters és az Ipsos is nyilvánosságra hozott egy közös felmérést, és ez szintén Hillary Clinton győzelmét jelzi. A felmérés szerint Clinton - 95 százalékos valószínűséggel - 278 elektori voksot kap majd, az elnökséghez pedig 270 elektor támogatására van szükség.

Szerző

Négyszer többe kerül az olimpia a tervezettnél

Már a japán kormány is kezd aggódni a 2020-ban Tokióban esedékes nyári olimpia költségei miatt – közölte az ANSA olasz hírügynökség. A legutóbbi közlések szerint ugyanis az ötkarikás játékok négyszer annyiba kerül majd, mint amennyire eredetileg tervezték.

A tokiói kormányzó, Koike Jukijo által megrendelt jelentés szerint át kell gondolni bizonyos kiadásokat. Bizonyos versenyeket más helyszínen kell megrendezni, ilyen lesz például a magyar versenyzőket (remélhetőleg) igencsak érintő kajak-kenu viadal. Ezzel mintegy 400 millió eurót megtakaríthatnak ugyan, ám az új versenypálya a fővárostól 400 kilométerre található. Közlések szerint a terveknek megfelelően halad az uszoda és a röplabdacsarnok kialakítása.

A tokiói olimpiáig még négy év van hátra, ám könnyen lehet, hogy a költségek addig még tovább emelkednek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2016 augusztusi ülésén egyébként döntés született arról, hogy a gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball is a tokiói versenynaptárba kerül.

Szerző

Ő a legjelentősebb ellenzéki politikus

A szlovák ellenzék legjelentősebb személyisége Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) vezetője – derül ki a Polis ügynökség felméréséből, amelyet az Új Szó idézett.

A Polis felmérése október 15. és 22. között készült, 1409 ember lekérdezésével. A következő kérdést tették fel: „Ön szerint ki az ellenzék legjelentősebb személyisége?“ Richard Sulíkot a válaszadók 27,8 százaléka jelölte meg.

A második Igor Matovič (OľaNO-NOVA), akit 14,6 százalék nevezett meg. A harmadik helyen Daniel Lipšic végzett (13,7%), aki szeptember 30-án lemondott a mandátumáról, így már nem képviselője a parlamentnek.

A felmérés során azt is megkérdezték, hogy melyik ellenzéki párt lenne képes kormányozni Szlovákiában. Itt a SaS nyert 13,2 százalékkal, a második Marián Kotleba szélsőjobboldali pártja a ĽSNS 8,6 százalékkal. A harmadik helyen az OľaNO-NOVA végzett 5 százalékkal.

A válaszolók 39,4 százaléka azonban azt nyilatkozta, hogy egyik ellenzéki párt sem lenne képes elkormányozni Szlovákiát.

Szerző