Előfizetés

KGFB - Átlagosan 10-12 százalékkal drágul

Publikálás dátuma
2016.11.02. 11:15
Fotó: Népszava
Átlagosan 10-12 százalékkal emelkedhetnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak a Netrisk.hu online biztosításközvetítő portál előzetes gyorselemzése szerint.

A kedd éjféli határidőig 11 biztosító hirdetett új kgfb-tarifát az év végi kampányidőszakra, további 3 biztosító a korábbi, évközi díjaival vesz részt az idei kampányban. Az online biztosításközvetítő a nála kötött új szerződések átlagdíját 20 ezer forint körüli értékre várja, szemben a tavalyi mintegy 18 ezer forinttal. A pontosabb átlagdíjak, illetve a legtöbb ügyfelet szerző biztosítók listája, majd az első néhány ezer megrendelés alapján lesz látható.

A Netrisk.hu szerint a biztosítók egyre kevésbé fókuszálnak a kötelezőkampányra, részben, mert az összes hazai gépjárműnek már alig több mint harmada érintett.

Mindazonáltal az MKB Általános Biztosító minden januári évfordulós kgfb-szerződését felmondja majd, így az érintett 25 ezer ügyfélnek mindenképpen új kgfb-szerződést kell kötnie az év végi kampányban. Az összes év végi váltások száma azonban várhatóan még velük együtt sem fogja meghaladni a 100-120 ezer szerződést - írta a portál.

A jelenlegi szerződések jövő évi indexdíját a biztosítóknak az évforduló előtt legalább 50 nappal kell eljuttatniuk az ügyfelekhez, akik ez alapján december elsejéig mondhatják fel jelenlegi szerződésüket - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu

Kapcsolódó
Kedd éjfélig közlik a jövő évi kgfb-díjakat

Pesszimistán látja Magyarországot a Morgan Stanley

Publikálás dátuma
2016.11.02. 06:23
FOTÓ: Daniel Berehulak/Getty Images
Az eddigi 2,6 százalékról hirtelen 1,8 százalékra csökkentette a magyar gazdaság átlagos idei GDP-növekedési ütemére adott előrejelzését a Morgan Stanley (MS) és ezzel párhuzamosan a jövő évi előrejelzését is lehúzta 2,7 százalékról 2,5 százalékra mérsékelte - derült ki a befektetési bank múlt hétvégén közzétett régiós összefoglalójából.

A második negyedéves magyar GDP-növekedési ütem 1,8 százalékos lett, azaz amint akkoriban Portfolió fogalmazott: nem volt "acélos a felpattanás" és így az első félév átlagos bővülési üteme 1,4 százalékos lett. Részben éppen ezzel, azaz a korábban gondoltnál lassabb átlagos első félévi növekedéssel indokolta most az MS elemzői csapata a vaskos előrejelzés rontást, illetve ezzel együtt a korábban gondoltnál lassabb EU-forrás lehívási pályát, valamint az eurózóna lassabb növekedési pályáját is megjelölte az okok között.

Az inflációval kapcsolatban az MS elemzői csapata arra számít, hogy egyértelműen gyorsulás lesz, azaz megváltozik az a helyzet, hogy a várakozásokat sorozatosan alullövő inflációs adatok jöttek. Az infláció felpörgésére az ad okot szerintük, hogy a munkapiaci körülmények jóval feszesebbé váltak (szakképzett munkaerő hiánya) és a termékegységre eső bérköltségek jóval gyorsabban emelkednek, mint a maginfláció. A gyors béremelkedés és a bázishatások együttesen jócskán felfelé húzzák majd az éves alapú inflációs számokat, illetve velük együtt az inflációs várakozásokat.

Mindezekkel párhuzamosan a befektetési bank londoni csapata arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank rövid távon még akár további monetáris lazító lépéseket is tehet, elsősorban likviditásmenedzsment lépéseken keresztül (az alapkamat várhatóan nem csökken tovább meglátásuk szerint).

Összefoglaló anyaguk magyarországi részében arra számítanak a Morgan Stanley elemzői, hogy november 4-én, azaz most pénteken a Moody's Investors Service is a befektetésre ajánlott kategóriába emeli a magyar hosszú lejáratú devizaadósság besorolását, azaz a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő is így tesz idén.

Újabb Széll Kálmán Terv indulhat jövőre

Publikálás dátuma
2016.11.02. 06:22

A gyed felső határának növelése, a kétgyermekeseknek járó családi adókedvezmény további emelése, többletforrás az egészségügy számára a magánforrások beengedésével, egészségügyi prevenció erősítése, a népegészségügyi termékadó emelése, a sporteszközök áfatartalmának felülvizsgálata, a gyermekvállalás nyugdíjrendszerben való elismerése - ezek a javaslatok szerepelnek abban a Magyar Nemzeti Bank szakértői által elkészített szakértői anyagban, amely a jövő év elején induló harmadik Széll Kálmán Tervhez kapcsolódnak. A jegybanknál úgy vélik, ezáltal javítható Magyarország versenyképessége, és fordulatra számítanak. Ezért javaslataikat reformértékűnek tartják.

A Portfolio emlékeztet arra, hogy a kormány a Versenyképességi Tanács felállításáról döntött. Ennek kapcsán - egy kormányhatározat értelmében - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek október 31-ig létre kellett hoznia ezt a testületet: az érintett miniszterek, gazdasági szervezetek, oktatási és tudományos intézmények szakmailag elismert képviselőinek felkérésével.

Az internetes portál felidézi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte fel a jegybankot, vázolják fel a következő öt, hosszabb távlatban pedig az eljövendő 25 év felzárkózási pályáját, a versenyképesség javításán keresztül. Mindezt a "Versenyképesség és növekedés" című könyv februári bemutatóján említette meg. Ezt követően márciusban arról beszélt, hogy ennek öt pillérre kell épülnie: stabilitás, erőforrások mennyisége, erőforrások minősége, állam működésének javítása, külföldi munkavállalók hazacsábítása. Megemlítette az oktatási források hatékonyságának javítását és növelését is.

Ebből is látszik tehát, hogy a jegybanknak fontos szerepe lesz a versenyképességi döntések megalapozásában. A jegybank szakértői úgy fogalmaztak, hogy a Matolcsy György jegybankelnök szellemiségét tükröző Versenyképesség és növekedés című kötet alapjául szolgálhat egy harmadik, a versenyképesség javítására fókuszáló Széll Kálmán Terv kidolgozásának. Ebben szó esik - a többi között - arról, hogy a felsőoktatás szerkezetének alkalmazkodnia kell a munkaerőpiac szükségleteihez, azaz tovább kell emelkednie a műszaki és természettudományos végzettséggel rendelkező diplomások arányának. Ennek eszköze lehet a képzéshez kapcsolódó férőhelyek felsőoktatási keretszámon belüli arányának növelése. Figyelembe kell venni azonban, hogy egy ilyen létszámbővítés jelentős beruházásokat követel meg (új épületek, műszerek).