Überévforduló (1956)

Nem csupán a rendszerváltás fogyatékosságai terhelik meg 56 emlékezetét, hanem a történelmi távlat hiánya is igencsak gond. 60 éve, hogy 1956. október 30-án a hét nappal korábban kirobbant demokratikus-önigazgató, nemzeti felszabadító szocialista forradalom fölé kerekedett a horthysta-hungarista – társadalmi tartalmában: kapitalista ellenforradalom, utat nyitva ekként a november negyedikei szovjet intervencióval hatalomra jutó bürokratikus (állam)szocialista ellenforradalomnak. Ebben a háromosztatú szemléletben a polgári demokratikus továbbágazásnak akkor nem volt realitása, október harmincadika alapvető cezúra. Nyilvánvalóan nem a második szovjet beavatkozás konkrét kiváltó okaként, ez csupán propaganda, még ha nem kevesen valódi oknak hitték is; a valódi ok három körülmény: a szovjet vezetők belharca, a kínai küldöttség követelődzése és az amerikai közömbösség kimutatása. Nem magát az intervenciót látom problematikusnak, hanem a következményét, mármint azt, hogy a bürokratikus, illetve államszocialista ellenforradalomnak adott lehetőséget, mégpedig egy egész történelmi szakaszra, az önigazgató szocialista forradalom alternatívájával szemben. Persze kérdés, az utóbbi „forgatókönyv” valós alternatíva volt-e? Szovjet beavatkozás nélkül biztosan nem, ami viszont – paradoxon! – éppen e változat kizárását jelentette, s nem is jelenthetett mást. Igen, a kígyó belemar a farkába… A rendcsinálással együtt járt megtorlás kegyetlensége és kiterjedtsége viszont vitatható, sőt egyenesen elítélendő, mert Nagy Imre és társainak kivégzése súlyos hiba volt. Közkegyelet a barikád mindkét oldala mártírjainak, meg az elesett szovjet katonáknak, kitagadva belőle a lincselőket, továbbá a fegyvertelen tüntetőkre zúdított sortüzek elrendelőit és leadóit, s azokat, akik foglyul ejtett felkelőket, illetve a forradalomban vezetőnek tekintett személyeket minden kivizsgálás és/vagy bírói ítélet nélkül legyilkoltak, de azokat úgyszintén, akik formálisan jogszerű, ám nyilvánvalóan igaztalan halálbüntetéseket és szabadságvesztéseket előkészítettek, kimondtak, végrehajtásukban közreműködtek.

Ma iktatják be az új spanyol kormányt

Kül-, belügy- és védelmi miniszterét is lecserélte Mariano Rajoy. A konzervatív Néppárt (PP) vezetője tegnap előbb VI. Fülöp királlyal tárgyalt, majd nyilvánosságra hozta a kormánylistát. Ma iktatják be az új kabinetet, s jövő hétre ígérik az első érdemi döntések meghozatalát.

Spanyolországban múlt szombaton zárult le a kormányválság, az ellenzéki szocialisták tartózkodásának köszönhetően a 61 éves Rajoy bizalmat kapott a törvényhozásban, hétfőn letette a hivatali esküt az uralkodó előtt, s tíz hónap elteltével hozzákezdhetett második kormánya megalakításához.

Rajoy tegnap José Manuel García-Margallo eddigi külügyminiszterrel, s Jorge Fernández Díaz belügyi tárcavezetővel is személyesen közölte, hogy a jövőben nem tart igényt munkájukra. Uniós tapasztalattal rendelkező karrierdiplomata, Alfonso Dastis kerül a külügyi tárca élére, María Dolores de Cospedal személyében nő veszi át a védelmi tárcát. Rajoy megtartotta gazdasági miniszterét, Luis de Guindost, s helyén maradt az eddigi miniszterelnök-helyettes, Soraya Sáenz de Santamaría, de már nem ő lesz a kormányszóvivő. Összesen öt női tagja van a kabinetnek.

Rajoynak nem lesz könnyű dolga, mivel a Ciudadanos párt támogatása ellenére is kisebbségben lesz a törvényhozásban, s minden intézkedéshez politikai alkut kell kötnie. A Ciudadanos közölte, fél évet ad Rajoynak, hogy a közösen kidolgozott programot végrehajtsa. A kis katalán liberális párt nem kért miniszteri tárcát, csak akkor lépnének be a kormányba, ha nem Rajoy vezetné az új kormányt. A legsürgősebb feladat a jövő évi költségvetés elfogadtatása.

Szerző

Elszökött Moszulból al-Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet vezetője közölte, az IS harcosai megvédik Moszult, megakadályozzák, hogy az iraki hadsereg visszafoglalja a várost. 

A hangüzenet hitelességét még nem erősítették meg. Korábbi hírek szerint az IS azért tanúsít olyan erős ellenállást, mivel al-Baghdadi maga is Moszulban rejtőzködik. Nyugati hírszerzési források szerint azonban az IS vezetője valószínűleg már elmenekült az iraki nagyvárosból, ezt Boris Johnson brit külügyminiszter jelentette be.

Johnson szerint az IS a felperzselt föld taktikáját alkalmazza, Baghdadi azonban másokat buzdít erőszakra. Az IS vezetője egy év óta először tett közzé hangüzenetet.

Szerző